Skocz do zawartości

Nasze muchy

Kuba Standera

Rekomendowane odpowiedzi

Bardzo ładne, na pewno łowne - moje kolory, ukłony dla kobiety :). Jak układacie ołów na tułowiu ?

Pierwsza warstwa ołowiu na okrętkę a na to dopasowany i odpowiednio przycięty kawałek ołowiu na grzbiecie.

Poprawia to znacząco "wygarbienie" kiełża. Ważny jest również odpowiedni kształt haczyka.

Te powyżej zawiązane są na Hanakach H390 w rozmiarze 14

Przycięty i dopasowany - z arkusza czy z grubej lamety (takiej 1,0mm) ? 

Hanaki to bezkonkurencyjne haki jeśli chodzi o nimfę i suchą. 

0,5 na tułowiu i 0,7 na grzbiecie, obie lamety owalne. Kiełże Ostatecznie spłaszczone szczypcami.

Tutaj jest kiełż podobny do tych Magdy

Edytowane przez MichałZ
  • Like 2

Moja Magda.

----------

Jak się ma takie świetne brushes jak Ty, to nawet i w jej łapkach wyjdą kłaczki cacy. To podstawa w kiełżach.

Wrzuć ich fotke o ile nie jest to jakas twoja skrywana tajemnica. :)

Patrząc na Waszą twórczość to widze że w Lublinie to sami artyści. Gdzie by nie popatrzył w każdej dziedzinie wędkarstwa. Pozazdrościć. :)

Edytowane przez trout master

----------

Jak się ma takie świetne brushes jak Ty, to nawet i w jej łapkach wyjdą kłaczki cacy. To podstawa w kiełżach.

Wrzuć ich fotke o ile nie jest to jakas twoja skrywana tajemnica. :)

Patrząc na Waszą twórczość to widze że w Lublinie to sami artyści. Gdzie by nie popatrzył w każdej dziedzinie wędkarstwa. Pozazdrościć. :)

Tutaj jest zdjęcie szczot, które zazwyczaj używam. Większość narzędzi wykonał dla mnie Rafał Stenka. Uwielbiam jego rzemiosło i nie wyobrażam sobie dzisiejszej pracy bez tych narzędzi.

Jeśli chodzi o wyczesywanie kiełżyków, to w naszym przypadku najlepiej sprawdza się zwykła warsztatowa igła. "Wyskubanie" dubbingu z foki spod pancerzyka wymaga punktowego i precyzyjnego "dłubania" a igła wydaje się do tego najlepszym rozwiązaniem.

Piszesz o lubelskich artystach, kogoś konkretnego masz na myśli???

post-53712-0-84576000-1471816716_thumb.jpg

• Like 1

Artyści?

Twórcy woblerow, rodbuilders, flytiers. Naprawdę z Lublina wychodzą same cacka. Jak już sie czegoś czepicie, to robicie to perfekcyjnie. Widocznie macie to we krwi w Waszym rejonie. :)

Spokojnej nocy. :)

P.S.

Wrzuć jakies fajne wzory spentów sanowych. Oczywiscie nie wieksze niż #16.

Rzadko cos takiego ktoś kręci a łowne niemiłosiernie. Ja swoje mam. :)

Irek, wątek nie jest poklepująco-wielbicielski jak to ująłeś ale traktuje o muchach, krytykować muchy jak najbardziej wolno i zachęcam do tego, ale niech to będzie krytyka konstruktywna (to nie odnośnie tej sprzeczki). Jako moderator staram się być obiektywny i podejść do tematu bez emocji.

Prosiłbym kwestie moderacji wyjaśniać ze mną bezpośrednio na priv :)

ED// Prosiłem o powrót do tematu, dbanie o porządek w wątku zostawcie moderatorom. 

• Like 2

Marcin.

Wszystkie bardzo ładne. :) #20 chyba najlepsze kształtowo.

Jak robisz pakunek (kołnierzyk)? Skręcasz sierść czy syntetyk w pętli z nici prowadzącej? Czy tak byle jak czyli z "palca" na hak?

W "pętli" wychodzą delikatne i ładne "nóżki". Nie trzeba pózniej tak "wyczesywać".

• Like 1

Marcin.

Wszystkie bardzo ładne. :) #20 chyba najlepsze kształtowo.

Jak robisz pakunek (kołnierzyk)? Skręcasz sierść czy syntetyk w pętli z nici prowadzącej? Czy tak byle jak czyli z "palca" na hak?

W "pętli" wychodzą delikatne i ładne "nóżki". Nie trzeba pózniej tak "wyczesywać".

Dzięki za dobre słowa :)

Kołnierzyk daję z sierści, nie wiem czemu ale syntetyk mi nie odpowiada. Na nić nawijam sierść i potem delikatnie rzepem "wyczesuję". Spróbuję Twojej rady i zrobię w pętli po weekendzie :)

Edytowane przez marckus

Na nić nawijasz sierść??? Czyli skręcasz tak jak dubbing?

Jeżeli tak to w porządku. Moze tylko za dużo tego chcesz nawinąć i dlatego wychodzi taki gruby pęk.

Daj sierść na nitkę z klejem, lekko skręć i dwa, max 3 zwoje i bedzie dobrze.

Pózniej tylko wyskubać delitanie włoski igiełką lub finisherem i ma byc.

Sierść oczywiscie najlepiej aby była bez puchu bo wychodzi wtedy taki filc jak na tych #20

• Like 2