Skocz do zawartości

Nasze muchy

Kuba Standera

Rekomendowane odpowiedzi

Pożyczyłem dziś o kolegi wędkę pod micro jigi. 195cm do 3g robiona na blanku No Name. Od dawna już nie łowię na spinning, a chciałem przetestować najlżejsze micro jigi jakie robiłem dla niego na zawody. Żyłka 0,95mm, jigi 0,4-0,6g. Zanim przestawiłem sie na łowienie tą wędką, chwile potrwało, ale później zabawę miałem fajną. Zważywszy że bardzo mocno wiało, było pochmurnie i czasem padało, to efekt mnie zadowolił. Ok 15 płoci i coś ponad 50 okonków, no tak bo okoniami nazwać tego nie można, jeden rocznik takie do 15cm max ;) Okonków nie wstawiam, zdjęcia poglądowe, bo płoć ni ma wymiaru to mogę tu pokazać :D

post-46206-0-76388200-1461094852_thumb.jpg

post-46206-0-84899700-1461094857_thumb.jpg

post-46206-0-51881200-1461094863_thumb.jpg

• Like 6

Pożyczyłem dziś o kolegi wędkę pod micro jigi. 195cm do 3g robiona na blanku No Name. Od dawna już nie łowię na spinning, a chciałem przetestować najlżejsze micro jigi jakie robiłem dla niego na zawody. Żyłka 0,95mm, jigi 0,4-0,6g. Zanim przestawiłem sie na łowienie tą wędką, chwile potrwało, ale później zabawę miałem fajną. Zważywszy że bardzo mocno wiało, było pochmurnie i czasem padało, to efekt mnie zadowolił. Ok 15 płoci i coś ponad 50 okonków, no tak bo okoniami nazwać tego nie można, jeden rocznik takie do 15cm max ;) Okonków nie wstawiam, zdjęcia poglądowe, bo płoć ni ma wymiaru to mogę tu pokazać :D

Już nie liczę ile podobnych "gacopirzy" zrobiłem kolegom spinningistom sportowcom. Jak pokazywali mi zdjęcia to szczerze mówiąc oczopląsu dostawałem widząc co łowili, Bo płotki, wzdręgi, okonie i uklejki to standard. Ale karasie łowili, krąpie, leszcze, liny. Wielu traktuje to jako ostatnią deskę ratunku, a znam paru, którzy potrafią nieźle namieszać z premedytacją tym łowiąc okonie czy klenie. 

• Like 2

Już nie liczę ile podobnych "gacopirzy" zrobiłem kolegom spinningistom sportowcom. Jak pokazywali mi zdjęcia to szczerze mówiąc oczopląsu dostawałem widząc co łowili, Bo płotki, wzdręgi, okonie i uklejki to standard. Ale karasie łowili, krąpie, leszcze, liny. Wielu traktuje to jako ostatnią deskę ratunku, a znam paru, którzy potrafią nieźle namieszać z premedytacją tym łowiąc okonie czy klenie. 

Ja łowiłem już liny i leszcze na nimfy. I mimo że dziś fajnie się bawiłem, nie zamienię muchówki na spinna ;P

To są moje początki w kręceniu much, dlatego z ciekawości próbuję nowych technik  . Dziś chciałem ukręci techniką plecioną brązową nimfę z żółtym brzuszkiem , a wyszła żółta z brązowym grzbietem -_-  . Odwrócenie strony plecenia znacząco nic nie zmieniło , bo wyszła żółta z brązowym brzuszkiem <_<  . 

Ponieważ muszkarzem też jestem początkującym i nie mam jakiegokolwiek doświadczenia , zastanawiam się czy na takie żółtki jest szansa coś złowić?

post-52308-0-84287600-1461528809_thumb.jpg

post-52308-0-89012700-1461528828_thumb.jpg

post-52308-0-55782900-1461528852_thumb.jpg

post-52308-0-48661000-1461528876_thumb.jpg

Edytowane przez pisarz
  • Like 5

Popróbowac zawsze mozesz, wszak ryby takiej jeszcze nie widziały. :)

Co do zaplatania, rób to samo brązową nitką co zrobiłeś żółtą i bedziesz mieć to co zaplanowałeś na początku. Pamiętaj że robiąc plecionki obracasz haczyk "brzuszkiem" do góry, widzisz wtedy jak układa ci się wzorek na nim. Grzbiet jest pod spodem i zawsze wychodzi dobrze w jednym kolorze. :)

Edytowane przez trout master
  • Like 1