Skocz do zawartości

Nasze muchy

Kuba Standera

Rekomendowane odpowiedzi

Uczę się. Czytam, kręcę i jeszcze raz kręcę ;)

attachicon.gif20140515_213624~2.jpg

Witam,

Z tego co widzę probujesz zrobić chrusta. Jest tu pare rzeczy do poprawy. Sam tulow jakoś ujdzie, staraj sie by był jak najmniej kosmaty, zobacz jak wyglada u prawdziwego owada, nie ma włoskow czy kończyn. Jak napisał kolega post wyżej skrzydelka maja być położone na tulowiu. Jeśli robisz z dwóch piór to ułoż je tak by stykaly sie koncowkami do wewnątrz, złap pózniej za te końce i zawiaz na haczyku bliżej trzonkiem niż to robisz, wydatnie we wszystkim pomaga cienka nic czyli np. 16/0, zrób trzy pętlę max, zawiaz pióro z koguta tak by ciemniejsza cześć czyli wypukla była w stronę uszka, zrób 2-3 obroty trzymając pióro podczas nawijania tak je uwiazales i jednocześnie bliziutko uszka, dosłownie nawiniec bobinka, odcinasz pióro, wyrownujesz główkę by była jak najmniejsza i zakanczasz finiszerem.

Sucha imitacja chrusta to świetna mucha, skuteczna bardzo często.

Pozdrawiam,

Bujo

Edytowane przez Bujo
  • Like 1

Michal,

Nie za dlugie te skrzydelka z CDC? Glowka tez jakby ciut duzawa, najlepszym patentem jest nic zwana Spiderweb ( latwo ja zerwac), badz dla mnie nr 1 w sucharach czyli to: 

http://www.fishingmegastore.com/uni-thread-trico-170~215.html

Na to mazak plus lakier i wychodzi sporo mniejsza bo cieniutka jest. Nie wiem z czego robisz ogonki ale takie ciut powywijane, super sprawdza sie Cock De Leon czy jakos tak, proste toto i sztywne. Polecam.

Bujo

Cdc może tak wyglądać bo ogólnie zrobiłem z nich "parę" skrzydełek i są pochylone, przez co mogą wydawać się przydługie  :P co do główki chciałem żeby właśnie była mocno zaakcentowana, ale chyba jednak przesadziłem rzeczywiście  :(

• 3 tygodnie później...
  • 4 miesiące temu...
  • 3 tygodnie później...
  • 1 miesiąc temu...
  • 2 tygodnie później...