arhuku Opublikowano 25 Sierpnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Sierpnia 2011 Psze bardzo Kuba! Po full piankowych stworach czas na moją sierściowo-gąbkową hybrydkę. Taki tam zwykły chruścik, jednak nie do końca. Jak wiadomo, wzory z sierści jeleniowatych mają opinię niezatapialnych, a ja sobie postanowiłem zrobić krążownik do kwadratu, żeby rolką to rzucać . Hope it works! Testy być może dzisiaj. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kuba Standera Opublikowano 25 Sierpnia 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Sierpnia 2011 Super pomysł!Wykonanie też dobre Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arhuku Opublikowano 25 Sierpnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Sierpnia 2011 Dzięki za dobre słowo . Pomysł niestety nie mój, lecz zaczerpnięty z http://www.danica.com/FLYTIER/. Z początku zgłupiałem jak to tę piankę gość nawinął, ale gdy usiadłem do imadła, miłe zaskoczenie - pianka się naprawdę fajnie układa, praktycznie nie widać segmentów. Teraz kombinuję nad zakupem koralików z Allegro, bo wymyśliłem sobie, że ukręcę Rojo Midge na wzdręgi . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TomCast Opublikowano 25 Sierpnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Sierpnia 2011 Zobacz sobie tą stronę : http://hopperjuan.blogspot.com/2009/10/fly-tying-demos-on-sa turday-october.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arhuku Opublikowano 2 Września 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Września 2011 Tak tu o piance sobie rozmawiamy, więc podzielę się moją zdobyczą z Empiku. Materiał identyczny z popularną pianką fly foam 2 mm, tyle że ten nazywa się Crea Soft i kosztuje niecałe 2 zł za arkusz A4. Warto zrobić sobie przyzwoity zapasik, polecam . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomy Opublikowano 2 Września 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Września 2011 Kurcze i kolorki też zarąbiste.Super info ja napewno skorzystam a jaką ma grubość? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arhuku Opublikowano 2 Września 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Września 2011 Tak myślałem, że to właśnie Ciebie ucieszy ta wiadomość @Tomy . Grubość to standardowe 2 mm. Tylko poprzebieraj dokładnie całe empikowe zasoby, bo niektóre arkusze różnią się często grubością - nie są precyzyjnie cięte. Na moje oko to jest ten sam materiał, co nasz muszkarski fly foam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomy Opublikowano 2 Września 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Września 2011 To na bank to samo po kolorkach widać-ta sama gama dokładnie- Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arhuku Opublikowano 2 Września 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Września 2011 To na bank to samo po kolorkach widać-ta sama gama dokładnie- Zatem ktoś nas tu naciąga . Lecz my temu od dzisiaj mówimy stanowcze: NIE! <_< PSNie znalazłem niestety czarnego, żółtego i czerwonego, ale myślę, że to kwestia regularnego odwiedzania Empiku. Można też zajrzeć na stronę producenta (o ile taka jest). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TomCast Opublikowano 2 Września 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Września 2011 Apropo tej pianki. Jak widać w poniższym linki w fotografii też się nią posiłkują i również zaopatrują w Empiku http://www.studiowplecaku.pl/jak-zrobic-profesjonalna-strumi enice-diy-flash-snoot-za-5-zlotych-lub-mniej/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TomCast Opublikowano 3 Września 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Września 2011 Dziś zakupiłem, zestaw 10 szt ( 10kolorow, w tym czarny ) za cale 19,99 zł Musze jechać do większego Empiku może mają na sztuki, bo wszystkie kolory raczej nie są potrzebne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kuba Standera Opublikowano 3 Września 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Września 2011 Ja tych z Empiku używam od wiosny. Robią całkiem nieźle, tylko z ciekawymi kolorami problem trochę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arhuku Opublikowano 3 Września 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Września 2011 @TomCast - ja właśnie kupowałem na sztuki, więc faktycznie to chyba kwestia sklepu, w którym kupujesz. A co do kolorów - nie znasz dnia ani godziny... Sam to przerabiałem i teraz już staram się kupować materiały całymi gamami kolorystycznymi (oczywiście w granicach rozsądku). Nie wiem jak u Was, ale mi apetyt na kombinowanie z kolorami, rośnie w miarę kręcenia . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TomCast Opublikowano 3 Września 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Września 2011 Kuba, jak się okaże że w tym największym Empiku w wawie maja na sztuki, to będę mógł kupić więcej i się powysyła zainteresowanym PS. @arhuku właśnie w poniedziałek to sprawdzę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
salmon1977 Opublikowano 3 Września 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Września 2011 Ciekawe czy koloz żółty jest dostepny?Super sprawa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TomCast Opublikowano 3 Września 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Września 2011 Jest i żółty. Już mówię jakie mam w komplecie: biały, żółty, czerwony, niebieski, pomarańczowy, jasno zielony, ciemno zielony, brązowy, fioletowy i czarny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arhuku Opublikowano 3 Września 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Września 2011 @TomCast - ta pianka, co kupiłeś w Empiku, to też ta Crea Soft opisywana przeze mnie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TomCast Opublikowano 3 Września 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Września 2011 Wiesz co teraz to zgłupiałem. Moja jest firmy Heyda, ma 2 mm, format A4, nazywa sie foam rubber. PS. kupiłem też koraliki do nimf, mix srebro i złoto. Pudełko za całe 6,99zł. Jest ich ok. 300-500 szt. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arhuku Opublikowano 3 Września 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Września 2011 To by sugerowało, że jest co najmniej dwóch producentów tej pianki, będę musiał poszukać zatem w innych Empikach - szczególnie czarna i biała są deficytowe . A koraliki zamawiałem finalnie przez net, bo 5 zł w Empiku, to za wiele wg mnie. Znalazłem sklep, gdzie za taką samą paczkę zapłacisz jakieś 1,5 zł, rozmiary od 2,1 mm (czyli haki #24-20) do 3,4 mm (haczyki #10), spora gama kolorów, koszt wysyłki też uczciwy. Jeśli będziesz chciał, napiszę Ci na priv, żeby tyle kryptoreklamy nie siać . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TomCast Opublikowano 3 Września 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Września 2011 Jasne że chce i poproszę. Ta moja pianka to z niemieckiej firmy co sugeruje (www.heyda.de) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TomCast Opublikowano 10 Września 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Września 2011 Podobieństwo do oryginału tych much robi wrażenie http://www.flytyingforum.com/pattern6141.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kuba Standera Opublikowano 10 Września 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Września 2011 Wielu zaczynających przygodę z muchą mogło nie mieć kontaktu z tamtą stroną. Niestety, a jest to wielka strata, lata świetności ma za sobą i ostatnio niewiele się tam dzieje. Nadal jednak jest to jedna z największych baz odnośnie muchy, w płeni pro, w naszym internecie.W temacie realistycznych much:http://www.namuche.pl/galeria.php?mode=show&id=79http://www.namuche.pl/muchy.php?mode=show&id=78 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arhuku Opublikowano 10 Września 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Września 2011 No tak, Paul Whillock - i wszystko wiadomo . Wąska specjalizacja we fly tying'u. Mnie osobiście to jakoś nie kręci, ale chylę czoła. A NaMuche.pl, to jest skarbnica wiedzy. Serię artykułów o narzędziach do fly tyingu mam porobioną w pdf'y. To nie może zaginąć. Straszna szkoda, że im forum nie działa - było bardzo konkretnie i na temat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bassy Opublikowano 10 Września 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Września 2011 Tak tu o piance sobie rozmawiamy, więc podzielę się moją zdobyczą z Empiku. Materiał identyczny z popularną pianką fly foam 2 mm, tyle że ten nazywa się Crea Soft i kosztuje niecałe 2 zł za arkusz A4. Warto zrobić sobie przyzwoity zapasik, polecam . kiedyś o niej pisałem, nabyłem w kwietniu i sprawdziłem na jętkach majowych, pianka dobrze pływa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arhuku Opublikowano 11 Września 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Września 2011 Tak jak zapowiadałem, napadło mnie, by ukręcić Rojo Midge. Wymyśliłem sobie, że będzie to skuteczny wzór na wzdręgi i nie pomyliłem się - mimo tego, że komary postanowiły mnie zeżreć żywcem i Ultrathone miały za nic, godzina łowienia wieczorem przyniosła mi 4 wzdręgi. Żadna nie osiągnęła rozmiaru godnego sesji fotograficznej, lecz rodzinkę Rojo prezentuję poniżej: PSJedną z tych muszek wyposażyłem w tzw. balonik, czyli kawałek pianki na stelażyku z żyłki. Szlag jednak trafił mój projekt, ponieważ balonik po kilku rzutach odleciał od muszki. Muszę na przyszłość to lepiej zainstalować, bo to może być sposób na te bardziej leniwe wzdręgi i fantastycznie będzie imitować zawieszoną pod powierzchnią poczwarkę. Ale to już następnym razem... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi