Skocz do zawartości

Nasze muchy

Kuba Standera

Rekomendowane odpowiedzi

@Trout

Po moich doświadczeniach zeszłorocznych staram sie by mucha nie miała zbyt wiele nabite włosia-syntetyk na wysokość i oszczędnie z długością dlatego za głową mocno ściągam.

Przynęty do opadu które mocno dobijałem kryzą z lisa i szeroko pracowały też nie wszystkim sandaczom podchodziły.

Jest to zabawa i spełnianie się w zimowe wieczory...

Mogę się mylić, biorę to pod uwagę co napisałeś i w części nowych przynęt zastosuję - Dzięki za radę. :D

To co na fotkach to 10% tego co w pudłach. :lol:

@Frycek

Oczy kupuję w Taimen i paru innych miejscach...

Mi chodziło o te strimki które wstawiłeś pod głowatkę i szczupaka. Przy tych rybach przynętę ściągasz więc mucha zrobiona z syntetyku zbija się i ciągniesz taki ściśnięty pasek i chwilowe zatrzymanie nie skutkuje natychmiastową i mocną reakcją syntetyku ,bo niestety syntetykom bardzo brakuje tej miękkości jaką mają materiały naturalne.Zonkerek z długim włosem pracuje przy jakimkolwiek prowadzeniu reaguje na każde zawirowanie wody.W muchach z syntetyków plusem jest że nie piją wody i zaczynają coraz lepiej pracować gdy są wykonane w większych rozmiarach czyli im większa tym syntetyk lepiej pracuje. W sandaczach to myślę (brak doświadczenia w tej materii)że już będzie inna bajka bo i inna ryba,inne miejscówki i inne prowadzenie.Te sandaczowe koguty też ciekawe.

@Trout

W grudniu miałem okazję przetestować kilka sztuk z tej nowej serii na Dunajcu. Fakt ryb nie było, obserwując jednak pracę w wodzie nie było tak źle. Streamer-y żyły...

Tych z włosia mam spore ilości z lat minionych i dalej lubię i kręcę właśnie takie z lisa, różne kolory + inne futerka.

Łączę materiały. Dla mnie jest to zabawa i tak to traktuję. Uczę się, robię sporo błędów - poprawiam, eksperymentuję...

Super jest łowić na własne przynęty i czasami mieć wyniki.

Zawsze z pokorą do tematu. To co zasygnalizowałeś postaram się uskutecznić przy imadle.

Sama frajda jest już w kręceniu, sam wiesz jak jest... :D

Na fotce jig 20 gram - ten to robi szum w wodzie.

Na Dziećkowicach on i podobne jemu kusiły skutecznie sandacze i szczupaki. Podobne dostał Kolega na Solinę i nie polowił…

post-1149-1348915121,4081_thumb.jpg