Kacper.K Opublikowano 18 Lipca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Lipca 2016 Pattex Total. Duża tuba wystarcza na dużą ilość oczu. Szczególnie w szczupakowych, przy mniejszych oczkach raczej kleje a'la superglue. To o czym pisze Venom to tab eyes, to nie jest nowy wynalazek. Trzeba to kleić mimo wszystko, ten trójkącik pozwala na pozycjonowanie oczka, ale bez kleju oczko i tak się oderwie. Jest to trochę mocniejsze niż normalne, bo trzyma zarówno klej jak i nić. Zaletą jest to, że woda nie "podmywa" oczka podczas ściągania. Tomek, tutaj na tułowiu nie ma sarny, to opos australijski. Sarnę przewiniętą kogutem stosuje się w bomberach. Muszki Michała bardzo ładne, no i piękne zdjęcia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TomCast Opublikowano 19 Lipca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Lipca 2016 Tu tak, miałem na myśli Bombery, ale i w nich nie każdy stosuje sarnę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
live4flyfishing Opublikowano 19 Lipca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Lipca 2016 (edytowane) Dobrze , że nie napisałem, że jeżynka po sarnie to mój wynalazek, to by dopiero było :-)Moja mucha to mieszanka Irresistible Wulff'a i Bombera. Świetnie się sprawdza w upalne wieczory podczas wylotu chrustów na Vahu.Co do kleju na oczy, to używam właśnie patexu żelu i oczy trzymają się przyzwoicie.Kacper, dziękuję za miłe słowa. Dzisiaj mokra- Spider. Edytowane 19 Lipca 2016 przez MichałZ 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
trout master Opublikowano 19 Lipca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Lipca 2016 Pięknie uczesana. Blondi? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
live4flyfishing Opublikowano 19 Lipca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Lipca 2016 dzięki, mieszanka oposów w dwóch kolorach- bonefish tan i frosted crawfish orange 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pisarz Opublikowano 21 Lipca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Lipca 2016 A mi się zachciało , ukręcić historię życia owada zwanego chruścik . 12 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marckus Opublikowano 21 Lipca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Lipca 2016 A mi się zachciało , ukręcić historię życia owada zwanego chruścik . Piotrze, to się rozkręciłeś Brawo 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
janusz.walaszewski Opublikowano 21 Lipca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Lipca 2016 Teraz tylko czekać jak Twoja piękniejsza połowa kapciem ci je zatłucze 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ezehiel Opublikowano 21 Lipca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Lipca 2016 Piter jest dobrze. Cóż słodkości nie dodam.Stać cię na więcej. Wyszło fajnie. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ezehiel Opublikowano 21 Lipca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Lipca 2016 Oj oj oj...Piter lubię twoje dzieła...Dobra robota 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pisarz Opublikowano 21 Lipca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Lipca 2016 Stać cię na więcej. Marcin , na szczęście zdaję sobie sprawę że daleko im do poprawności , a o doskonałości nawet nie myślę . Muchy kręcę dopiero kilka miesięcy . Biorąc pod uwagę mój wiek i dolegliwości z nim związane , jak i to że ręce budowlańca przy kręceniu much też nie pomagają , to nie jest łatwo , ale lubię to . Każdą z tych much kręciłem pierwszy raz w życiu i stanowiła dla mnie duże wyzwanie. Podziwiam prace kolegów tutaj zamieszczane i czasami staram się je nieudolnie naśladować. 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ezehiel Opublikowano 21 Lipca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Lipca 2016 Piter pod włos cie biorę.Kreć nie 1 szt tylko serie po 20 -30 szt.Jest nieźle Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
trout master Opublikowano 22 Lipca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Lipca 2016 Piter pod włos cie biorę.Kreć nie 1 szt tylko serie po 20 -30 szt.Jest nieźleNie, nie. Żadnych serii!!! Niech kręci tylko takie muchy jakie chce mieć nie tylko w pudełku ale i założyć na przypon. Kręcenie żeby kręcić mija sie z celem. Ma kręcić tylko to co uważa za najskuteczniejsze i dopracowywać imitacje do perfekcji. Tak ja uważam. Jak już bedzie wychodzić mu "miód" z ktorego sam bedzie zadowolony to wtedy moze zacząć robić hurtowo, wtedy jest dużo prościej, szybciej i łatwiej. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ezehiel Opublikowano 22 Lipca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Lipca 2016 Jak nie robisz serii to się nie nauczysz. A tak dostaniesz wprawy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
janusz.walaszewski Opublikowano 22 Lipca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Lipca 2016 Zgadzam się z Arkiem, mnie też zawsze uczono, że do hurtu dochodzi się przez perfekcję a nie odwrotnie, jak to ma miejsce często w dzisiejszych czasach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ezehiel Opublikowano 22 Lipca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Lipca 2016 Nie idzie o masową produkcję.Żeby opanować wzór musisz ćwiczyć. Jeżeli robisz sztukę to nie opanujesz wzoru. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pisarz Opublikowano 22 Lipca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Lipca 2016 Koledzy bardzo dziękuję za zainteresowanie i rady . Wszystkie wasze rady są dla mnie bardzo cenne .Na tą chwilę staram się robić muchy które wnoszą coś nowego do moich ubogich umiejętności. Jeśli coś sprawia mi szczególną trudność , tak było na przykład z dubbingiem , to poświęcam temu więcej czasu i kręcę , rozkręcam i znów kręcę aż do bólu .W tej pięknej sztuce kręcenia much wszystko dla mnie jest nowe i trudne. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zielony Opublikowano 23 Lipca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Lipca 2016 (edytowane) Cierpliwość w wykonywaniu muszek jest bardzo potrzebna. Moje ulubione muszki zawsze są wynikiem czasu spędzonego nad rzeką i obserwacji natury a dopiero później interpretacji umotanej na haczyku. Rzecz jasna celem jest imitacja, która będzie skuteczna w łowieniu ryb. Oczywiście podstawowe umiejętności i wiedza jak poprawnie wiązać jeżynkę itd. są potrzebne. Trzeba jednak unikać masówki bo ta wędkarza muchowego zmienia w rzemieślnika. Radości z tego niewiele - tyle co pracownik na taśmie produkujący nakrętki. Podczas corocznego Spotkania Lubelskich Pstrągarzy dzieci uczestniczą w konkursie "Ukręć muszkę i złów rybę". Przyznam, że dzieci mają z tego wiele radości i oto w muszek kręceniu chodzi. Edytowane 23 Lipca 2016 przez Zielony 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pisarz Opublikowano 24 Lipca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Lipca 2016 Teraz tylko czekać jak Twoja piękniejsza połowa kapciem ci je zatłucze Schowałem żonie kapcie i robactwo się rozpleniło .Dla równowagi coś bardziej estetycznego. 7 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sicu Opublikowano 25 Lipca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Lipca 2016 Eleganckie, mógłbyś mi przybliżyć czego imitacją jest ta ostatnia? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pisarz Opublikowano 25 Lipca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Lipca 2016 (edytowane) Eleganckie, mógłbyś mi przybliżyć czego imitacją jest ta ostatnia?Czyli się nie udało . Szczerz mówiąc , to na początku miał być taki chruścik. Szukając odpowiednich piórek na skrzydełka , przyszedł chochlik i szepnął do ucha , a może spróbuj zrobić z tego ważkę . No i wyszła taka chrusto - ważka .https://image.freepik.com/darmowe-zdjecie/zielona-wa%C5%BCka--firefly_19-108124.jpg Edytowane 25 Lipca 2016 przez pisarz 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pisarz Opublikowano 25 Lipca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Lipca 2016 Czuję wewnętrznie , że nadużywam gościnności tego wątku . Dlatego wrzucam poprawioną wersję wczorajszej chrust-ważki i wracam na swoje miejsce , czyli do szkolnej ławki . Dowiedziałem się że Szkoła WM ma ruszyć znów pełną parą , to będę zanudzał innych . Czuję że parę osób odetchnęło z ulgą . 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ezehiel Opublikowano 25 Lipca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Lipca 2016 Piter a jak z pływalnością muchy? Tułów z jakiego dubbingu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
janusz.walaszewski Opublikowano 25 Lipca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Lipca 2016 (edytowane) Eleganckie, mógłbyś mi przybliżyć czego imitacją jest ta ostatnia? A czy każda mucha musi być imitacją czegoś ? Pytam bo też się uczę Bo jak na przykład oglądam muchy łososiowe to w większości wypadków są to muchy fantazyjne. Jedyne z czym kojarzy mi się kolorystyka niektórych z nich, a co lata nad wodą i pod wodą też, to zimorodek. Edytowane 25 Lipca 2016 przez janusz.walaszewski 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pisarz Opublikowano 25 Lipca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Lipca 2016 Piter a jak z pływalnością muchy?Tułów z jakiego dubbingu?Tułów z promieni sterówki bażanta , ogonek zresztą też tyle że sklejony lakierem , dlatego ma ciemniejszy kolor.Marcin sucha to ona nie jest .W ostatnią sobotę byłem z kolegom z forum na rybach nad Wisłą . Byliśmy w takim miejscu gdzie wiślana woda prawie wlewała się na łąkę . Na naszych oczach kleń taki grubo powyżej 50 cm dosłownie wpływał na łąkę i objadał się, albo małymi żabkami , albo konikami polnymi , bo jednego i drugiego było pod dostatkiem.W przeciągu 20 minut trzy razy widzieliśmy taką akcję , że kleń 1/3 długości ciał leżał na ziemi i wyłapywał wszystko co się ruszało .To jest właśnie mucha na tego klenia , nie musi pływać , bo będzie leżała na łące . 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi