Skocz do zawartości

Nasze muchy

Kuba Standera

Rekomendowane odpowiedzi

też coś pokręciłem ostatnio, kręcę o niedawna jak na razie moje muchy połykały okonie, klenie czasami płocie i karasie(woda nizinna) planuję w tym roku wypad na pstrągi i pytanko do kolegów czy coś z tego się nada na kropki?

post-55064-0-97643500-1452286955_thumb.jpg

post-55064-0-84396700-1452286979_thumb.jpg

Edytowane przez zelo
  • Like 1

Zdecydowałem się i ja zadebiutować w temacie, choć troszkę już muszek pokręciłem, zaczynając ok. rok temu. Pierwszy były suche jętki na hakach od 16 do 20, proste, ale skuteczne, trochę suchych chruścików #14 i 16, na które też coś połowiłem. Muszki proste i wg mnie łatwe. Od dwóch dni męczę się z mokrymi mallardami - ta na fotce chyba najlepiej mi wyszła, ale czy dobrze.......??? To już nie mnie oceniać. Muszka na haku 10.

post-52371-0-22816200-1452551755_thumb.jpeg

Edytowane przez robert.bednarczyk
  • Like 4

Jeżynkę wzorowałem na muszce "gablotkowej" Huberta Janeczka, jak na zdjęciu, jednak nie mając wiedzy z czego jest zrobiona. Jej nadmierną pływalność starałem się kompensować sporą ilością drutu nawiniętego hak. Nie mam pojęcia jak to będzie działać - to moje "mokre" eksperymenty, poza kilkoma prostymi spiderami.

post-52371-0-17018900-1452554046_thumb.jpeg

To nie jeżynka ;) To wyczesany dubbing. Jeżynka masz tylko z przodu :)

No to dałem do pieca, ale dzięki za naukę. Sądzisz, że ten błąd zaburzy pracę, ewnetntualnie spowoduje, że mucha będzie niezatapialna ? Czy przycięcie jeżynki na korpusie pomoże ?