admin Opublikowano 21 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2016 Remku, a takie z wiggle tail'em próbowałeś kręcić ? Będą i takie Nie mam na razie ogonków. Natomiast z tego co rozpoznałem temat to możliwości dołączenia tego czegoś jest kilka. Na tubie będzie łatwiej bo zrobię sobie taki przypon, do którego przyczepię ogonek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robert.bednarczyk Opublikowano 21 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2016 Też siedzę i kręcę jak potrafię.Pierwszy to dociążony główką muddler ze strzyżoną sarenką, sierścią piżmaka i ogonkiem z piór indyka.Drugi to taka moja wariacja: główka dociążająca jest całkowicie ukryta pod sarnim, strzyżonym łbem, od dołu trochę perłowego włosia anielskiego, a póżniej flesze biały i seledynowy, a na grzbiecie marabut, którego dałem chyba trochę za mało, bo na mokro pewnie niemal zniknie. 6 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lajcik Opublikowano 21 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2016 Super, jest progress to najważniejsze :-) Przy drugiej muszce jak już chcesz robić taką konfigurację to myślę że marabuta dałeś ok,podkreśli grzbiecik a nie napuchnie 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
thymalus Opublikowano 21 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2016 Robercie jak mogę trzy grosze... Muszki jak najbardziej ok. Piszesz, że lewy dociążony koralikiem, a prawy? Zasada jest taka, że muddlery się dociąża na odcinku główki. Kilka zwojów drutu ołowianego albo uciętego paska z taśmy ołowianej (wolę bo cieńsze) Chodzi o wypoziomowanie muchy inaczej leci na "tyłek". Długość sierści jest mało "koszerna" według standardów powinna być krótsza. Ale to są standardy. Dla siebie robię dokładnie takiej, a nawet jeszcze dłuższe. Lepiej mi to w wodzie działa i jakoś mam lepsze wyniki. A wiara czyni cuda... Prawy jako całość zrobiłbym nieco krócej. A tak poz konkursem to wyprodukuj muddlera o następującej recepturze. Ogonek pęczek czerwonego marabuta lub miękkiej czerwonej sierści. Tułów: złote tinsel chenille albo w pętli złoty dubbing. "Skrzydełka" brąz marabut lub brąz miękka sierść. I główka standard ale sierść "kołnierza" nawet zrób dłuższą nawet do końca łuku kolanowego . To mój "madlerek: nr 1. Jak takiego nie mam nie idę na ryby 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robert.bednarczyk Opublikowano 21 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2016 Dzięki chłopaki. Każda rada jest dla mnie niezwykle cenna, bo niestety streamery i mokre much to dla mnie najtrudniejszy temat przy imadle. Na własne "sucharki" już połowiłem i w tej materii jestem w miarę ogarnięty.Rafał te muddlery ze schowanymi główkami lecą na łeb, przynajmniej w szklance z wodą....., jednak rzeczywiście rozsądniejsze wydaje się dociążanie ołowiem, co właśnie zacząłem robić. Stowrzyłem takiego ciężkiego potworka - niestety mój błąd przy wykańczaniu wymusił rezygnację z sarniej główki, którą zastąpiłem główką z epoxy z wielkimi oczętami. Czy taka mucha ma sens, czy od razu ją wywalić do kosza ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robert.bednarczyk Opublikowano 21 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2016 Jeszcze jedno Panowie - mimo, że nieźle już zainwestowałem w materiały muchowe braki mam ogromne i nie każdą standardową recepturę jestem w stanie zrealizować. "Sucharki" są jednak znacznie mniej wymagające. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Franc Opublikowano 21 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2016 No to Daniel wpadłeś muszę Ci powiedzieć .... na swoją muchę teraz to już popłynąłeś Kiedyś wspomnisz ten post 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
thymalus Opublikowano 21 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2016 Robert obojętne jak obciążasz muddlery ja z racji posiadania wewnętrznej blokady do wszelkiego rodzaju koralików, oczek plastikowych itd obciążam ołowiem głęboko schowanym. Ołowiem dosłownie starczy na odcinku samej główki. Koralik da podobny efekt ale... z wielkim trudem przełamuję się do nimfek z koralikami wolfrmowymi. Ale to są nimfki bleeeeeee.(to nie klawisz mi się zaciął ale onomatopeicznie oddałem obrzydzenie) Bez heavy metalu... są cacy Z racji tego nie jestem adresatem do obiektywnej oceny streamerka z żelowym kaskiem i chorobą basedowa. Subiektywnie to oczy... itd. Obiektywnie - rybę na to złowisz. Może nawet dwie... 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Guzu Opublikowano 22 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2016 (edytowane) No to Daniel wpadłeś muszę Ci powiedzieć .... na swoją muchę teraz to już popłynąłeś Kiedyś wspomnisz ten post Tak. Zdecydowanie wszelkie przynetowe pomysly koncentruja sie wokol much, prob samodzielnego wykonywania, materialow i innych aspektow z tym zwiazanych.Dotychczas uzywane i cenione woblery i inne bajery kompletnie stracily "magie". A tu XXL pod tytulem "pozar w porcie". Jakos mnie nachodza takie abstrakcyjne nazwy na moje twory muchopodobne Hak ogromy. 4/0.Korpus szenila + jezynka z kapki koguta.Glowa z zonkera plus dwa piora na wykonczenie przodu.Ogon z genetyka magnum Metz.Calosc zwienczona conehead.Wyglada tak : Edytowane 22 Stycznia 2016 przez Guzu 9 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ezehiel Opublikowano 22 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2016 Chrust inaczej 7 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
joker Opublikowano 23 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2016 Marcinie, tułów z pianki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ezehiel Opublikowano 23 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2016 Marcinie, tułów z pianki?Tak, to pianka. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
joker Opublikowano 23 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2016 Chyba się zgłoszę po kilka, w kolorach celują pod chrusty latające u mnie 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adrian Tałocha Opublikowano 23 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2016 Ezehiel bardzo ciekawa konstrukcja. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pendergrast Opublikowano 23 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2016 Jaka to wielkość haka? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ezehiel Opublikowano 23 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2016 12. Wysłane z mojego SM-G920F przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robert.bednarczyk Opublikowano 23 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2016 Kolejne trzy, mocno obciążone, zasadniczo zbliżone, ale z niewielkimi różnicami. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stylezzhh Opublikowano 23 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2016 A tutaj muszka oparta na własnoręcznie wykonanym big fibre (blended), oczywiście snow runner, syntetyki - flashabou i optic fibre oraz pióra siodłowe ImageUploadedByTapatalk1453038989.302306.jpgZaje......Fajna Mucha, Lubie takie kolorki (nakreślić paski i bedzie imit. Okonia) Pozdrawiam 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Guzu Opublikowano 24 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2016 (edytowane) Tak. Zdecydowanie wszelkie przynetowe pomysly koncentruja sie wokol much, prob samodzielnego wykonywania, materialow i innych aspektow z tym zwiazanych.Dotychczas uzywane i cenione woblery i inne bajery kompletnie stracily "magie". A tu XXL pod tytulem "pozar w porcie". Jakos mnie nachodza takie abstrakcyjne nazwy na moje twory muchopodobne Hak ogromy. 4/0.Korpus szenila + jezynka z kapki koguta.Glowa z zonkera plus dwa piora na wykonczenie przodu.Ogon z genetyka magnum Metz.Calosc zwienczona conehead.Wyglada tak : Wodne proby wykazaly daleko idace niedoskonalosci pokazanej tu konstrukcji.Slabe wywazenie. Niemal nie ustawia sie w poziomie. A jak sie ustawi to zaraz fikolek.Slabe proporcje. Jak namoknie to taki pompon z ogonkiem. Cos jakby jakis glowonog czy inny stwor.Z plusow to masa. Lotnosc. Widocznosc w wodzie . No generalnie mocno prototypowa konstrukcja. Zapoznawszy sie z jej niedoskonalosciami znalazlem dla niej zastosowanie. Ktore jej slabosci nieco zatuszowalo.Otoz sprawdzila sie podczas oblawiania podluznych polek i nawisow skalnych przy wlewach w rynny i innych miejscach do lowienia na przeciwko mnie...Wedka podniesiona na godzine 10- 11, po to by linka nie wyprzedzala przynety, i lekka gra szczytowka w wybranym w glowie rytmie polaczona z wybieraniem linki kolowrotkiem. Taka splywanka przeplywanka z przytupem Warunki do testow trafilem ciezkie. Woda z ilem (Ilonka). Widocznosc ograniczona. Ryby malo aktywne.Udalo sie trafic jednego glodomora. Najpierw wykazal zainteresowanie zonkerem, poprawil wlasnie na ten pomponik.A potem pozowal do zdjecia. A na koniec dziarsko odplynal z powrotem do swojej rynny Edytowane 24 Stycznia 2016 przez Guzu 9 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szaker Opublikowano 24 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2016 (edytowane) Recepta: tubka 4mmbucktailbig fly fibremagnum flashabou holosnow runner na wierzch (plus w biało czerwonej dywan) Edytowane 24 Stycznia 2016 przez szaker 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stylezzhh Opublikowano 24 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2016 Bardzo Ładne, zaraz siadam za "bimbadło" ;-)Uzbrajasz je w swoje systemy, czy kupujesz gotowe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szaker Opublikowano 24 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2016 Cieszę się, że się podobają. Próbuję skopiować coś ala bauer rig, tylko jestem na etapie poszukiwań odpowiednio cienkiego i sztywnego drutu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hi tower Opublikowano 24 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2016 może tytanowe przypony by się nadały do tego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
admin Opublikowano 25 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2016 Cieszę się, że się podobają. Próbuję skopiować coś ala bauer rig, tylko jestem na etapie poszukiwań odpowiednio cienkiego i sztywnego drutu. Tytan, panie tytan .... kupujesz przypon z drutu tytanowego i ... robisz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szaker Opublikowano 25 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2016 Hi tower, Remek dzięki za pomoc.Przejrzałem trochę w internetach jak wyglądają przypony z drutu tytanowego i faktycznie wygląda, że to będzie to. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi