Skocz do zawartości

Nasze muchy

Kuba Standera

Rekomendowane odpowiedzi

Michal nie toną za szybko?

Trzy gęste pióra cdc, i thorax z łapy śnieżnego królika. Pływają bardzo dobrze, pomimo ciężkiego jak na suchą muchę haczyka.

Haczyk to Hanak 230 w rozmiarze 12. Celowo użyłem takiego "mocarza" bo i ryby, które będę łowił są silne i do popierdółek nie należą. ;-)

Oczywiście nie jest to mucha niezatapialna i tak sobie myślę, że i bardzo dobrze, bo często wędkując w "szybkiej" wodzie potrzebuję lekko podtopić chrusta, bywa, że taki zabieg okazuje się strzałem w dziesiątkę.

Właśnie patrzę co i jak, taka szybko opadająca w toń się wydaje.

Pokaż grzbiet.

Traktujesz materiały czymś dla lepszej pływalności?

Jeśli na skrzydle jest dobrej jakości cdc i w dodatku naturalnie nasączone łojem, to nie, nie używam niczego, bo nie ma potrzeby.

Ewentualnie, jeśli taka cdc muszka jest nazwijmy to mocno "wymemlana" i ma trudności z pływaniem, używam preparatów w proszku do odciągania wilgoci.

Przy innych konstrukcjach i przy muszkach wykonanych z materiałów, które z natury słabo pływają, używam różnych wynalazków w celu poprawienia pływalności.

Grzbiet, marne zdjęcie robione telefonem

post-53712-0-72137100-1472381456_thumb.jpg

• Like 2

sugerujesz kolorystykę fluo ? ;-)

Niedociągnięcia. :)

A tak poza tym live z Leska. To co teraz siada i "chodzi". Szkoda że mi tylko na .... szybę. :(

Wraz z moim ksero, hak #16 . Gdyby ktoś chciał można podrabiać a na pewno ryby się odwdzięczą testem kija i zestawów.   :)  :good:

post-58042-0-37696100-1472831773_thumb.jpg

post-58042-0-21031600-1472831781_thumb.jpg

post-58042-0-23841100-1472831788_thumb.jpg

post-58042-0-90575500-1472831797_thumb.jpg

post-58042-0-81629000-1472831874_thumb.jpg

post-58042-0-19577700-1472831940_thumb.jpg

post-58042-0-41998500-1472831949_thumb.jpg

post-58042-0-73584700-1472831958_thumb.jpg

post-58042-0-69228900-1472831966_thumb.jpg

post-58042-0-91032900-1472831980_thumb.jpg

• Like 8

A tak poza tym live z Leska. To co teraz siada i "chodzi". Szkoda że mi tylko na .... szybę. :(

Wraz z moim ksero, hak #16 . Gdyby ktoś chciał można podrabiać a na pewno ryby się odwdzięczą testem kija i zestawów.   :)  :good:

Tak cegiełki w samo południe :-)

Zaraz zaczną się moje ulubione bladoróżowe...

Za kilka dni wyprowadzam się na miesiąc do Leska, będę miał to samo na szybie i podobne na końcu przyponu ;-)

Tak cegiełki w samo południe :-)

--------

Spentów dalej ci sie nie chce ukręcić. :)

Popołudniu aż do zmierzchu lepsze są te cegiełki ale płynące z rozłożonymi "łapkami". Takie krzyżyki". :)

Oby tylko czasu i wejściówek ci starczyło na m-c. Wodę na pewno bedziesz miał super. W końcu najpiękniejsza pora roku w Bieszczadach.

Jeszcze ciekawostka dla tych którzy zastanawiają sie jak imitować skutecznie "larwkę nimfy" czyli tzw. pedałka, nimfetkę, itd, itp.

Popatrzcie na 5 zdjęcie jak ryba widzi nasza muchę płynąca na powierzchni na tle nieba. Wiadomo, tulowik w słońcu jest prześwitujący światłem słońca jak na fotce nr 2 i ryba patrząc z boku (po bokach ma oczy) chyba to widzi, dlatego kolory są tak cholernie ważne, choć my widzimy tylko kształt jak na fot.5. Przy dobieraniu kolorów pamiętajcie że musi być materiał (tulowik naszej muchy) namoczony. Inaczej na pewno bedzie za ciemny zwłaszcza że kolor haczyka (podkład) jest czarny. Niektórzy nawet

malują farbą nitro na biało. :)

Nieważne.

Teraz każda nimka zrobiona taj jak na Fot.5 i podana na (lub najbliżej) powierzchni lustra wody bedzie tak samo skuteczna jak sucha mucha. Skrzydełka są wcale niepotrzebne!!! Ważny jest sam kształt i wielkość imitacji!!!!! Najważniejsze cechy łownej muchy. Tulowik, ogonek, i jakies odnóża i .... rewelka, są brania!!!! :)

Myślcie i patrzcie będąc nad wodą jak ryby. To jest najważniejsze!!! Inaczej wszystko da w doopę i będziecie sie miotać nie wiedząc czego zbiera a ja nie mam brań. :D :)

Powodzenia w obserwacjach i myśleniu.

A.P.

Edytowane przez trout master
  • Like 1

--------

Spentów dalej ci sie nie chce ukręcić. :)

Popołudniu aż do zmierzchu lepsze są te cegiełki ale płynące z rozłożonymi "łapkami". Takie krzyżyki". :)

Oby tylko czasu i wejściówek ci starczyło na m-c. Wodę na pewno bedziesz miał super. W końcu najpiękniejsza pora roku w Bieszczadach.

Jeszcze ciekawostka dla tych którzy zastanawiają sie jak imitować skutecznie "larwkę nimfy" czyli tzw. pedałka, nimfetkę, itd, itp.

Popatrzcie na 5 zdjęcie jak ryba widzi nasza muchę płynąca na powierzchni na tle nieba. Wiadomo, tulowik w słońcu jest prześwitujący światłem słońca jak na fotce nr 2 i ryba patrząc z boku (po bokach ma oczy) chyba to widzi, dlatego kolory są tak cholernie ważne, choć my widzimy tylko kształt jak na fot.5. Przy dobieraniu kolorów pamiętajcie że musi być materiał (tulowik naszej muchy) namoczony. Inaczej na pewno bedzie za ciemny zwłaszcza że kolor haczyka (podkład) jest czarny. Niektórzy nawet

malują farbą nitro na biało. :)

Nieważne.

Teraz każda nimka zrobiona taj jak na Fot.5 i podana na (lub najbliżej) powierzchni lustra wody bedzie tak samo skuteczna jak sucha mucha. Skrzydełka są wcale niepotrzebne!!! Ważny jest sam kształt i wielkość imitacji!!!!! Najważniejsze cechy łownej muchy. Tulowik, ogonek, i jakies odnóża i .... rewelka, są brania!!!! :)

Myślcie i patrzcie będąc nad wodą jak ryby. To jest najważniejsze!!! Inaczej wszystko da w doopę i będziecie sie miotać nie wiedząc czego zbiera a ja nie mam brań. :D :)

Powodzenia w obserwacjach i myśleniu.

A.P.

Właśnie robię suche dla takiego jednego Svena ;-) i mam na liście rusty spinnery w rozmiarach 16 i 18

Jeszcze chwilka i wrzucę zdjęcia.

Wejściówek mi starczy spokojnie. Tydzień łowię na Oesie, na tydzień lecę na Vah no i 2 lub 3 tygodnie na zwykłym, pewnie bliżej 10 października będziemy się mijać gdzieś przy głowacicowych dołkach ;-)

Wejściówek mi starczy spokojnie. Tydzień łowię na Oesie, na tydzień lecę na Vah no i 2 lub 3 tygodnie na zwykłym, pewnie bliżej 10 października będziemy się mijać gdzieś przy głowacicowych dołkach ;-)

Zazdroszczę ! ....2-3tygodnie to iście maraton !. Ile zapewni jednak bezcennych wniosków i obserwacji... a o przeżyciach to nawet nie piszę :)

Również niebawem ruszam na "zwykły".

• Like 1

Świetne te foty trout, ciekawy także komentarz. :)

Jest jednak pewien aspekt dotąd ( a może?) nie podnoszony.To ruch owada, szczegolnie unoszacej się "nimfy", ruch praktycznie nie do odtworzenia.Te mikrowęzowe skręty, wygiecie tułowia , ruchy odnózy ,swoista gimnastyka na granicy wody i powietrza.... Miękkość materiałów nie zawsze to kompensuje niestety.

• Like 1

Świetne te foty trout, ciekawy także komentarz. :)

Jest jednak pewien aspekt dotąd ( a może?) nie podnoszony.To ruch owada, szczegolnie unoszacej się "nimfy", ruch praktycznie nie do odtworzenia.Te mikrowęzowe skręty, wygiecie tułowia , ruchy odnózy ,swoista gimnastyka na granicy wody i powietrza.... Miękkość materiałów nie zawsze to kompensuje niestety.

Fotki rzeczywiście fajne. Mało komu chce się teraz fotografować taki drobiazg jak owady nad wodą.

To są najwyraźniej spinnerki (delikatna budowa ciała i przeźroczyste skrzydełka) i  już pewnie po dwóch przeobrażeniach. Czeka je jeszcze tylko lot nad wodę i złożenie jajeczek.

Całkiem możliwe, że łatwiej je "zaimitować" jakąś muszką niż wylatujące z wody duny, bo leżą na wodzie z płasko rozłożonymi skrzydełkami. Duny sobie siedzą i właściwie nie wiadomo co te ryby tak naprawdę widzą. :)