admin Opublikowano 6 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2015 Panowie - kopniaka wam nie powiem gdzie. Super, że pokazujecie muszki ale to jak z tym pokazywaniem zdjeć złowionej ryby ... niewiele dla początkującego z tego wynika wręcz frustracje wywołuje. Kacper wrzuć stepa, opisz materiały a ja spróbuję to zrobić - Ty ocenisz. Taki fly tying Challenge - ktoś wrzuca stepa a inni próbują zrobić i poddają pod krytykę. Chętnie przystąpię do takiej szkółki. To co wrzucisz pierwszy taki wątek? Tak może się czegoś nauczę. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Guzu Opublikowano 7 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2015 Osmielony wpisem Remka, pozwalam sobie zamiescic efekty mojego raczkowania w zakresie WYKONYWANIA sztucznych much.O czasownikach z Szanownymi Kolegami dyskutowac nie bede.W zamian prosze o "nieczepliwosc" jak chodzi o moj styl wedkowania Muchy wykonane na hakach Tiemco.7989 badz 811s. Od rozmiaru 2 w gore.Glowki koniczne 6,3 mm.Chenille, piorka z kapki siodlowej koguta, fleszyk i znowu piora.Dlugosc gotowej to jakies 10- 11 cm (od glowki do konca pior). Moim Mistrzem i Prowadzacym nauke na odleglosc jest Piotr. Osoba, ktora wykonala pierwsze muchy dla mnie i przewrocila tym samym moje wedkowanie za pstrazkiem do gory nogami "Twory", jeszcze nie mialy okazji sprawdzic sie z pstragami. To nastapi w styczniu. Na razie plywaly w pobliskim cieku wodnym i wykazuja skocznosc oraz ruchy, jakich od nich oczekuje wykonawca. Jak bedzie w warunkach lowiska ? Mam nadzieje, ze bede mial okazje pokazac amatorow tych wabikow w watku pstragi 2016... Zastrzegam sa to pierwsze , zuzylem dotychczas 2 pudeleczka hakow, twory i nie pretenduja do niczego. A wpis ma raczej charakter wyznania w ramach spotkan AA, czyli "anonimowych amatorow" 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Guzu Opublikowano 7 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2015 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
admin Opublikowano 7 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2015 Dla mnie prima sort! Tak jakbyś to już wcześniej robił. Gratulacje z dwóch powodów ... że się ośmieliłeś ... bo po to jest to forum by ... nie tylko pokazywać efekt poziomu profi ale też wzajemnie się uczyć. Drugi powód to, że eksperymentujesz i szukasz czegoś nowego. Klasa! 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kamil Z. Opublikowano 7 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2015 Danielu, widzę, że galopujesz wręcz w kierunku flyfishingowym 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Guzu Opublikowano 7 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2015 (edytowane) Danielu, widzę, że galopujesz wręcz w kierunku flyfishingowym Kamilu, Na razie to beda nowe kijki pod kolowrotek z kablakiem do obslugi tych muszencji w 2016.Gleboko wierze w nieortodoksyjnosc srodowiska tu na forum. Takze, moze nie zostane wyrzucony poza margines:) Notabene przy okazji pierwszych pstrazkow w watkach znad wody bylem "odszczepiencem". Za duze przynety. Dziwny sprzet itd.Nie zdziwie sie zatem jesli bedzie tak w temacie wykonywania przynet na potrzeby spacerow za pstrazkiem. Pozdr Edytowane 7 Grudnia 2015 przez Guzu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Guzu Opublikowano 7 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2015 Dla mnie prima sort! Tak jakbyś to już wcześniej robił. Gratulacje z dwóch powodów ... że się ośmieliłeś ... bo po to jest to forum by ... nie tylko pokazywać efekt poziomu profi ale też wzajemnie się uczyć. Drugi powód to, że eksperymentujesz i szukasz czegoś nowego. Klasa! Remku Poza epizodem skladania z prefabrykowanych elementow wirowek XXL okolo roku 2005 nie wykonywalem NIGDY zadnych sztucznych przynet wedkarskich. Moze na spotkanie w Warszawie ktos pokusi sie o przyjscie z imadelkiem i pokaze kilka trickow ? uzywanie dubbing twistera ? finiszera ? Przede mna wiele nauki i chetnie bym popatrzyl na zaawansowanych Kolegow 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kamil Z. Opublikowano 7 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2015 Kamilu, Na razie to beda nowe kijki pod kolowrotek z kablakiem do obslugi tych muszencji w 2016.Gleboko wierze w nieortodoksyjnosc srodowiska tu na forum. Takze, moze nie zostane wyrzucony poza margines:) Notabene przy okazji pierwszych pstrazkow w watkach znad wody bylem "odszczepiencem". Za duze przynety. Dziwny sprzet itd.Nie zdziwie sie zatem jesli bedzie tak w temacie wykonywania przynet na potrzeby spacerow za pstrazkiem. Pozdr Pełna zgoda. Obserwując jednak Twój pstrągowy rozwój (z perspektywy forum ofc), to.. specjalizacja która w Tobie postępuje, coraz wyraźniej zmierza w kierunku miękkiego kija, sznura i much Jeśli w Twoich wodach ryby chętnie (a jeśli już, to zapewne okresowo) podnoszą się do spływających po powierzchni owadów, to...nawet się nie zastanawiaj, tylko łap się za sprzęt do sucharów- nie pożałujesz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Guzu Opublikowano 7 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2015 (edytowane) Pełna zgoda. Obserwując jednak Twój pstrągowy rozwój (z perspektywy forum ofc), to.. specjalizacja która w Tobie postępuje, coraz wyraźniej zmierza w kierunku miękkiego kija, sznura i much Jeśli w Twoich wodach ryby chętnie (a jeśli już, to zapewne okresowo) podnoszą się do spływających po powierzchni owadów, to...nawet się nie zastanawiaj, tylko łap się za sprzęt do sucharów- nie pożałujesz Bromba przez Ciebie przemawia A tak z obserwacji wody i rozmow z lokalnymi muszkarzami, napisze iz te ryby, ktore mnie interesuja, niezmiernie rzadko widuje sie na powierzchni. I to tylko na niektorych rewirach. Ponadto luzne rozmowy z napotkanymi muszkarzami owocuja konstrukcja kolejnych spiningow do moich zabaw . Moze wciaz jestem niewylowiony i ciagle chce lowic te najwieksze ? taki chyba jestem...i tyle . Ale moze to sie kiedys zmieni ... Edytowane 7 Grudnia 2015 przez Guzu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kamil Z. Opublikowano 7 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2015 Bromba przez Ciebie przemawia Raczej szeroko pojęty topwater Zaliczyłem już bolenie, klenie, jazie, okonie, szczupaki, pstrągi, lipienie, jelce, ukleje, wzdręgi, płotki- wszystko z powierzchni wody i jakby dało się tak łowić wszystkie gatunki...to bym łowił, bo dla mnie to najpiękniejsza forma wędkowania. Czy to Bromba, sucha mucha, czy Panic. A patrząc na Twoje pstrągi, przez ogromne "P"...wytropić, podejść, podać takiemu muchę, zaobserwować zbiórkę, zaciąć, wyholować, uwolnić i....można umierać? Nie! Powtarzać non stop! Tak to sobie wyobrażam: 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Guzu Opublikowano 7 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2015 Fajny film. Super.Jak prowadze "Matuke" kilkanascie centymetrow pod wierzchem i wyjezdza do niej 60plus to i tak wszystko widac na wierzchu. Najczesciej to nie jest zbiorka tylko branie kasujace - czyli tak zwany kasownik. Ostatniego i zarazem najwiekszego w tym roku (71) zlowilem po braniu, ktore poprzedzil 3 metrowy blysk na wierzchu. Ryba z otwarta paszcza leciala w kierunku namierzonego wabika, ktory po skosie zblizal sie z nurtem w rejon jego czatowni.Zbiorki z powierzchni ? widuje, miewam brania w momencie, gdy mucha dotknie powierzchni wody i sa naprawde super. Brania kasownikow ? :D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
peresada Opublikowano 7 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2015 Osmielony wpisem Remka, pozwalam sobie zamiescic efekty mojego raczkowania w zakresie WYKONYWANIA sztucznych much.O czasownikach z Szanownymi Kolegami dyskutowac nie bede.W zamian prosze o "nieczepliwosc" jak chodzi o moj styl wedkowania Muchy wykonane na hakach Tiemco.7989 badz 811s. Od rozmiaru 2 w gore.Glowki koniczne 6,3 mm.Chenille, piorka z kapki siodlowej koguta, fleszyk i znowu piora.Dlugosc gotowej to jakies 10- 11 cm (od glowki do konca pior). Moim Mistrzem i Prowadzacym nauke na odleglosc jest Piotr. Osoba, ktora wykonala pierwsze muchy dla mnie i przewrocila tym samym moje wedkowanie za pstrazkiem do gory nogami "Twory", jeszcze nie mialy okazji sprawdzic sie z pstragami. To nastapi w styczniu. Na razie plywaly w pobliskim cieku wodnym i wykazuja skocznosc oraz ruchy, jakich od nich oczekuje wykonawca. Jak bedzie w warunkach lowiska ? Mam nadzieje, ze bede mial okazje pokazac amatorow tych wabikow w watku pstragi 2016... Zastrzegam sa to pierwsze , zuzylem dotychczas 2 pudeleczka hakow, twory i nie pretenduja do niczego. A wpis ma raczej charakter wyznania w ramach spotkan AA, czyli "anonimowych amatorow" Jeżeli można to chciałbym Ci zasugerować marabuta zamiast tego koguta. Twoja mucha bardzo przypomina wollybugera,tyle tylko że bez marabutowego ogona.Marabut pięknie pracuje w wodzie, myślę że taki wolly bugger w rozmiarze XL i kolorze czarnym, brązowym bądź oliwkowy będzie bardzo skuteczny.Pozdrowka 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Guzu Opublikowano 7 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2015 Peresada Dzieki za wskazowke. Zanabede i sprawdze.Glowki, ktore mi pokazales w innym watku juz znalazlem na ebay.Takze, tez wzbogaca arsenal "kretecza" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
peresada Opublikowano 7 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2015 Popróbuj, wolly to bardzo skuteczna mucha. Szukaj marabu strung albo schlappen. Pióra będą dłuższe w sam raz na duże muchy. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Guzu Opublikowano 7 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2015 Popróbuj, wolly to bardzo skuteczna mucha. Szukaj marabu strung albo schlappen. Pióra będą dłuższe w sam raz na duże muchy. Takie ? http://salar.pl/index.php/cPath/85_86_216_223?topSsid=74676a5f74001d8e29f41b65db338af6 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
peresada Opublikowano 7 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2015 Jak z tego sklepu to raczej takiehttp://salar.pl/index.php/cPath/85_86_216_220_536?topSsid=74676a5f74001d8e29f41b65db338af6 Strung czy też schlappen odnosi się również do piór kurczaka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Guzu Opublikowano 7 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2015 Jak z tego sklepu to raczej takiehttp://salar.pl/index.php/cPath/85_86_216_220_536?topSsid=74676a5f74001d8e29f41b65db338af6 Strung czy też schlappen odnosi się również do piór kurczaka Dziekuje. Mam tam otwarte zamowienie, takze akurat dorzuce Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
peresada Opublikowano 7 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2015 Tu masz jeszcze step by step klasycznego buggeraTak do wgląduhttps://youtu.be/7Ku1-lnkKzI 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Guzu Opublikowano 7 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2015 Tu masz jeszcze step by step klasycznego buggeraTak do wgląduhttps://youtu.be/7Ku1-lnkKzI Rewelka.Kilka trickow na pewno zaadoptuje Narzedzia robia wrazenie. Ja pracuje na entry level Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
peresada Opublikowano 7 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2015 (edytowane) To tak jak ja ☺ PSPoznaje lampkę z Ikea. Ja się ostatnio szarpnolem na lampę led☺ Edytowane 7 Grudnia 2015 przez peresada 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kamil Z. Opublikowano 7 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2015 Dobra. Nie wygram z Tobą i Twoimi pstrągowymi wodami Tak dygresja tylko, jak różnie ryby potrafią się zachowywać, w zależności od pokarmu, jaki pobierają.Rzucam Brombą. Prowadząc wobler widzę, jak zaczyna płynąć za nim kleń. Po chwili z impetem, gejzerem i furią wręcz, atakuje go. Odkładam spinning, podaję muchę. W tym samym miejscu. Kolejna ryba ze stada podnosi się do swobodnie spływającej przynęty i wręcz bezgłośnie ją zasysa. Zarówno "kasownik", jak i "odkurzacz" mają swoje uroki 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Guzu Opublikowano 7 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2015 Dobra. Nie wygram z Tobą i Twoimi pstrągowymi wodami Tak dygresja tylko, jak różnie ryby potrafią się zachowywać, w zależności od pokarmu, jaki pobierają.Rzucam Brombą. Prowadząc wobler widzę, jak zaczyna płynąć za nim kleń. Po chwili z impetem, gejzerem i furią wręcz, atakuje go. Odkładam spinning, podaję muchę. W tym samym miejscu. Kolejna ryba ze stada podnosi się do swobodnie spływającej przynęty i wręcz bezgłośnie ją zasysa. Zarówno "kasownik", jak i "odkurzacz" mają swoje uroki Przeciez nie wygrywamy i nie przegrywamy.My tylko wymieniamy sie doswiadczeniem, dla obopolnych korzysci z tego plynacych Brombiarzu Kleniarzu 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wojciiech Opublikowano 7 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2015 Guzu, ile taka mucha waży? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
admin Opublikowano 7 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2015 Dzięki za zdjęcie warsztatu - dwie rzeczy zaadoptuję do swojego - pudełko na nici (teraz mam luzem), micha ... dobry patent - teraz rzucam na podłogę. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Guzu Opublikowano 7 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2015 Guzu, ile taka mucha waży?Kiedys wazylem te pierwsze. Na sucho ok 4 g.Jak namokna w warunkach lowiska to więcej. Lowie brodzac i oblawiam komfortowo rzeke w promieniu ok 20- 25 metrow.lowie idac pod prąd. Lowie wedka 210 cm i kolowrotkiem rozmiaru 2500.Zylka badz plecionka pe. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi