Skocz do zawartości

Nasze muchy

Kuba Standera

Rekomendowane odpowiedzi

Panowie - kopniaka wam nie powiem gdzie. Super, że pokazujecie muszki ale to jak z tym pokazywaniem zdjeć złowionej ryby ... niewiele dla początkującego z tego wynika wręcz frustracje wywołuje.

Kacper wrzuć stepa, opisz materiały a ja spróbuję to zrobić - Ty ocenisz. Taki fly tying Challenge - ktoś wrzuca stepa a inni próbują zrobić i poddają pod krytykę. Chętnie przystąpię do takiej szkółki. To co wrzucisz pierwszy taki wątek? Tak może się czegoś nauczę.

• Like 1

Osmielony wpisem Remka, pozwalam sobie zamiescic efekty mojego raczkowania w zakresie WYKONYWANIA sztucznych much.

O czasownikach z Szanownymi Kolegami dyskutowac nie bede.

W zamian prosze o "nieczepliwosc" jak chodzi o moj styl wedkowania ;)

Muchy wykonane na hakach Tiemco.

7989 badz 811s. Od rozmiaru 2 w gore.

Glowki koniczne 6,3 mm.
Chenille, piorka z kapki siodlowej koguta, fleszyk i znowu piora.

Dlugosc gotowej to jakies 10- 11 cm (od glowki do konca pior).

Moim Mistrzem i Prowadzacym nauke na odleglosc jest Piotr. Osoba, ktora wykonala pierwsze muchy dla mnie i przewrocila tym samym moje wedkowanie za pstrazkiem do gory nogami :)

"Twory", jeszcze nie mialy okazji sprawdzic sie z pstragami. To nastapi w styczniu. Na razie plywaly w pobliskim cieku wodnym i wykazuja skocznosc oraz ruchy, jakich od nich oczekuje wykonawca.  

Jak bedzie w warunkach lowiska ? Mam nadzieje, ze bede mial okazje pokazac amatorow tych wabikow w watku pstragi 2016...

Zastrzegam sa to pierwsze , zuzylem dotychczas 2 pudeleczka hakow, twory i nie pretenduja do niczego. A wpis ma raczej charakter wyznania w ramach spotkan AA, czyli "anonimowych amatorow" ;)

20151202_223800.jpg

IMG-20151127-WA0015.jpg

• Like 5

Dla mnie prima sort! Tak jakbyś to już wcześniej robił. Gratulacje z dwóch powodów ... że się ośmieliłeś ... bo po to jest to forum by ... nie tylko pokazywać efekt poziomu profi :) ale też wzajemnie się uczyć. Drugi powód to, że eksperymentujesz i szukasz czegoś nowego. Klasa!

• Like 2

Danielu, widzę, że galopujesz wręcz w kierunku flyfishingowym ;)

Kamilu, 

Na razie to beda nowe kijki pod kolowrotek z kablakiem do obslugi tych muszencji w 2016.

Gleboko wierze w nieortodoksyjnosc srodowiska tu na forum. Takze, moze nie zostane wyrzucony poza margines:)

Notabene przy okazji pierwszych pstrazkow w watkach znad wody bylem "odszczepiencem". Za duze przynety. Dziwny sprzet itd.

Nie zdziwie sie zatem jesli bedzie tak w temacie wykonywania przynet na potrzeby spacerow za pstrazkiem.

Pozdr

Edytowane przez Guzu

Dla mnie prima sort! Tak jakbyś to już wcześniej robił. Gratulacje z dwóch powodów ... że się ośmieliłeś ... bo po to jest to forum by ... nie tylko pokazywać efekt poziomu profi :) ale też wzajemnie się uczyć. Drugi powód to, że eksperymentujesz i szukasz czegoś nowego. Klasa!

Remku

Poza epizodem skladania z prefabrykowanych elementow wirowek XXL okolo roku 2005 nie wykonywalem NIGDY zadnych sztucznych przynet wedkarskich.

Moze na spotkanie w Warszawie ktos pokusi sie o przyjscie z imadelkiem i pokaze kilka trickow ? uzywanie dubbing twistera ? finiszera ? Przede mna wiele nauki i chetnie bym popatrzyl na zaawansowanych Kolegow :)

• Like 1

Kamilu, 

Na razie to beda nowe kijki pod kolowrotek z kablakiem do obslugi tych muszencji w 2016.

Gleboko wierze w nieortodoksyjnosc srodowiska tu na forum. Takze, moze nie zostane wyrzucony poza margines:)

Notabene przy okazji pierwszych pstrazkow w watkach znad wody bylem "odszczepiencem". Za duze przynety. Dziwny sprzet itd.

Nie zdziwie sie zatem jesli bedzie tak w temacie wykonywania przynet na potrzeby spacerow za pstrazkiem.

Pozdr

Pełna zgoda. 

Obserwując jednak Twój pstrągowy rozwój (z perspektywy forum ofc), to.. specjalizacja która w Tobie postępuje, coraz wyraźniej zmierza w kierunku miękkiego kija, sznura i much ;) Jeśli w Twoich wodach ryby chętnie (a jeśli już, to zapewne okresowo) podnoszą się do spływających po powierzchni owadów, to...nawet się nie zastanawiaj, tylko łap się za sprzęt do sucharów- nie pożałujesz :D

Pełna zgoda. 

Obserwując jednak Twój pstrągowy rozwój (z perspektywy forum ofc), to.. specjalizacja która w Tobie postępuje, coraz wyraźniej zmierza w kierunku miękkiego kija, sznura i much ;) Jeśli w Twoich wodach ryby chętnie (a jeśli już, to zapewne okresowo) podnoszą się do spływających po powierzchni owadów, to...nawet się nie zastanawiaj, tylko łap się za sprzęt do sucharów- nie pożałujesz :D

Bromba przez Ciebie przemawia :D

A tak z obserwacji wody i rozmow z lokalnymi muszkarzami, napisze iz te ryby, ktore mnie interesuja, niezmiernie rzadko widuje sie na powierzchni. I to tylko na niektorych rewirach. Ponadto luzne rozmowy z napotkanymi muszkarzami owocuja konstrukcja kolejnych spiningow do moich zabaw . 

Moze wciaz jestem niewylowiony i ciagle chce lowic te najwieksze ? taki chyba jestem...i tyle . Ale moze to sie kiedys zmieni ... 

Edytowane przez Guzu

Bromba przez Ciebie przemawia :D

Raczej szeroko pojęty topwater :D

Zaliczyłem już bolenie, klenie, jazie, okonie, szczupaki, pstrągi, lipienie, jelce, ukleje, wzdręgi, płotki- wszystko z powierzchni wody i jakby dało się tak łowić wszystkie gatunki...to bym łowił, bo dla mnie to najpiękniejsza forma wędkowania. Czy to Bromba, sucha mucha, czy Panic.

A patrząc na Twoje pstrągi, przez ogromne "P"...wytropić, podejść, podać takiemu muchę, zaobserwować zbiórkę, zaciąć, wyholować, uwolnić i....można umierać? Nie! Powtarzać non stop! :D

Tak to sobie wyobrażam:

• Like 1

Fajny film. Super.

Jak prowadze "Matuke" kilkanascie centymetrow pod wierzchem i wyjezdza do niej 60plus to i tak wszystko widac na wierzchu. Najczesciej to nie jest zbiorka tylko branie kasujace - czyli tak zwany kasownik.

Ostatniego i zarazem najwiekszego w tym roku (71) zlowilem po braniu, ktore poprzedzil 3 metrowy blysk na wierzchu. Ryba z otwarta paszcza leciala w kierunku namierzonego wabika, ktory po skosie zblizal sie z nurtem w rejon jego czatowni.

Zbiorki z powierzchni ? widuje, miewam brania w momencie, gdy mucha dotknie powierzchni wody i sa naprawde super. 

Brania kasownikow ? :D :D :D 

Osmielony wpisem Remka, pozwalam sobie zamiescic efekty mojego raczkowania w zakresie WYKONYWANIA sztucznych much.

O czasownikach z Szanownymi Kolegami dyskutowac nie bede.

W zamian prosze o "nieczepliwosc" jak chodzi o moj styl wedkowania ;)

Muchy wykonane na hakach Tiemco.

7989 badz 811s. Od rozmiaru 2 w gore.

Glowki koniczne 6,3 mm.

Chenille, piorka z kapki siodlowej koguta, fleszyk i znowu piora.

Dlugosc gotowej to jakies 10- 11 cm (od glowki do konca pior).

Moim Mistrzem i Prowadzacym nauke na odleglosc jest Piotr. Osoba, ktora wykonala pierwsze muchy dla mnie i przewrocila tym samym moje wedkowanie za pstrazkiem do gory nogami :)

"Twory", jeszcze nie mialy okazji sprawdzic sie z pstragami. To nastapi w styczniu. Na razie plywaly w pobliskim cieku wodnym i wykazuja skocznosc oraz ruchy, jakich od nich oczekuje wykonawca.  

Jak bedzie w warunkach lowiska ? Mam nadzieje, ze bede mial okazje pokazac amatorow tych wabikow w watku pstragi 2016...

Zastrzegam sa to pierwsze , zuzylem dotychczas 2 pudeleczka hakow, twory i nie pretenduja do niczego. A wpis ma raczej charakter wyznania w ramach spotkan AA, czyli "anonimowych amatorow" ;)

20151202_223800.jpg

IMG-20151127-WA0015.jpg

Jeżeli można to chciałbym Ci zasugerować marabuta zamiast tego koguta.

Twoja mucha bardzo przypomina wollybugera,tyle tylko że bez marabutowego ogona.Marabut pięknie pracuje w wodzie, myślę że taki wolly bugger w rozmiarze XL i kolorze czarnym, brązowym bądź oliwkowy będzie bardzo skuteczny.

Pozdrowka

• Like 1

Dobra. Nie wygram z Tobą i Twoimi pstrągowymi wodami :D

Tak dygresja tylko, jak różnie ryby potrafią się zachowywać, w zależności od pokarmu, jaki pobierają.

Rzucam Brombą. Prowadząc wobler widzę, jak zaczyna płynąć za nim kleń. Po chwili z impetem, gejzerem i furią wręcz, atakuje go. Odkładam spinning, podaję muchę. W tym samym miejscu. Kolejna ryba ze stada podnosi się do swobodnie spływającej przynęty i wręcz bezgłośnie ją zasysa. 

Zarówno "kasownik", jak i "odkurzacz" mają swoje uroki ;)

• Like 1

Dobra. Nie wygram z Tobą i Twoimi pstrągowymi wodami :D

Tak dygresja tylko, jak różnie ryby potrafią się zachowywać, w zależności od pokarmu, jaki pobierają.

Rzucam Brombą. Prowadząc wobler widzę, jak zaczyna płynąć za nim kleń. Po chwili z impetem, gejzerem i furią wręcz, atakuje go. Odkładam spinning, podaję muchę. W tym samym miejscu. Kolejna ryba ze stada podnosi się do swobodnie spływającej przynęty i wręcz bezgłośnie ją zasysa. 

Zarówno "kasownik", jak i "odkurzacz" mają swoje uroki ;)

Przeciez nie wygrywamy i nie przegrywamy.

My tylko wymieniamy sie doswiadczeniem, dla obopolnych korzysci z tego plynacych :)

Brombiarzu Kleniarzu :)

• Like 1

Guzu, ile taka mucha waży?

Kiedys wazylem te pierwsze.

Na sucho ok 4 g.

Jak namokna w warunkach lowiska to więcej.

Lowie brodzac i oblawiam komfortowo rzeke w promieniu ok 20- 25 metrow.lowie idac pod prąd.

Lowie wedka 210 cm i kolowrotkiem rozmiaru 2500.

Zylka badz plecionka pe.

• Like 1