TomCast Opublikowano 12 Września 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Września 2011 Arek, próbowałeś wsadzić kulkę w pończochę? Ja w piątek bawiłem się w kręcenie mokrych na klenie. Zrobiłem też popielatkę na większym haku i moją własną wariacje suchej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TomCast Opublikowano 12 Września 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Września 2011 Popielatka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TomCast Opublikowano 12 Września 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Września 2011 Jeszcze koniki z nowej pianki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arhuku Opublikowano 12 Września 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Września 2011 Ładnie pokręciłeś @TomCast - widzę spore postępy w Twoich wzorach. Te z pianki naprawdę niezłe . Co do styropianu i pończochy - planuję takie coś ukręcić, ale balonik też poprawię - zwyczajnie pewnie za słabo przywiązałem żyłkę do tułowia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kuba Standera Opublikowano 12 Września 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Września 2011 TomCastProszę, pooglądaj jak są układane skrzydełka w mokrych, proporcje etc.Toż to gwałt na jednych z najpiękniejszych wzorów - serii Mallard &... http://www.google.com/search?q=mallard+and+claret&hl=en& amp;safe=off&client=firefox-a&hs=UJO&rls=org.moz illa:pl:official&prmd=ivns&tbm=isch&tbo=u&so urce=univ&sa=X&ei=ac5tTvCyEqik4gSL_OGGBQ&ved=0CD cQsAQ&biw=1280&bih=601Muchy na fotkach też do doskonałych nie należą, ale jak próbowac robić to dobrze?Zaczynając choćby od odpowiedniej długości skrzydeł, równo nawiniętego tułowia i równo położonej przewijki. Nawinąć tułów równo z dubbingu czy sierści foki nie jest trudno - zmniejszyć trochę ilość przy dupie, przewinąć to przewiązką w równych odstępach, pod równym katem, tak by zwoje wypadały równolegle do siebie.Wiem, ze na papudraka ryby też biorą, ale na miły Bóg, starajmy się choć trochę starannie i poprawnie to zrobić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TomCast Opublikowano 12 Września 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Września 2011 Dzięki Kuba za sugestie. Wstawiam właśnie po to żeby coś konstruktywnego usłyszeć od lepszych Arek ja zrobiłem takie larwy komarka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TomCast Opublikowano 12 Września 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Września 2011 Kuba, a jakieś sugestie co do takich much? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kuba Standera Opublikowano 12 Września 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Września 2011 -mniejsze, szczuplejsze dupkitroszkę dłuższe, mniej rozczapierzone skrzydełkotułów ma być pod wodą, więc... trochę mniejsze jeśynki (krótsze promienie)skrzydło z jeżynką trochę bardziej odsunięte od oczka hakaunikałbym przewiązki z drutu, jeśli ma to dobrze pływaćtułów zrobiłbym z bażanta albo quillastaranniej zawiązałbym główkę, bez paprochów Co do komarów - te zielone sa już w miarę ok, tyle ze szukałbym innych kolorów, szare, quill, bażant, Te z zagiętym hakiem - to nie rozumiem idei w ogóle, po kiego to?Pianki są ok! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TomCast Opublikowano 12 Września 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Września 2011 A to lepsze? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arhuku Opublikowano 12 Września 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Września 2011 @TomCast Wg mnie masz tendencje do robienia za długich tułowi (a czasem za krótkich). Co do skrzydełek się nie wypowiadam, bo sam jeszcze je wiążę z marnym skutkiem. Jedno wiem - proporcje są ważne i na tym ostatnio najbardziej się skupiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kuba Standera Opublikowano 12 Września 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Września 2011 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bartol Opublikowano 13 Września 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Września 2011 Cześć. W niektórych muchach tułów jest zbyt długi a w niektórych zbyt krótki.Nie powinno się wchodzić na łuk kolankowy.Główki zbyt duże i niestarannie zawiązane co nie znaczy, że muszki nie będą łowne.Może troszkę za szybko robione - choć kolorystyka dobra ( smaczna ). Co do muszki parachute z poprzedniej strony to:- tułów powinien być stożkowy - i nie przewinięty drucikiem !Niepotrzebnie w ten sposób obciążasz muszkę i jeżynka może tego nie uciągnąć.Na tułowiu lepiej mniej niż więcej. Powodzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TomCast Opublikowano 14 Września 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Września 2011 Uprzedzam, że główka jest czysta, zdjęcie tak niestety wyszło. Aparaty mam u teściów nad zalewem i robię telefonem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kuba Standera Opublikowano 14 Września 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Września 2011 Już pędzę.1 - jaki sens dawać podwójne skrzydełka? niewiele więcej widać, bo to coś (chyba cdc?) zasłania większość muchy2 - tu jest w miarę ok, jedynie bez sensu ta czuprynka do nimfy. Bez niej było by chyba lepiej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TomCast Opublikowano 14 Września 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Września 2011 Podwójne tz. że rozłożone? Bo nie bardzo rozumiem. Czyli w tego rodzaju muszce maja być sklejone razem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kuba Standera Opublikowano 14 Września 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Września 2011 to różowe to nie skrzydełka tylko tułów? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TomCast Opublikowano 14 Września 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Września 2011 Tak, to nawinięty tułów z CDC. Już to sprawdziłem, doskonale pływa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kuba Standera Opublikowano 14 Września 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Września 2011 no kumamWidziałeś kiedyś takiego owada?Bo ja niestety nie albo - tułów z cdc, wtedy odpadają skrzydełka - chruścik, albo smukły tułów, ogonek i skrzydełka - jętka.Na razie to najbardziej przypomina imitację różowego królika, poniekąd słodki pomysł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TomCast Opublikowano 14 Września 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Września 2011 To stworzyłem potwora Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
admin Opublikowano 14 Września 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Września 2011 Wątek fajnie się rozwija i bardzo miłonsię go czyta. Dlaczego? Bo wrzucane są muszki i krytykowane niedociągnięcia, czy konieczne poprawki. Super, bardzo się z tego powodu cieszę, że nikt się nie obraża za kilka cierpkich słów - to jedyna droga do postępu i rozwoju. Tomcast - brawo! Świetnie, że pokazujesz swoją produkcje, ja w życiu żadnej nie zrobiłem, a Twoje są fajne. Pytanie do muszkarzy - czy w swoich pudełkach nie macie abstrakcyjnych much? Czy one muszą przypominać konkretnego owada? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kuba Standera Opublikowano 14 Września 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Września 2011 Muszą - nie muszą. Rybom jest na ogół obojętne.Jednak z flytyingiem jest trochę jak z kaligrafią, wymaga poprawności, szczególnie na początku ważne jest opanowanie podstaw, proporcji, starannego wykonania, odpowiedniego układania materiałów. Tu nie ma miejsca na pozytywną krytykę - jak coś jest nie tak to warto jasno o tym mówić, dla dobra samego kręcącego. Poklepywaniem po plecach można wbrew pozorom zrobić więcej krzywdy niż dobrego.Najgorszą opcją jest szybkie pójście w klimaty jest świetnie i na taką muchę też weźmie. Pewnie że weźmie, ryby bardziej zwracają uwagę np na warstwę wody niż na wykonanie muchy (to z lekcji - spotkania entomologicznego z Panem Stanisławem Ciosem).Ale, wiążąc muchy, powinniśmy dążyć do perfekcji.WYKONANIE ZŁEJ MUCHY ZAJMUJE TYLE SAMO CZASU CO DOBREJ Wielu początkujących popełnia błąd i rzuca się na głębokie wody robienia z głowy i tego co fantazja przyniesie.Zamiast tego proponowałbym początek od much prostych i bardzo prostych, opanowanie podstawowych technik na ich podstawie, wtedy wbijanie się w trudniejsze, często duzo bardziej spektakularne wzory.Taka lista, dla tych co zaczynają, bardzo proste i łatwe wzory, łatwe do wygooglania:-red tag - chyba najuniwersalniejsza mucha jaką znam, złowić można na nią od uklei po szczupaka, w zależności od wielkosci.- chruścik z tułowiem z bażanta, skrzydłami z CDC i jeżynką, z tułowiem z jedwabiu w kolorze żółtym, oliwkowym, brązowym.-jętka - skrzydełka z CDC, jeżynka klasycznie, tułów z jedwabiu v bażanta v promieni z pawia ogolonych z włosków - tzw quill. Tułów można też wykonać np z pojedynczego, długiego włosa jelenia (lub sarny).- streamer - puchowiec z marabuta i tułów z chenille, wersja bez skrzydełkowa, z jezynką na tułowiu - wolly bugger-mokre - spiderki i klasyczne bezskrzydłowe mokre, tułów z bażanta, ogon i jeżynka z kuropatwy.- nimfy - brązki z bażanta, nimfy z tułowiem z pawia i fluo główką. To są bardzo proste wzory, łatwo na nich korygować podstawowe błędy u początkującego. Nie ma sensu usiłować akrobacji, jak ma się problem ze startem i wymaga pomocy przy lądowaniu.Bynajmniej, mnie są to aroganckie pierdy i besserwisserstwo, co raczej dobre rady dla początkujacych, ja sam sie wbiłem w drogę dość szybkiej specjalizacji w duzych wzorach, streamerach czy mokrych i np z wiązaniem nimf mam zawsze problemy i wychodzą pokracznie, a suche w większosci mają przekoszone proporcje. Łowią ryby, ale to nie o to chodzi... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TomCast Opublikowano 15 Września 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Września 2011 Kuba, wrzuć może zdjęcia prawidłowo zrobionych much które wymieniłeś, żeby można było się na czymś wzorować PS. Remku, robienie muszek to naprawdę świetna zabawa, spróbuj, a zobaczysz jak to wciąga. Nie ma sensu się obrażać, bo i nie ma za co, uczyć się należny od lepszych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kuba Standera Opublikowano 15 Września 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Września 2011 nie ma problemu, tylko jak pisałem - muszę doczekać się aparatu.Chętnie zrobię nawet step by step, po kolei z materiałamiJeśli mogę kryptoreklamę tu zrobić, to w 6 numerze sztuki łowienia były te muchy wykonane step by step Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bartol Opublikowano 15 Września 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Września 2011 Dokładnie - tak jak pisze Kuba Standera.W muszkarstwie są pewne kanony, których nalezy się trzymać i poznanie ich dopiero da nam obraz całości.Ja swoje pierwsze muszki kręciłem też na oko a potem wszystkie ściąłem i zaczynałem od nowa.Dopiero gdy poznałem prawdziwe towarzystwo zajmujące się FLYTYINGIEM zrozumiałem o co w tym wszystkim biega. Z nimf poleciłbym brązki: tułów z bażanta, przewijka miedzianym drucikiem i główka srebrna lub złota, kołnieżyk w kolorze różowym i trochę Spectra dubbingu na z Hendsa. Z suchych najlepiej jakieś proste chruściki ze skrzydełkami z CDC i tułowiem z lotki gęsi. Z mokrych spiderki i march browny. Najlepszą moim zdaniem stronę dla początkujących w tym momencie ma Krystian Niemy:www.qrystian.pl- wszystkie muszki wykonane perfekt i pokazane idealnie.Warto korzystać i czekamy na nowe muszki zaczynając od prostych sprawdzonych i uznanych wzorów a potem przyjdzie czas na swoje fantazje ( o ile jeszcze będą chęci na takie transformersy ). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kuba Standera Opublikowano 15 Września 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Września 2011 Tak, nie raz polecana strona Krystiana jest doskonałym kompedium wiedzy dla początkujących. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi