Skocz do zawartości

Nasze muchy

Kuba Standera

Rekomendowane odpowiedzi

ja najwczesniej wieczorkiem jak sie uczyc skoncze, ale i to musze piorka znalezc odpowiednie.... I tak mialem kilka muszek skrecic bo urwalem ostatnia papuge w czwartek ;)

edit:

wyobraz sobie pojedyncze piorko np golebia. Jak mu sie przyjrzysz jest lekko wygiete w ksztalk luku.

jak jeden koniec przywiazesz do haczyka na prosto to drugi koniec bedzie sie wyginal (w zaleznosci od tego jak go przywiazesz bedzie sie zaginal w strone haczyka albo od niego odstawal ew w gore lub dol). jak zawiazesz tak by odstawal to w trakcie ciagniecia opor wody bedzie prostowal piorko. Jak dasz luz na lince to piorko bedzie sie chcialo odgiac do naturalnej pozycji - lekko rozchodzac sie na boki i ew cofajac cala muche lekko do tylu.

a ten zatrzask to tylko wariacja dotyczaca jak przywiazac piorko do haczyka.

Edytowane przez gooral

• 2 tygodnie później...
  • 2 tygodnie później...

Luko - pracuję tylko często wsteczny wrzucam. Od czasu jak odszedł mój serdeczny Kolega Janusz obiecałem sobie, że na przyjemności zawsze czas znaleźć się musi. Ograniczyłem potrzeby, działam z innym nastawieniem. Więcej we mnie pozytywnego myślenia jak w czasach pogoni własnego ogona. Stąd i muchy kręcę, na ryby jeżdżę, aparat za przyjaciela się ostał. Taki świat...

Michał - amatorem jestem, przy imadle z głowy lub to co w necie i na filmach zobaczę. Muszki na wiosnę, pstrągi zweryfikują. Spróbuję tak jak sugerujesz...

Pozdarwiam

Andrzej

PS

Czasami zaglądam tutaj i podglądam innych: https://www.google.pl/search?q=softhackle&hl=pl&tbo=u&tbm=isch&source=univ&sa=X&ei=-9wTUZ-oNe6P4gTmiICgAQ&ved=0CEYQsAQ&biw=1680&bih=888

Andrzej,

Tu powinno pokazac sie troche much o jakie mi chodzilo ( spiderow ):

http://www.google.co.uk/search?q=north+country+spiders&hl=en&tbo=u&rlz=1C1GGGE_en-gbGB472GB472&tbm=isch&source=univ&sa=X&ei=F-UTUd9Gx4qFB_HYgNgP&ved=0CFAQsAQ&biw=1280&bih=909

Na jednym z obrazkow masz nawet pokazane proporcje. Wiekszosc z nas jest amatorami ale nikt nie moze nam odebrac niewatpliwej przyjemnosci z krecenia wlasnych much i to jest najwazniejsze :) 

Bujo

P.S. Obecnie w kazdej wolnej chwili siedze przed imadlem, kilkaset much i bede gotowy na Szwecje i sepy sie zbierajace :) :) :) 

Jak widzę są bogate w jeżynce jak i oszczędne, te z podanego linku. Dużo zależy od materiału jakim dysponuję. Obecnie jadę z paczek jedno gramowych VENIARD. Piórka są różne, lepsze i gorsze. Druga sprawa to samo nakręcenie delikatnych piórek, niezła zabawa i ćwiczenie cierpliwości. Co do ilości, na jedno posiedzenie namotam około 15-20 muszek, pudła prawie pełne. Dobrze wiesz, że nigdy za dużo jak masz u boku "koleżeńskich Kolegów"... :D

Witam,

Jako ciekawostkę mogę polecić haczyki Partridge, specjalnie do takich konstrukcji: http://www.sportfish.co.uk/partridge-spider-hooks.html

Bujo

Haki fajne jednak z tego co szukałem w Polsce niedostępne a szkoda... Jak by ktoś namierzył na naszym rodzimym rynku dajcie znać na priv. Dzięki...

Witam,

Te spidery jakies takie obfite, mnie uczono co by jezynke okrecac jeden raz ale zapewne to kewstia guztu a ryby i tak biora. Jako ciekawostke moge polecic haczyki Partridge, specjalnie do takich konstrukcji: http://www.sportfish.co.uk/partridge-spider-hooks.html

Bujo

Mówisz o North Country Spiders ? Dobre na przejżystych, płytkich, dużych rzekach u nas np. na Sanie. Na nizinach lepiej sprawdzają się te bogatsze  :) 

• 2 tygodnie później...