Skocz do zawartości

Nasze muchy

Kuba Standera

Rekomendowane odpowiedzi

Rzadko pokazuję moje muszki, są po prostu wykonane w dość niewyszukany sposób(proszę - jak można opisać niechlujstwo... ;) )...

...ale tę żabkę serdecznie Wam polecam.

Kolor burozielony, dociążeniem tylko metalowe oczka, długość ok. 4-5 cm, tylne nóżki zawężlone, przednie miękkie.

Istotna jest prezentacja.

A więc rzut lekko pod prąd w dość wolnym miejscu i sprowadzanie lekkimi pociagnieciami w poprzek pradu i w końcu prowadzenia wprost pod prąd.

Brania nastepują najczęściej przy przeciwnym lub naszym brzegu, warto spowodować by żabka czasem lekko wystawała ponad powierzczchnię wody i poruszała się w charakterystycznym rytmie.

Tu nie ma zastosowania klasyczne streamerowe prowadzenie, tu trzeba dużo bardziej pokombinować.

Późną zimą i wiosną żaby często przepływają rzekę w poprzek a wieksze pstrągi o tym wiedzą.Warto oblookać płynącą w wodzie żabę, gdy będziecie mieli okazję spójrzcie jak specyficzny to ruch.Jej naturalny spływ to w poprzek i w dół, startują często na wolniejszych, spokojniejszych odcinkach.

Branie...sami zobaczycie. ;)

post-46397-0-77905100-1482002664_thumb.jpg

• Like 4

Cebulka jak najbardziej aktualna. Nie ma lepszego tematu do barwienia chenille'a na lipcowe sanowe chruściki. ;-)
Po cebuli kolor wychodzi jedyny niepowtarzalny. Te piórka powyżej to produkt Wapsi, całkiem przyzwoite.

Na swoich "przydomowych" wodach łowię tym przeróżnie. W związku z tym, iż są to małe rzeczki o dość zróżnicowanym charakterze, prowadzenie takiej mokrej muchy często przypomina ekwilibrystyczne pokazy płetwonurków. ;-)

Kiedyś udało mi się podobną muchą, bardzo fajnie połowić klenie na Sanie, klasycznym prowadzeniem charakterystycznym dla mokrej.
Serię mokrych, do których się teraz zabrałem wiążę z przeznaczeniem na jezioro. Nie są to klasyczne jeziorowe majówki, ale wydaje mi się, że mimo to, mają szansę być pożarte przez wielkie potokowce.
Mam zaproszenie na przyszłoroczną majówkę do Szwecji i zamierzam z niego skorzystać ;-)

Im bardziej na północ Skandynawii , tym ta jętka jest mniejsza i ciemniejsza.To kwestia średniej temperatury jak sądzę.

Na południu Polski-w tzw, górach jest mniejsza niz prawdziwe motyle z pomorskiego wybrzeża.

W Laponii lowię na imitacje bardzo skromne, ciemnoszaro-zielonkawe, a rojka pojawia się pod koniec czerwca.

Powodzenia.

PS.Co do jeziorowych łowów to prawdziwy fun!!!

Im bardziej na północ Skandynawii , tym ta jętka jest mniejsza i ciemniejsza.To kwestia średniej temperatury jak sądzę.

Na południu Polski-w tzw, górach jest mniejsza niz prawdziwe motyle z pomorskiego wybrzeża.

W Laponii lowię na imitacje bardzo skromne, ciemnoszaro-zielonkawe, a rojka pojawia się pod koniec czerwca.

Powodzenia.

PS.Co do jeziorowych łowów to prawdziwy fun!!!

http://fishspot.no/fiskeopplevelse/glomma-kvennan-fly-fishing-fluefiskesona/

Takie jak na drugiej fotce w galerii?

Będę stacjonował w okolicach Arviki, z info jakie mam, pierwsze jętki na dwóch niewielkich jeziorach wylatują tam już na początku maja.
Okazy 2-3 kg nie robią tam większego wrażenia. Znajomy widział na tarle  w strumieniu, który wpada do jednego z jezior okazy ważące blisko 10kg.

Do tego wszystkiego piękne palie. Ale się ładnie nakręciłem, chyba zniosę jajo do tego maja ;-)

• Like 1

http://fishspot.no/wp-content/uploads/2016/06/KFF_1920-700_02-147586-1500x547.jpg

Zamieszczam Twój nowy link, ta jętka jest tą o której wspomniałem. Niewielka, ciemna...

A co do haka to być może oczko wzbudza jakieś podejrzenia i dlatego dziwny? Rzeczywiście jest źle uformowane i leci na ryj, powinno być zadarte.

Mam takich odrzutków trochę wymieszanych w jednym pudełku, czasami się przydają. Do końca nie jestem też pewien, że jest to CS16, może to być równie dobrze M2.

A propos haków.

Nie orientujecie się koledzy, gdzie można nabyć coś takiego jak Varivas 2200BL lub 2200BL-B. Świetne do wszelakich emergerów ! - szczególnie zależy mi na numeracji 16-18-20

Niestety ...obdzwoniłem, wszystkie polskie sklepy, które teoretycznie posiadają je w swojej ofercie ...jednak tylko teoretycznie.

A propos haków.

Nie orientujecie się koledzy, gdzie można nabyć coś takiego jak Varivas 2200BL lub 2200BL-B. Świetne do wszelakich emergerów ! - szczególnie zależy mi na numeracji 16-18-20

Niestety ...obdzwoniłem, wszystkie polskie sklepy, które teoretycznie posiadają je w swojej ofercie ...jednak tylko teoretycznie.

Proszę bardzo, od reki:

http://fishclub.pl/1206-varivas-haczyki-muchowe

A sorry, dzwoniłem i zmienili na stronie, brak na magazynie, dostawa po nowym roku :(

Edytowane przez Tomek.M

A propos haków.

535780220 działam od 10 do 22 codziennie. Zadzwoń to coś zmontujemy ;-)

pzdr

Bardzo lubię te haki, szczególnie w rozmiarach od 18 do 24.
Żeby zawiązana na nich mucha działała, trzeba starannie ją wykonać ze szczególnym uwzględnieniem materiałów na tułów.
Sam haczyk jest bardzo lekki i materiały użyte do budowy tułowia takiego emergera, powinny pozwolić mu na swobodne "wbicie" się w wodę.
Alternatywą dla tego haczyka jest Hanak 390. Haczyk z grubszego drutu a zatem cięższy. Mniejsze rozmiary z powodzeniem nadają się na suche muchy, te większe wykorzystuję do budowy kiełży.

post-53712-0-67354200-1482245218_thumb.jpg

Dostałem ostatnio set haczyków od Mirka z Hendsa i muszę powiedzieć, że ten wyjątkowo przypadł mi do gustu.
Model BL 450 bo o nim tu mowa, to mocny haczyk świetnie wyprofilowany ze stosunkowo cienkiego drutu. Kształtem bardzo podobny do sprawdzonego już Varivas IWI S-2000.

post-53712-0-70698500-1482446465_thumb.jpg

• Like 6