Skocz do zawartości

Nasze muchy

Kuba Standera

Rekomendowane odpowiedzi

Tak na szybko.

Zastosowałem się do Twoich rad :) , za które jestem naprawdę bardzo wdzięczny :) .

Super muszka Piotr. :)  Teraz możesz kombinować z różnymi materiałami. Jeśli chciałbyś, żeby taka muszka prezentowała się bardziej klasycznie, to trzeba by zmienić haczyk na taki bardziej mokromuchowy. ;)  Jeżynkę można czasem podeprzeć jednym, albo dwoma nawojami jakiegoś dubbingu, ale to dosłownie malutką szczyptę.

• Like 1

• 2 tygodnie później...

Ostatnie wydarzenia znad wod plynacych sprawiły ze moje pseudo muszki nabrały pozornej wszechstronności.
Zlapalem pierwsza brzane - pisalem w watku brzanim na forum.
Mialem nieudane branie klenia, a potem zlapalem klenika :)

Oczywiscie nie zabraklo kilku pstrągów :)

A tu kolejne twory.
Dlugosc wlasna do 10 cm.

Haki offset 2/0 Gamakatsu worm.

cHUmqMlv2b03TYuVba34bru35mCTJxeooCFwFCrG

oj9vVAQdNy8dfAKYsPNp5fBIaYYbusrlzVLDVMxP

Edytowane przez Guzu
  • Like 3

Jakieś dubbingi (np. maska zająca), lamety(drucik miedziany czy coś takiego) pióra bażanta, pawia i koguta na tulowie i ogonki.

Najprościej będzie jak sobie poogladasz jakieś wzory i przepisy na muchy które Ci się podobają, sporzadzasz listę materiałów z których są zrobione i gotowe. Później jak będziesz chciał to rozszerzasz listę o nowe pozycje jak już zalapiesz o co chodzi itd.

A jeśli chodzi o druty i tym podobne to jakie średnice do nimf na haczykach 10, 14 ?

Rozbierz kilka małych silniczków np. z zepsutych zabawek czy kabli z linką miedzianą i masz kilka średnic drucika miedzianego lub czerwonego. Srebrny to np. kabel antenowy, do mniejszych nimfek idealny. Szukaj podobnych tematów i zaoszczędzisz masę pieniędzy. Pozdrawiam

Rozbierz kilka małych silniczków np. z zepsutych zabawek czy kabli z linką miedzianą i masz kilka średnic drucika miedzianego lub czerwonego. Srebrny to np. kabel antenowy, do mniejszych nimfek idealny. Szukaj podobnych tematów i zaoszczędzisz masę pieniędzy. Pozdrawiam

Właśnie tak chciałem robić, na początek coś kupić i zapoznać się z tematem a potem kombinowac z czym tylko się da;)

Podstawowe materialy to jak pisali koledzy wyzej to paw i bażant , do tego jakis dubbing najlepiej zestaw kazdego koloru po trochu . Rowniez bardzo fajne proste i skuteczne nimfy można zrobic z materialy squirmy wormies zarowno parkinsony jak i tulowie bardziej klasycznych nimf wystarczy zrobic przewijke z drucika w druga strone . Proste w wykonaniu sa tez suche muchy z pianki ale raczej nie ta pora roku zeby je testowac nad woda .

• 2 tygodnie później...

No widziałem jak to działa!

Kacprze, swietna mucha która...wabi ryby!

pozdrawiam-Paweł

Dziękuję. 

Najlepszy okres na lipienie nadchodzi, pierwsze przymrozki, płynące liście i poranna mgła nad łąką... Bajka. 

Mam nadzieję, że w przyszłym roku również uda się spotkać nad Łupawą :)

A co on taki @Zielony ? Czyżby ...  ;)

Wszystkie kiełże zzieleniały od wczoraj ;)

• Like 2

Łupawski kiełżyk na #12:

attachicon.gifzielono rudy.png

Bardzo fajny kiełż. Przynęta, która działa świetnie wszędzie tam gdzie kiełż w naturze występuje.

Ostatnio udało mi się dzięki niemu skutecznie połowić zarówno na Vahu jak i na Sanie.

post-53712-0-39813400-1475962833_thumb.jpg

post-53712-0-26476600-1475962840_thumb.jpg

post-53712-0-08757700-1475962847_thumb.jpg

post-53712-0-99454200-1475962857_thumb.jpg

post-53712-0-79697400-1475962943_thumb.jpg

post-53712-0-88410000-1475962955_thumb.jpg

post-53712-0-60331800-1475962967_thumb.jpg

Edytowane przez MichałZ
  • Like 3

Mam pytanie odnośnie proporcji pomiędzy długością haka a długością całej muchy. Spotkałem się z zasadą(chyba na kanale tightlinevideo, ale pewny nie jestem), że długość całego streamera nie powinna przekraczać trzech długości haka, czyli poza kolanko hak wystają +- dwie długość haka. Staram się nie przekraczać tej zasady, ale i tak moje muchy wydają mi się nie wystarczająco uzbrojone. Zastanawiałem się czy nie powinienem dowiązać dodatkowego haka na krótkim przyponie stalowym.

post-46433-0-55861300-1476454174_thumb.jpg

post-46433-0-17708800-1476454185_thumb.jpg

Co o nich myślicie? A może długość ogona jest zależna od ryby na którą się nastawiamy? Niektóre są bardziej agresywny a inny tylko chwytają ogonek?