Skocz do zawartości

Nasze muchy

Kuba Standera

Rekomendowane odpowiedzi

Ano trafił się miły "rodzyneczek"  :lol:

Głównie dzięki niemu moje myśli biegną już śpiesznie ku rozpoczęciu sezonu z tym "grubszym" patykiem muchowym w dłoni. Na razie mam bardzo ubogi warsztat materiałów do tego typu much, co mam nadzieje zmieni się w najbliższych miesiącach i na początek będę już przygotowany w jakieś bardziej urozmaicone wzory, chociaż te proste dwukolorowe muszyska dawały radę :)

• Like 1

Fajny temat.

Muszkarzem nie jestem, nigdy nie łowiłem tą metodą. Muszki sobie zacząłem kręcić z myślą o dorszu, a obecnie o trotkach z plaży, ale jeszcze nie byłem z bombardą. Ukreciłem dopiero ze 20szt., ale po setce będą lepszejsze ;)

shrimp3.jpg

kr01.jpg

kr04.jpg

kr05.jpg

kr06.jpg

much7.jpg

much8.jpg

much9.jpg

mucha01.jpg

mucha02.jpg

mucha03.jpg

mucha04.jpg

mucha05.jpg

mucha06.jpg

mucha07.jpg

Kolekja na Bornholm rozrasta się :)

mucha08.jpg

mucha09.jpg

I tak na poważnie pytanie do znawców tematu, jakie muchy na Bornholm się sprawdzają? Co tu ukręcić fajnego?
  • Like 7

Biorąc pod uwagę, że są to Twoje pierwsze muchy to na prawdę szacun - bardzo ładne :)

Plastikowe kielichy przy krewetkach to oryginalne czy może jakieś zastępstwo ?

Co do much to tutaj masz wiele wzorów : 

http://globalflyfisher.com/reviews/books/favorite-flies-for-baltic-seatrout/index.php

Generalnie na globalflyfisherze najwięcej jest sprawdzonych wzorów na Bałtyk. Sam za 2 tygodnie na Fyn śmigam ;)

Michał, bardzo ładne muchy. 

Co do tej szczupakowej czerwono-czarnej, to warto prostować haki sumowe (po osiowo). Z moich obserwacji wynika, że niektóre mają tendencję do lekkiego obracania, czego ja nie lubię ale to kwestia gustu (nie wiem czy ma to wpływ na brania) :)

Fajny sposób na robienie much szczupakowych z dywany ma Tomek Bogdanowicz -> http://flytyer.pl/dubbing-brush 

Taki sposób kręcenia ma taką zaletę, że otrzymujemy dość dużą objętościowo i długą (to już od długości materiałów zależy) muchę, nie ładując w nią wiele materiałów. 

Wielkie dzięki za link, bardzo fajna stronka, zapodałem w ulubione bo widzę że można tam wiele podpatrzeć. Jak na razie z "włosia" dywanowego nie korzystałem, do tej pory kręciłem z wiskozy i włóczki. Wszystkie trzy materiały różnią się od siebie znacząco jeśli chodzi o posługiwanie się nimi i jeszcze ciężko dobrać mi odpowiednie proporcje  :huh:Pierwszy ukręcony z dywanu wyszedł mi taki: 

jj89dl.jpg

i od razu widzę że stosując myk który zapodałeś mucha wyszła by dużo inaczej, lepiej. Z kolei wiskoza na sucho wygląda jakby jej było przymało objętościowo ale w wodzie już robi robotę

16litco.jpg

Co do prostowania haków to chodziły mi takie myśli po głowie ale z lenistwa o tym zapominałem  :lol:

Michał, bardzo ładne muchy. 

Co do tej szczupakowej czerwono-czarnej, to warto prostować haki sumowe (po osiowo). Z moich obserwacji wynika, że niektóre mają tendencję do lekkiego obracania, czego ja nie lubię ale to kwestia gustu (nie wiem czy ma to wpływ na brania) :)

Fajny sposób na robienie much szczupakowych z dywany ma Tomek Bogdanowicz -> http://flytyer.pl/dubbing-brush 

Taki sposób kręcenia ma taką zaletę, że otrzymujemy dość dużą objętościowo i długą (to już od długości materiałów zależy) muchę, nie ładując w nią wiele materiałów. 

Zdaje się że tej strony już nie ma ;)

Marku, jeśli mogę coś doradzić, to staraj się kręcić na początku proste muchy, także skuteczne. Te jętki z piankowym tułowiem na razie odstaw. 

Na przykład z mokrych to Red Tag, rodzinka spiderów, a z czasem będzie to wyglądać jak sobie zaplanujesz ;). Suche to proste z cdc, koncentruj się na równym układaniu tułowia w stożek rozszerzający się do oczka haka. 

No i rada, przy braniu porcji materiału staraj się brać niedużo, a potem jeszcze z tego co wziąłeś odejmij połowę, to działa ;)

Jeśli masz jakiegoś znajomego muszkarza to warto się umówić na wspólne kręcenie, pokaże Ci trochę tricków na imadle dzięki czemu nie będziesz musiał samemu ich odkrywać. Jeśli takiej osoby nie znasz, to na youtubie jest masa wzorów wykonanych krok po kroku, z których dużo idzie się nauczyć. 

Keep going ;)

• Like 2

Na objętość takiej muchy szczupakowej jest pewien trick, który często stosuję, a jego dodatkowym atutem jest to, że zabezpiecza nam owijanie się materiału wokół kolanka haczyka. 

Dowiązujemy do trzonka haka sierść np. kozy (równie dobrze może być bucktail i inne sztywne włosie) końcówkami sierści do oczka haka. Następnie za pomocą rurki "podnosimy" kozę i przywiązujemy nicią przed nią (bardzo ważne żeby jej nie spłaszczyć, bo nie ma tego efektu). Powstaje nam taka kozia jeżynka. 

A i ja coś dorzucę, choć zdjęcie tragiczne, ale widać o co mi chodzi :)

73b7737f0767dbf5.jpg

Rzeczywiście, taki myk pozwala przy mniejszej ilości materiału wizualnie sprawić że objętość muchy jest większa. Przy trociowych wiązałem w podobny sposób..

To jeszcze wstawię zdjęcie mojego potworka w finalnej wersji  :P

2n8bvp1.jpg

Kacper - to o czym piszesz to "Hollow fly".

Łatwo znajdziecie step z wiazaniem. Pozwala na wykonanie muchy gabarytowo nie wiele ustępującej małemu fatsiakowi a jednocześnie na tyle lekkiej ze spokojnie obsłużyć to można #8. Dobrze kombinując z syntetykami czy piórami koguta można wykonac bez większego problemu muchę 15cm, czyli w sam raz.

Co do motanie stworów - to przy imadle fajnie się kręci, wena niesie. Niestety nad wodą nie jest to zbyt wygodne i jednoręczne kije miewają już z tak wielkimi muszyskami problemy.

O, nawet nie wiedziałem, że to ma fachową nazwę ;)

Z tymi muchami to prawda, mam w pudełku ze 3-4 takie 20-22 cm, ale raczej "grzeją ławę". Głównie łowię 15-18 cm, bo to jest takie optimum - szczupakom wystarcza, a i wędka poniesie. Tylko druga sprawa, jedna mucha drugiej nierówna, warto stosować syntetyki i tricki takie jak przytoczony "Hollow Fly" żeby niepotrzebnie nie dodawać sobie ciężaru. 

Ostatnio dość często stosuję promienie strusia, długie, świetnie pracują i nic nie ważą, szczupaki też je lubią - aż za bardzo, bo po dwóch, trzech wyjętych rybach strusia już prawie nie ma ;)

Polecam filmiki Nicolasa Bauera z Flytv na yt, potrafi się na rurce zakręcić ;)

Kilka wzorów jeziorowych

post-45787-0-19112300-1395267401_thumb.jpgpost-45787-0-06941000-1395267403_thumb.jpgpost-45787-0-20548900-1395267405_thumb.jpg

post-45787-0-65826200-1395267406_thumb.jpgpost-45787-0-62047600-1395267407_thumb.jpgpost-45787-0-00187400-1395267409_thumb.jpg

Kacper - dla mnie w hollow fly z bucktaila problemem było niszczenie much - 1-2 ryby i zostawał haczyk z kępką sierści.

To co wkleiłeś - dubbing brush z syntetyków - bardzo przydatne rozwiązanie. Ja używałem paska z dywanika, nie chciało się mi klecić całego urządzenia. Ale działa to bdb.