Skocz do zawartości

Nasze muchy

Kuba Standera

Rekomendowane odpowiedzi

Michał to jakieś wielkie haki, raczej pod strimera. Moim zdaniem za długie skrzydełka zrobiłeś.

Haki to malutkie gamaki f-11 czyli z przeznaczeniem do suchej muchy. A skrzydełka są delikatnie dłuższe niż długość haka, może przez mocno spiczaste końcówki skrzydełek rzuca się w oczy, co akurat mnie pasuje  :)

Haki nie są złe - w miarę lekkie, dość szeroki łuk kolankowy. Trzonek nie musi być długi, zawsze można dodać shanka i na nim ukręcił głowę. 

Crystal flash do much szczupakowych kompletnie się nie nadaje, znaczy się nadaje ale do pierwszej ryby, po kontakcie z zębami tak się skręca, że mucha do cięcia. Jak szukasz tanich, dobrych flash'y do szczupakowych to pisz priv. 

Bucktail owszem jest dobry jako taki stelaż, ale mnie osobiście drażni ze względu na to, że po wrzuceniu takiej mokrej muchy do pudła odstaje każdy włos w inną stronę - oczywiście to już kwestia estetyki, ja sobie inaczej z tym poradziłem, bez bucktaila...

Co do nici, to Uni Big Fly, ja używam żyłki. 

• Like 1

Witam.

a to moj arsenalik na szczupale

Ja nie przepadam za tym EP baitfish'em, kiepsko pracuje, dużo go schodzi do muchy i drogo wychodzi. Do zrobienia objętości tułowia, czy główki tak, ale jako skrzydełko nie robi tego co powinien. Mam kilka much z niego wykonanych. 

Tutaj masz dobry step jak go wiązać:

• Like 1

Na szesnastej  stronie prezentacji ogromnego projektu jest plan zbiornika Strzyżewice, który ma mieć 137 hektarów powierzchni http://um.lublin.eu/markaeko/index.php?t=200&id=233393Oczywiście wysłaliśmy pisma sprzeciwiające się powstaniu zbiornika. Woda w takim bajorze będzie wyglądać tak 6735d2b77c008260med.jpg a wtedy trzeba zapomnieć i o pstrągach i o majówce. Ale to nie wątek o takich sprawach tylko o muszkach. W miarę możliwości będę informował o sytuacji.

Kwaku, bo  z tego co widzę skrzydełka wiążesz "odwrotnie".

Generalnie jak weźmiesz piórko "dutką" w dół, to pasemko które bierzesz ma górę na górze ;-). Trzeba je przemasować żeby uzyskać porządany kształt.

Ty zdaje mi się (tak wygląda to w Twoich muszkach), wiżażesz odwrotnie, czyli "górą do dołu" chcąc uzyskać kształt...

Zerknij tutaj - http://flyfishing.pl/katalog/fly.php?fly_id=9539

Tak jak Huba pokazał to "góra skrzydełka" jest z lewej strony.

PS. http://flyfishing.pl/katalog/fly.php?fly_id=7752;-) gora na górze ;-)

Edytowane przez venom_666