Skocz do zawartości

Nasze muchy

Kuba Standera

Rekomendowane odpowiedzi

Szczupakowe b. ładne. Muddlery wyglądają jak wściekły szerszeń przed atakiem więc coś z szału jest. :doh:    :lol:  :D  :P

Tak na poważnie za mały haczyk a za dużo chcesz na niego napchać. Jeżynka zrobiona z sierści jest za długa i dlatego się "stroszy". Skrzydełka nie możesz wiązać na gołym haku bo stają w górę poza grubością tułowia. Aby je przywiązać musisz zbliżyć grubość do której chcesz je przywiązać, z grubością tułowia na którym mają leżeć. Możesz też "jeżynką" z sierści próbować je "docisnąć".

• Like 2

u mnie szczupakowych ciąg dalszy i pierwsze podejście do mudllerów. Szału nie ma ale jak mówią trening czyni mistrza :)

attachicon.gifDSCF1957.JPG

attachicon.gifDSCF1868.JPGattachicon.gifDSCF1869.JPG

Pozdrawiam

Ale nie ma tragedii. Co prawda nie jest to klasyczna długość sierści na "jeżynce" ale.... ja jestem przekonany, ze właśnie dłuższe lepiej działa i rybki lepiej reagują. Dla siebie robię dłuższą sierść ,nawet dłuższą niż u Ciebie. Dlatego śmiało nimi łów.  

• Like 1

Ale nie ma tragedii. Co prawda nie jest to klasyczna długość sierści na "jeżynce" ale.... ja jestem przekonany, ze właśnie dłuższe lepiej działa i rybki lepiej reagują. Dla siebie robię dłuższą sierść ,nawet dłuższą niż u Ciebie. Dlatego śmiało nimi łów.

Ok. Ale w takim razie za krótki ogonek i skrzydełka. Skrzydła powinny sięgać prawie do końca ogonka.

• Like 1

Ok. Ale w takim razie za krótki ogonek i skrzydełka. Skrzydła powinny sięgać prawie do końca ogonka.

Tak, masz rację. I jeszcze w tej żółtej siedemnasty promień sarny (licząc od dołu) jest ustawiony pod kątem 37,5 stopnia, a powinien mieć 40 stopni. Natomiast w brązowej tułów powinien stanowić pierwiastek sześcienny grubości stosiny pomnożonej przez ilość promieni i podniesiony do kwadratu.

• Like 6

• 2 tygodnie później...

Próbowałem ukręcić kiełża , wzorując się na tym co niechcący wyłowiłem z Wisły :o  . Kolega Janusz podrzucił fajne stepy i dał parę rad :). Kolega Kacper sprowadził mnie na ziemię ;)  , uświadamiając mi, że mój antyzaczep może być jednocześnie antyzacięciem :( , a taki byłem z niego dumny  :rolleyes: .

No i ostatecznie powstał taki gruby kąsek.

post-52308-0-62869500-1467383625_thumb.jpg

post-52308-0-54066900-1467383678_thumb.jpg

Edytowane przez pisarz
  • Like 8

"Przy kiełżach musisz boczki ścisnąc szczypcami i będą ok. No i brzuszek musi być bardziej wyczesany chodzi i nibynużki czy coś w tym temacie".

Dokładnie. "Długie nogi". Mogą sięgać aż poniżej łuku kolanowego. Materiał: sierść, syntetyk, miękkie pióro. Lepiej pracują, troche maskują haczyk.

• Like 1