kardi Opublikowano 4 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Listopada 2015 Panowie, czy zauważyliście różnicę w braniach szczupaka na muchy z oczami albo bez oczu?Nie zauważyłem aby one zauważały Metalowe oczy dociążając lekko przód muchy zmieniają jej pracę w sensie "góra-dół" przy podciąganiu.Taki wariant warto mieć, ale trzeba się liczyć z trudniejszym rzutem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TomCast Opublikowano 8 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Listopada 2015 Na szybko pod zębate, hak Partridge #8/0, całość tylko 20cm. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
admin Opublikowano 9 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Listopada 2015 Tomku! Przepiękna! Przyjdę do Ciebie na naukę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bugi86 Opublikowano 10 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Listopada 2015 (edytowane) Na szybko pod zębate, hak Partridge #8/0, całość tylko 20cm. A mi się wydawało, że moje Partridge #6/0 są trochę za duże... Edytowane 10 Listopada 2015 przez Bugi86 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mack Opublikowano 10 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Listopada 2015 A mi się wydawało, że moje Partridge #6/0 są trochę za duże... Wydaje mi się że zwiększanie rozmiaru haka to ślepa uliczka. Dużo lepszym rozwiązaniem zdaje się być Bauer rig.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TomCast Opublikowano 10 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Listopada 2015 Wydaje mi się że zwiększanie rozmiaru haka to ślepa uliczka. Dużo lepszym rozwiązaniem zdaje się być Bauer rig....A kto tu zwiększa rozmiar? Od dawna robię na nich muchy szczupakowe, a w zasadzie na dwóch rodzajach. CS45 Ad Absolute Predator Pike #6/0 i CS43 Ad Swier Pike #8/0 wielkość podobna, około 7,5cm. Przy muchach 20+ nie uważam aby był to zbyt duży hak. Wszelkie sztywne połączenia haków usztywnia muchę i często zaburza jej prace. Ryba też ma mieć szanse. Dlatego też jak łowiłem spinningiem nie stosowałem przywieszek do gum. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bugi86 Opublikowano 10 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Listopada 2015 Wydaje mi się że zwiększanie rozmiaru haka to ślepa uliczka. Dużo lepszym rozwiązaniem zdaje się być Bauer rig....Sporo osób pewnie wypowie się z kolei, że przy stosowaniu haczyka poniżej #4/0, przy braniu rybie wyciąga się go później z żołądka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mack Opublikowano 10 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Listopada 2015 Sporo osób pewnie wypowie się z kolei, że przy stosowaniu haczyka poniżej #4/0, przy braniu rybie wyciąga się go później z żołądka.Większej bzdury dawno nie słyszałem. Chyba tych "sporo osób" nie widziało w życiu rozdziawionej mordy szczupaka 40cm, żeby pleść takie farmazony. 4/0 czy 6/0 jakie to ma znaczenie, jak zassie głęboko to może być w skrzelach. Dalej nigdy mi się nie zdarzyło, ale nie łowiłem nigdy na żywca ani na trupka. Zresztą skrzela czy bebechy dla ryby to już bez znaczenia. Bauer rig nie przesztywnia muchy... Ale oczywiście nie obowiązku jego stosowania???? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TomCast Opublikowano 10 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Listopada 2015 (edytowane) Cd. szczupakowych, dziś ukręciłem taką Hak ten sam, długość muchy 18,5cm. Edytowane 10 Listopada 2015 przez TomCast 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TomCast Opublikowano 10 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Listopada 2015 Masz rację @mack, mi się również nigdy nie zdarzyło żeby szczupak łyknął głębiej niż do oskrzeli. Ostatnio na 5 złowionych, 3 miały haki w języku i cieszę się że używam haków bez zadziorów, bo miałbym problem z wyjęciem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zielony Opublikowano 10 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Listopada 2015 (edytowane) Kilka streamerów na haku 1/0.Wybaczcie jakość zdjęcia Edytowane 10 Listopada 2015 przez Zielony 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
trout master Opublikowano 11 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2015 Kilka streamerów na haku 1/0.Wybaczcie jakość zdjęciaJak zwykle, wszystko co od Ciebie to ... smaczne. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marian-56 Opublikowano 11 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2015 Ponieważ sezon lipieniowy w pełnym rozkwicie,przedstawiam muchę na którą w ubiegłym tygodniu złowiłem co najmniej 30 ryb.Bardzo się zdziwiłem ,że nie rozleciała się.Marian. 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KwaQ Opublikowano 11 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2015 volkswagen- to kapka koguta TRIMBLE kupiona z rok temu na ebay za jakies 25$ bardzo przyzwoita kapka.pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
teethar Opublikowano 11 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2015 Panie Marianie - też miałem świetne wyniki na takiego a'la chrusta, ino czarno brązowego. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ictus Opublikowano 11 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2015 Marian, jak prowadziles te muche? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marian-56 Opublikowano 11 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2015 Marian, jak prowadziles te muche?To był chyba taki dzień,że brania były gdy prowadziłem z prądem,pod prąd, w poprzek nurtu .Nawet co rzut wyciągałem rybę ( lipień,pstrąg,)trafiał się klenik.Przytopiona też branie.Dla mnie zaskoczeniem było ,że muszka wytrzymała tyle ryb.Zazwyczaj po kilku wyholowanych rybach mucha była do renowacji.Po ok. 2 godz. zmieniłem na inną-brań już mniej i wróciłem do tej ze zdjęcia. Nad wodą cisza i spokój.Pełny relaks.Sezonu jeszcze nie zakończyłem.Marian. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
płotka65 Opublikowano 11 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2015 Moderacja:Prosze powstrzymac sie od reklamy. Dwa wpisy na forum i dwa linki do tego samego sklepu?Pozdrawiam Lukasz 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ictus Opublikowano 12 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Listopada 2015 Taka reklama jest chyba platna na j.pl 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
admin Opublikowano 12 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Listopada 2015 Cd. szczupakowych, dziś ukręciłem taką Hak ten sam, długość muchy 18,5cm.Tomku główki jak robisz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bugi86 Opublikowano 12 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Listopada 2015 Bunny 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TomCast Opublikowano 13 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2015 (edytowane) Tomku główki jak robisz?Generalnie do tych much co wstawiłem, oczy są ciut przy małe. Sprawa jest prosta. Przymierzyć gdzie mają być oczy. Wstępnie kleisz je na jakiś szybko łapiący klej typu "kropelka" lub coś podobnego. Później powoli zalewasz klejem UV (ja używam takiego jak na zdjęciu.) Trzeba to zrobić nie na raz, bo klej może nie utwardzić się dostatecznie, jeśli warstwa będzie za gruba. Jak już ładnie uformujesz główkę i wstępnie utwardzisz, to wkładasz muchę do dużej lampy UV (takiej do tipsów) i utwardzasz porządnie. Na koniec wystarczy przemyć klej zmywaczem do paznokci bez acetonu i gotowe Edytowane 13 Listopada 2015 przez TomCast 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TomCast Opublikowano 13 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2015 Dziś mniejsza wersja muchy szczupakowej, dostosowana do lżejszych wędek Hak #2/0, długość muchy 10cm 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
trout master Opublikowano 13 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2015 "Dziś mniejsza wersja muchy szczupakowej, dostosowana do lżejszych wędek Hak #2/0, długość muchy 10cm" Jakbyś pochwalił się materiałami to byłby "full wypas". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TomCast Opublikowano 13 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2015 (edytowane) Dwa rodzaje czerwonych piór z genetyka Whiting; Owca Irlandzka Orange; Flashabou - Red; Crystal Hair - Hot Orange; Steve Farrar UV Blend - Black; SLF Hanks - Orange, Black; Ice Dub UV Hot Orange; Oczy 8mm; Klej UV ot cała tajemnica Edytowane 13 Listopada 2015 przez TomCast 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi