Skocz do zawartości

Nasze muchy

Kuba Standera

Rekomendowane odpowiedzi

Właściwie większość to slinky. To co się błyszczy to polar flash. Więc robię tak.

- najpierw daję wiązkę polarflasha jako ogon a następnie

- na górę slinky białe - mało - tylko by utworzyć ogon

- pod spój slinky białe - mało

- teraz na górę w miarę równo rozłożony polar flash

- w pół wiążę wiodący kolor np.niebieski - jeden koniec leży już na ogonie, drugi zawijam - teraz jest taki efekt 3D bo fajnie ten polar przebija spod spodu i od czasu do czasu pokazuje się na wierzchu

- teraz niekiedy daję minimalnie polaru wiązany 3/4 do tyłu i 1/4 do przodu, zawijam

- teraz czarny slinky albo ... inny np. w okoniu nie widać ale jest ciemna oliwa i dopiero później czarny, w płotce jest szary + makrela i dopiero na końcu czarny - tą warstwę rozczesuję by była rozłożona na dużej powierzchni ale bardzo cienka - też nadaje to efektu 3D jakby złamanie koloru wiodącego (fajnie to widać w płotce, która jest biała ale jej kolor jest bardzo delikatnie złamany markelą i szarym)

- na koniec brzuszek - czerwony slinky

• Like 5

Remek, te boleniowe pokaż.

Za chwilę :)

Papugi ... czyli takie sobie tam eksperymenty ... Niestety w niebieskiem mi się oczko źle wkleiło i pozostał klej ale ... to wersje robocze ... tzw. eksperymentatory. Na finalne przyjdzie jeszcze czas. Teraz uczę się układać materiał.

a1.jpg

• Like 4

Dzieki! Te maja 6cm. Mogą być tez krótsze. Dłuższych jednak bym nie robił bo materia już inaczej bedzie leżał na tych muszkach.

Chetnie zrobię dla Ciebie. Poczekaj tylko jeszcze na inne modele które pokaże w najbliższych dniach. Wtedy za jednym posiedzeniem zrobię.

• Like 1

Trochę w inną stronę. Proste i niewielkie streamerki boleniowe na wiosnę.

[foto]

Remku, muchy wizualnie piękne, ale jak je wczoraj zauważyłem to już mi coś w podświadomości w nich nie pasowało. Dziś w końcu odpowiednie synapsy się odnalazły więc wiem o co chodzi. W tego typu konstrukcjach, przy wykorzystaniu takich wiotkich materiałów powinno się stosować haki o jak najkrótszym trzonku. Twoje much z dużym prawdopodobieństwem będą cierpiały na chroniczne zaplątywanie się frędzli o kolanko haka. Na takich steamer-owych hakach proponowałbym ew. pójście w stronę czegoś a'la "sunrajszadoł" gdzie skrzydło jest tylko od góry i co ważne, jest podparte sztywnym materiałem (np. buck tail). Oczywiście efekt końcowy będzie inny.

• Like 1