Skocz do zawartości

Shimano Biomaster special gt7000

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Szanowni koledzy z forum , temat dotyczy kołowrotka karpiowego Shimano Biomaster special gt7000.

Posiadałem jeden taki kręciołek i fartem dokupiłem drugi ponieważ są to już dość stare maszynki.

Okazało się , że w tym dokupionym nie chodzi rolka prowadząca żyłke.

Rozkręciłem i widze brak jednej podkładki i co najważniejsze ślizgu wykonanego chyba z teflonu.

Dzwoniłem do mefisto,sprawdzali i ponoć już się nie dostanie  tych części.

Podkładke sobie dorobie nie jest to problem gorzej ze ślizgiem.

Łożysko raczej tam nie podejdzie, może ktoś z was ma jakiś pomysł ewentualnie taki ślizg do odsprzedania. :)

Dodam ,że kołowrotek na stopce ma Japan.

oto schemacik który udało mi sie zdobyć.

post-59461-0-62943000-1424601197_thumb.jpg

część oznaczona jako numer 34

Nie jestem specjalistą w naprawach ale jak pokazałem tą tulejke z mojego drugiego kołowrotka panu w sklepie z łożyskami to oczy wywalił.

Tulejka ślizgowa ma cieniutką scianke i dodatkowo taki kołnierzyk max 1mm grubości

Jak ma cieniutką ściankę to faktycznie problem, bo nie mają cienkich ścianek. Kołnierzyk raczej nie problem. Bez zwymiarowania ślizgu nic nie można bliżej powiedzieć, ale np. w rolce czarnego shimano aero miast łożyska jest ślizg, którego nie można zamienić na łożysko bo ma za cienkie ścianki.

Panowie a co myślicie o dorobieniu takiego elementu na obrabiarce cnc , mam takiego koleszke na siłowni co na tym robi, dałbym stara z drugiego kolowrotka na miare może coś wyrzeżbi.

W mefisto prosiłem aby dowiedział się czy nie było takich ślizgów w innych modelach, powiedział , ze raczej nie w co niechce mi się wierzyć do końca.

Edytowane przez mentzer

Inne rolki wchodzą bez problemu ale nic nie wejdzie takiego jak łożysko,a sama rolka obracająca sie na wałku szumi masakrycznie i coś powyciera sie napewno.Między rolką a wałkiem jest cieniutka szczelina na ten ślizg właśnie i nic tam tak ciennkiego nie jestem w stanie zaadoptować

Edytowane przez mentzer

Ale mi chodzi o wymianę całej kompletnej rolki, z innego kołowrotka. Nie masz jakiś starych popsutych kołowrotków, albo koledzy nie mają. Tak jak pisałem wyżej ja wymieniłem całą kompletną rolkę od jakiegoś starego Shimano Aspier 2000 w Jaxonie Machine VX 400.

Na zdjęciu masz zaznaczone co zostało wymienione wraz z łożyskiem, tulejką teflonową i podkładkami, inaczej mówiąc cała kompletna rolka.

post-54738-0-64857200-1424632530_thumb.jpg

Edytowane przez Brambor

Poruszałem i wyszedł, w tym szarym plastiku od Shimano był kabłąk z pręta i musiałem trochę rozwiercić bo Jaxon ma rurkowy. Samo wklejenie kabłąka na klej nic nie dawało bo się ruszał, musiałem jeszcze rozwiercić małym wiertłem 1mm przez ten szary plastyk po skosie tak żeby przeszło przez kabłąk i dać wzmocnienie ze szpilki którą wkleiłem na klej. 

Na zdjęciu jak się przyjrzysz do widać taki punkcik na tym szarym plastyku przy kabłąku.

Zielona strzałką pokazuje ten punkcik.

post-54738-0-10216600-1424634832_thumb.jpg

Edytowane przez Brambor