dipper Opublikowano 10 Września 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Września 2016 Tak na szybko.Zastosowałem się do Twoich rad , za które jestem naprawdę bardzo wdzięczny .Super muszka Piotr. Teraz możesz kombinować z różnymi materiałami. Jeśli chciałbyś, żeby taka muszka prezentowała się bardziej klasycznie, to trzeba by zmienić haczyk na taki bardziej mokromuchowy. Jeżynkę można czasem podeprzeć jednym, albo dwoma nawojami jakiegoś dubbingu, ale to dosłownie malutką szczyptę. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Guzu Opublikowano 23 Września 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Września 2016 (edytowane) Ostatnie wydarzenia znad wod plynacych sprawiły ze moje pseudo muszki nabrały pozornej wszechstronności.Zlapalem pierwsza brzane - pisalem w watku brzanim na forum.Mialem nieudane branie klenia, a potem zlapalem klenika Oczywiscie nie zabraklo kilku pstrągów A tu kolejne twory.Dlugosc wlasna do 10 cm.Haki offset 2/0 Gamakatsu worm. Edytowane 23 Września 2016 przez Guzu 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sicu Opublikowano 23 Września 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Września 2016 Zacząłem motać to też coś wrzucę pierwszy kiełżyk. 7 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukaszryba Opublikowano 26 Września 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Września 2016 Hej, mam pytanie:) Co jest mi potrzebne żeby zacząć kręcić muchy? Dokładnie chciał bym zacząć od prostych nimf, jakie materiały są potrzebne? W sklepach jest tego bardzo dużo i nie wiem co kupić, taki podstawy na początek mnie interesują? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bezi Opublikowano 26 Września 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Września 2016 Jakieś dubbingi (np. maska zająca), lamety(drucik miedziany czy coś takiego) pióra bażanta, pawia i koguta na tulowie i ogonki. Najprościej będzie jak sobie poogladasz jakieś wzory i przepisy na muchy które Ci się podobają, sporzadzasz listę materiałów z których są zrobione i gotowe. Później jak będziesz chciał to rozszerzasz listę o nowe pozycje jak już zalapiesz o co chodzi itd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukaszryba Opublikowano 26 Września 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Września 2016 Ok, dzięki wielki:) już trochę więcej wiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
janusz.walaszewski Opublikowano 26 Września 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Września 2016 Nie trzeba daleko szukać, zestawy startowe są opisane http://jerkbait.pl/topic/69050-zestawy-startowe-salar-jerkbait/page-1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukaszryba Opublikowano 26 Września 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Września 2016 A jeśli chodzi o druty i tym podobne to jakie średnice do nimf na haczykach 10, 14 ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
janusz.walaszewski Opublikowano 26 Września 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Września 2016 Najczęściej stosowane druty, lamety itd http://www.taimen.com/pl/pl/category/lamety-i-druty/209 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacob1993 Opublikowano 27 Września 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Września 2016 Równiez na przewiazke mozesz uzyc zylki , jedwabiu , grubszej nitki lub zwyklego cienkiego druta z kabla np. przy brązkach wazne aby przewijac muche w przeciwnym kierunku niz piora lub dubbing Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukaszryba Opublikowano 27 Września 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Września 2016 Dzięki za pomoc, jak cos ukręce to się pochwale:) 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
konio79 Opublikowano 27 Września 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Września 2016 A jeśli chodzi o druty i tym podobne to jakie średnice do nimf na haczykach 10, 14 ?Rozbierz kilka małych silniczków np. z zepsutych zabawek czy kabli z linką miedzianą i masz kilka średnic drucika miedzianego lub czerwonego. Srebrny to np. kabel antenowy, do mniejszych nimfek idealny. Szukaj podobnych tematów i zaoszczędzisz masę pieniędzy. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukaszryba Opublikowano 27 Września 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Września 2016 Rozbierz kilka małych silniczków np. z zepsutych zabawek czy kabli z linką miedzianą i masz kilka średnic drucika miedzianego lub czerwonego. Srebrny to np. kabel antenowy, do mniejszych nimfek idealny. Szukaj podobnych tematów i zaoszczędzisz masę pieniędzy. PozdrawiamWłaśnie tak chciałem robić, na początek coś kupić i zapoznać się z tematem a potem kombinowac z czym tylko się da;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacob1993 Opublikowano 27 Września 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Września 2016 Podstawowe materialy to jak pisali koledzy wyzej to paw i bażant , do tego jakis dubbing najlepiej zestaw kazdego koloru po trochu . Rowniez bardzo fajne proste i skuteczne nimfy można zrobic z materialy squirmy wormies zarowno parkinsony jak i tulowie bardziej klasycznych nimf wystarczy zrobic przewijke z drucika w druga strone . Proste w wykonaniu sa tez suche muchy z pianki ale raczej nie ta pora roku zeby je testowac nad woda . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
live4flyfishing Opublikowano 8 Października 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Października 2016 Mucha zawiązana na haku Tiemco 102Y rozmiar 17Na tułowiu barwiona czapla przewinięta cienkim miedzianym drutem.Skrzydła dwa piórka z CDCJeżynka z koguta grizzly barwionego na oliwkęOgon z CDL brązowy 7 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kacper.K Opublikowano 8 Października 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Października 2016 Łupawski kiełżyk na #12: 6 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kardi Opublikowano 8 Października 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Października 2016 Łupawski kiełżyk na #12:zielono rudy.pngNo widziałem jak to działa!Kacprze, swietna mucha która...wabi ryby!pozdrawiam-Paweł 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
janusz.walaszewski Opublikowano 8 Października 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Października 2016 Łupawski kiełżyk na #12:zielono rudy.png A co on taki @Zielony ? Czyżby ... 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kacper.K Opublikowano 8 Października 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Października 2016 No widziałem jak to działa!Kacprze, swietna mucha która...wabi ryby!pozdrawiam-PawełDziękuję. Najlepszy okres na lipienie nadchodzi, pierwsze przymrozki, płynące liście i poranna mgła nad łąką... Bajka. Mam nadzieję, że w przyszłym roku również uda się spotkać nad Łupawą . A co on taki @Zielony ? Czyżby ... Wszystkie kiełże zzieleniały od wczoraj . 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
live4flyfishing Opublikowano 8 Października 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Października 2016 (edytowane) Łupawski kiełżyk na #12:zielono rudy.pngBardzo fajny kiełż. Przynęta, która działa świetnie wszędzie tam gdzie kiełż w naturze występuje.Ostatnio udało mi się dzięki niemu skutecznie połowić zarówno na Vahu jak i na Sanie. Edytowane 8 Października 2016 przez MichałZ 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
live4flyfishing Opublikowano 9 Października 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Października 2016 Moje ulubione podpowierzchniowe nimfki. Te ze zdjęcia zawiązane na haku TMC 108SPBL #18.Zanim wielkie tęczaki z Vahu zaczną zbierać suchą muchę warto serwować im tego typu przekąskę.Wyniki bywają zaskakujące ;-) 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mack Opublikowano 10 Października 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Października 2016 (edytowane) Ale maciory. ... miały ponad 70 ? Edytowane 10 Października 2016 przez mack Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
live4flyfishing Opublikowano 10 Października 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Października 2016 Ale maciory. ... miały ponad 70 ?Nieeee, nie miały nawet 60sięciu jak na moje oko.Były natomiast solidnie wypasione. Piękne, zdrowe, wyjątkowo waleczne ryby. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TomCast Opublikowano 14 Października 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Października 2016 Na jesienne dni..... 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bastuś z Bratko Opublikowano 14 Października 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Października 2016 Mam pytanie odnośnie proporcji pomiędzy długością haka a długością całej muchy. Spotkałem się z zasadą(chyba na kanale tightlinevideo, ale pewny nie jestem), że długość całego streamera nie powinna przekraczać trzech długości haka, czyli poza kolanko hak wystają +- dwie długość haka. Staram się nie przekraczać tej zasady, ale i tak moje muchy wydają mi się nie wystarczająco uzbrojone. Zastanawiałem się czy nie powinienem dowiązać dodatkowego haka na krótkim przyponie stalowym.Co o nich myślicie? A może długość ogona jest zależna od ryby na którą się nastawiamy? Niektóre są bardziej agresywny a inny tylko chwytają ogonek? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi