pisarz Opublikowano 19 Sierpnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Sierpnia 2016 Bardzo ładnie tylko jeśli chcesz zrobić klasyczną, oryginalną brązkę to była to mucha "drutem kręcona". Innymi słowy nie używasz nici, a tylko drut miedziany plus bażanta.Haczyk #10 , drut miedziany #0,33 , promienie sterówki bażanta.Bez użycia nici. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
live4flyfishing Opublikowano 19 Sierpnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Sierpnia 2016 Jest chwila na "odmulenie", między jedną a drugą robotą znalazłem moment, żeby ukręcić suchara. :-)Mucha zawiązana na haczyku Partridge SLD rozmiar #14 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ezehiel Opublikowano 19 Sierpnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Sierpnia 2016 Haczyk #10 , drut miedziany #0,33 , promienie sterówki bażanta.Bez użycia nici. Ładny phesant tail Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
trout master Opublikowano 19 Sierpnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Sierpnia 2016 (edytowane) Anegdota dobra. Czasy wrócić mogą. Trzeba mega dużej pracy i wyrzeczeń ludzi.-------------ZAAAAAAAAAAAAAPOOOOOOOOOMNIJJJJJJJJJJJJ!!!!! Michał. Śliczna modelka z piękną fryzurą. Co na tułowiu leży bo nie widzę dokładnie oprocz kilku nici? Pod skrzydełkami i jeżynką dajesz pakunek z CDC? Edytowane 19 Sierpnia 2016 przez trout master Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
live4flyfishing Opublikowano 19 Sierpnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Sierpnia 2016 -------------ZAAAAAAAAAAAAAPOOOOOOOOOMNIJJJJJJJJJJJJ!!!!! Michał.Śliczna modelka z piękną fryzurą. Co na tułowiu leży bo nie widzę dokładnie oprocz kilku nici? Pod skrzydełkami i jeżynką dajesz pakunek z CDC? Dzięki, stosina z kuraka jakiegoś przewinięta bardzo cienkim miedzianym drucikiem i bladoróżowa nitka na podkładzie. Pod skrzydełkami odrobina dubbingu z wiewiórki Pine. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
daniel25 Opublikowano 19 Sierpnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Sierpnia 2016 Panowie co trzeba poprawić by było lepiej? Wszelka krytyka i porady mile widziane, pzdr. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kacper.K Opublikowano 19 Sierpnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Sierpnia 2016 Dłuższy pakunek, zacznij trochę wcześniej, a tak to bardzo porządna nimfa . Ciężko doradzić coś więcej, bo nie wiem na czym się wzorowałeś . 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
daniel25 Opublikowano 19 Sierpnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Sierpnia 2016 W głowie mam Caddis pupa ze szkółki i tak sobie porobiłem podobne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
janusz.walaszewski Opublikowano 19 Sierpnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Sierpnia 2016 (edytowane) Całkiem fajne nimfki, ale tak jak Kacper pisze, wcześniej zaczynaj tułów, prawie w połowie łuku kolankowego haka. W filmie masz krok po kroku jak robi to jeden z najlepszych krętaczy na "jutubie" mniej więcej w miejscu, które zaznaczyłem Edytowane 19 Sierpnia 2016 przez janusz.walaszewski 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
trout master Opublikowano 19 Sierpnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Sierpnia 2016 Michał.ZTak wlasnie myślałem bo wiem że znasz najlepsze "dania sanowe" o każdej porze roku. Nie chciałem strzelać choć ta ilość "nitek" wlasnie zobrazowała mi tułów ze stosiny pióra. daniel. Bardzo ładne pupy. Tulowik zaczynaj troszkę niżej i pakunek wiekszy. Reszta prawie profeska. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
daniel25 Opublikowano 20 Sierpnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Sierpnia 2016 W sumie to nie wiem dlaczego tak wysoko wyszło, następne będą niżej, Miałbym pytanie, jakiej wielkości haki stosować do takich pup? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
janusz.walaszewski Opublikowano 20 Sierpnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Sierpnia 2016 Davie w swoim filmie mówi #14, #12 i #10 i to pewnie będą odpowiednie rozmiary Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
trout master Opublikowano 20 Sierpnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Sierpnia 2016 #14 to już pyćka.Uważam że #10 to wzorzec z natury. Mozna dać na +i- czyli #8-#12 Te twoje to ideały o ile nie są za ciężkie i łapią sie w tych wielkościach. Wiele podobnych pup widziałem w żołądkach złowionych latem ryb. Najlepszy na nie okres to czerwiec-sierpień. Ta ciemno brązowa puszczona pod powierzchnią i ściągana szybciej niż prąd wody z nurtem skusi każdą rybę gdy "wychodzą" chrusciki. Łowiyenie tą metodą trudne. Dużo rzutów pod prąd i mocne ściąganie sznurem spływającego zestawu aby mucha "wychodziła" do powierzchni. Moze nawet zasmużyć przy pstrągach. A tak wyglądają moje sanowe killery wyjęte z pudełka. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
daniel25 Opublikowano 20 Sierpnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Sierpnia 2016 Dzięki za porady, dziś byłem na testach, zauważyłem największą ilość brań na tą brązową i to właśnie ściąganą z nurtem, wypływała tak, że aż smużyła i wtedy następował atak, faktem jest, że dziś same maluchy zagryzały. Moje haki to #10, i tak się zastanawiam czy nie za duże, po angielsku nie rozumie wszystkiego dokładnie, dlatego wolę zapytać.Davie robi fantastyczne muchy, zawsze oglądam kiedy mam czas. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
janusz.walaszewski Opublikowano 20 Sierpnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Sierpnia 2016 Z tym angielskim to nie ma się co dziwić, Devie mówi chyba po "szkocku" bo trudno go zrozumieć, liczebniki jeszcze jakoś wyłapałem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
venom_666 Opublikowano 20 Sierpnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Sierpnia 2016 można ściągać z prądem bardzo szybko, ale równie skuteczne i często efektywniejsze jest rzucenie skosem w dół, uniesienie kija wysoko i smużenie w miejscu nawet, lub zatopienie po rzucie, naprowadzenie na stanowisko ryby i przytrzymanie aż wyjdzie na powierzchnie i zasmuży w miejscu.Nie wiem jak one to robią, ale przy wyjściu na powierzchnię, potrafią utrzymać się w miejscu mimo nawet czasem silnego prądu, aż do przeobrażenia i odlotu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dipper Opublikowano 20 Sierpnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Sierpnia 2016 Marian, poczwarki chruścików są bardzo dobrymi pływakami, a przeobrażenie trawa bardzo krótko. Miałem kiedyś trochę szczęścia i poczwarka przeobraziła mi się w pojemniku z wodą w domu. W czasie rójki przywiozłem kilka domków, żeby zobaczyć co się wylęgnie. Tego samego wieczora wyskoczyła z domku poczwarka i bardzo sprawnie skokami, trochę jak wodne pluskwiaki zasuwała w kilkulitrowej przestrzeni. Coś w pewnym momencie na sekundę odwróciło moją uwagę i jak spojrzałem z powrotem w pojemnik, to chruścik już latał po pokoju Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
venom_666 Opublikowano 20 Sierpnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Sierpnia 2016 Irek ja wiem że to trwa moment, ale przez ten moment potrafi utrzymać się w miejscu mimo iż struga wody powinna ją znieść dobry metr lub dwa Zresztą dorosłe chruściki też potrafią biegać po powierzchni z prędkością światła Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
daniel25 Opublikowano 20 Sierpnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Sierpnia 2016 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marckus Opublikowano 20 Sierpnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Sierpnia 2016 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
trout master Opublikowano 20 Sierpnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Sierpnia 2016 @daniel.Haczyk za mały lub za dużo na nim napakowane. Pochewka musi byc dłuższa. Z wąsów zrezygnuj i zrób lepiej odnóża. Drucikiem nawiń wiecej zwojów. Nie bój sie! Nie bedzie za ciężka, będziesz i tak musiał jej dodać troszkę ołowiu. Haki stosuj kiełżowy, grube i ciężkie jak chcesz cięższą muchę. Jeżeli chcesz powierzchniówki to mozesz robić na prostym do mokrej muchy ale też cięższym. Musi troszkę utonąć. Koledzy. Wlasnie podczas rojki gdy ryby coś zbierają a nie są to suche muchy l, to pupa jest tym czym mają wypchane żołądki zerujące lipienie i pstragi. Gdybyście widzieli ile ich jest gdy woda płynie brudna i ... "nie do łowienia" po deszczach. Dlatego zawsze na takiej brudnej wodzie "jadę" na pupie w ciagu dnia. Ogólnie, każda nimfa imitująca larwę "kłódki" ale bez domku jest super. W każdym kolorze. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
daniel25 Opublikowano 21 Sierpnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Sierpnia 2016 Dzięki za rady, haczyk #10, wizualnie widać dużo materiału, jest to zając.Z czego robić odnóża? Czy to po prostu wyczesać dubbing?Czy pochewkę można zastąpić jakimiś promieniami piór w takich pupach? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
trout master Opublikowano 21 Sierpnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Sierpnia 2016 Dzięki za rady, haczyk #10, wizualnie widać dużo materiału, jest to zając.Z czego robić odnóża? Czy to po prostu wyczesać dubbing?Czy pochewkę można zastąpić jakimiś promieniami piór w takich pupach?---------- Na odwłok stosuj zamiast sierści wełnę skręconą. Moze byc i inna syntetyczna włóczka. Odnóża robisz z pióra z kapki kury. Odcinasz końcówkę i masz symetryczne ładne nóżki (jak w filmiku wyżej) położone pod pochewką. Pochwkę robie z pianki w odpowiednim kolorze. Stabilizuje troche muchę czyli grzbietem do góry. Spokojnie mozesz robić z promieni piór (np. bażant) ale pstragi zębami szybko ją "rozbebeszą" jeżeli nie jest wzmocniona klejem UV. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marckus Opublikowano 21 Sierpnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Sierpnia 2016 (edytowane) 1. Muszka na haczyku #14 2. Muszka na haczyku #14 3. Muszka na haczyku #12 Ocenę zostawiam Wam Edytowane 21 Sierpnia 2016 przez marckus 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
trout master Opublikowano 21 Sierpnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Sierpnia 2016 Fantazyjne. Co nawinąłeś na tułowik ciekawego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi