Skocz do zawartości

Nasze muchy

Kuba Standera

Rekomendowane odpowiedzi

Fajne te Twoje, Tomek. Takie muchy to dobra alternatywa dla osób, które chciałyby łowić szczupaki na większe muchy ale dysponują sprzętem w klasie #7. Tymi muchami (pierwszą na pewno ;) ) z Twoich zdjęć można śmiało lżejszymi wędkami rzucać, a i skuteczne są. 

Ja chciałbym się zbliżyć do tego co na zdjęciach poniżej, kształt wydłużonej kropli i delikatna budowa.  To pracochłonne muszki, trzeba cierpliwości i sporo pracy żeby dość do odpowiedniego ułożenia bucktaila oraz dobrania jego ilości. 

Według mnie w takich muchach to oczu nie potrzeba, bardzo fajnie wyglądają bez lub z oczami z jungle cock'a. 

11150258_847681591983074_618540949176197

10608543_748320955252472_535282362936191

Wnioski z dziś. Koniecznie hak o długim trzonku, w innym mucha nie będzie miała odpowiednich proporcji. Nawet shank warto dodać żeby muchę wydłużyć. 

• Like 4

Klejenie w miejscu, w którym "blokujemy" bucktaila mówisz? Wydaje mi się, że tutaj jednak nie ma kleju. Wiąże się to w rewersie i potem stopuje nicią do momentu uzyskania odpowiedniego kąta.  

Tutaj jest filmik jak autor tego stylu wykonuje taką muchę. Tą ze zdjęcia wykonuje się analogicznie tylko trzeba dodać shanka za hak. Odpowiednio dobrać promienie w poszczególnych warstwach, ich ustawienie (kąt) i odległości pomiędzy kolejnymi warstwami. 

https://www.facebook.com/bob.popovics/videos/367234446632442/

Tutaj schematycznie budowa :

post-53391-0-11983700-1456785407_thumb.jpg

post-53391-0-36486500-1456785407_thumb.jpg

Tutaj filmik jak taka mucha pracuje (The Beast)

https://www.facebook.com/bob.popovics/videos/929335060422375/

No i jak zbudować Bestię (pod koniec filmiku jest zbliżenie na imadło). 

• Like 1

Jak mogę coś podpowiedzieć, to używajcie do przewijania pochewki cienkiej żyłki. Ja nie biorę grubszej niż 0,10-0,12mm. Dużo ładniej wychodzi segmentacja. I jeszcze jedna rada. Po skończeniu kiełża, warto go trochę ścisnąć w kombinerkach (płaskich nie rowkowanych) aby go spłaszczyć bocznie. Nie jest to konieczne, jednak ja to robię ;)

post-46206-0-88424000-1456864303_thumb.jpg

• Like 9

Jak mogę coś podpowiedzieć, to używajcie do przewijania pochewki cienkiej żyłki. Ja nie biorę grubszej niż 0,10-0,12mm. Dużo ładniej wychodzi segmentacja. I jeszcze jedna rada. Po skończeniu kiełża, warto go trochę ścisnąć w kombinerkach (płaskich nie rowkowanych) aby go spłaszczyć bocznie. Nie jest to konieczne, jednak ja to robię ;)

Spłaszczyć można oczywiście jak nawijamy drut ołowiany wokół trzonka. Jeśli układamy paski ołowiu na trzonku sam z siebie jest płaski. Ja osobiście jak robię szybko i "dla siebie" owijam drutem, zaraz potem zgniatam boki i dopiero dowiązuję nić i robię muchę. Po skończeniu jak za mocno się zgniecie może muszka lekko się rozwalić.  

Tomku, może i za długie ale zawsze można przyciąć :) Nie wiem ale jakoś tak się naoglądałem tych filmików i zawsze wydawało mi się że mierzą długość wystającego zonkera do długości trzonka i tak mi się wydaje że robię ;) ale dziękuje za uwagę... pewne nawyki ciężko wyeliminować.

Ale na Twoje kiełże byłbym chętny :)

pozdro

Wiesz mam koty... cholery wywalają mi materiały z pudełka. Więc się nie przejmuję.

Wszystko jest w torebkach bo jak tylko piórka zostaną na stole....

Ostatnio pół kapki zniknęło jak poszedłem do kuriera... 5min starczyło :)

Wysłane z mojego SM-G920F przy użyciu Tapatalka

• Like 3

Ja sobie szelak już dawno odpuściłem. Ten od B. Gawlika wspominam jako wyjątkowo beznadziejny. Zasychał już na igle.

Polecam Sally Hansen Hard as nails albo inny utwardzacz do płytki paznokci.

>Tomek M.

Świetne muchy wrzucasz. Podoba mi się Twoje wyczucie kolorów i proporcji.

Pozdro!

Edytowane przez randomrodmaker
  • Like 1