kardi Opublikowano 17 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Grudnia 2016 Rzadko pokazuję moje muszki, są po prostu wykonane w dość niewyszukany sposób(proszę - jak można opisać niechlujstwo... )......ale tę żabkę serdecznie Wam polecam.Kolor burozielony, dociążeniem tylko metalowe oczka, długość ok. 4-5 cm, tylne nóżki zawężlone, przednie miękkie.Istotna jest prezentacja.A więc rzut lekko pod prąd w dość wolnym miejscu i sprowadzanie lekkimi pociagnieciami w poprzek pradu i w końcu prowadzenia wprost pod prąd.Brania nastepują najczęściej przy przeciwnym lub naszym brzegu, warto spowodować by żabka czasem lekko wystawała ponad powierzczchnię wody i poruszała się w charakterystycznym rytmie.Tu nie ma zastosowania klasyczne streamerowe prowadzenie, tu trzeba dużo bardziej pokombinować.Późną zimą i wiosną żaby często przepływają rzekę w poprzek a wieksze pstrągi o tym wiedzą.Warto oblookać płynącą w wodzie żabę, gdy będziecie mieli okazję spójrzcie jak specyficzny to ruch.Jej naturalny spływ to w poprzek i w dół, startują często na wolniejszych, spokojniejszych odcinkach.Branie...sami zobaczycie. 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
live4flyfishing Opublikowano 17 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Grudnia 2016 Cebulka jak najbardziej aktualna. Nie ma lepszego tematu do barwienia chenille'a na lipcowe sanowe chruściki. ;-)Po cebuli kolor wychodzi jedyny niepowtarzalny. Te piórka powyżej to produkt Wapsi, całkiem przyzwoite.Na swoich "przydomowych" wodach łowię tym przeróżnie. W związku z tym, iż są to małe rzeczki o dość zróżnicowanym charakterze, prowadzenie takiej mokrej muchy często przypomina ekwilibrystyczne pokazy płetwonurków. ;-)Kiedyś udało mi się podobną muchą, bardzo fajnie połowić klenie na Sanie, klasycznym prowadzeniem charakterystycznym dla mokrej.Serię mokrych, do których się teraz zabrałem wiążę z przeznaczeniem na jezioro. Nie są to klasyczne jeziorowe majówki, ale wydaje mi się, że mimo to, mają szansę być pożarte przez wielkie potokowce.Mam zaproszenie na przyszłoroczną majówkę do Szwecji i zamierzam z niego skorzystać ;-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kardi Opublikowano 17 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Grudnia 2016 Im bardziej na północ Skandynawii , tym ta jętka jest mniejsza i ciemniejsza.To kwestia średniej temperatury jak sądzę.Na południu Polski-w tzw, górach jest mniejsza niz prawdziwe motyle z pomorskiego wybrzeża.W Laponii lowię na imitacje bardzo skromne, ciemnoszaro-zielonkawe, a rojka pojawia się pod koniec czerwca.Powodzenia.PS.Co do jeziorowych łowów to prawdziwy fun!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bezi Opublikowano 17 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Grudnia 2016 Im bardziej na północ Skandynawii , tym ta jętka jest mniejsza i ciemniejsza.To kwestia średniej temperatury jak sądzę.Na południu Polski-w tzw, górach jest mniejsza niz prawdziwe motyle z pomorskiego wybrzeża.W Laponii lowię na imitacje bardzo skromne, ciemnoszaro-zielonkawe, a rojka pojawia się pod koniec czerwca.Powodzenia.PS.Co do jeziorowych łowów to prawdziwy fun!!!http://fishspot.no/fiskeopplevelse/glomma-kvennan-fly-fishing-fluefiskesona/Takie jak na drugiej fotce w galerii? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
live4flyfishing Opublikowano 17 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Grudnia 2016 Będę stacjonował w okolicach Arviki, z info jakie mam, pierwsze jętki na dwóch niewielkich jeziorach wylatują tam już na początku maja.Okazy 2-3 kg nie robią tam większego wrażenia. Znajomy widział na tarle w strumieniu, który wpada do jednego z jezior okazy ważące blisko 10kg.Do tego wszystkiego piękne palie. Ale się ładnie nakręciłem, chyba zniosę jajo do tego maja ;-) 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
trout master Opublikowano 17 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Grudnia 2016 Na tej mokrej majówce ogonek to nie jest Mallard. Co to z materiał?Owijka złota owalna? Hak też jakiś dziwny. ???? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
live4flyfishing Opublikowano 17 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Grudnia 2016 Ogonek to cyraneczka. Owijki obie złote i obie owalne.Nie bardzo wiem jak mam się odnieść do tego dziwnego haka.Hak dziwny? No niech będzie hak dziwny ;-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bezi Opublikowano 17 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Grudnia 2016 Dziwny, bo nie koszerny, bo ma micro zadzior, skierowane lekko do góry oczko, taki lososiowy wzór. Generalnie jak dla mnie wzór bardzo udany. Najlepiej taki wychodzący/wynurzający. Wtedy najlepsze brania są. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kardi Opublikowano 18 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2016 http://fishspot.no/fiskeopplevelse/glomma-kvennan-fly-fishing-fluefiskesona/Takie jak na drugiej fotce w galerii?http://fishspot.no/wp-content/uploads/2016/06/KFF_1920-700_02-147586-1500x547.jpgZamieszczam Twój nowy link, ta jętka jest tą o której wspomniałem. Niewielka, ciemna... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
live4flyfishing Opublikowano 18 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2016 A co do haka to być może oczko wzbudza jakieś podejrzenia i dlatego dziwny? Rzeczywiście jest źle uformowane i leci na ryj, powinno być zadarte.Mam takich odrzutków trochę wymieszanych w jednym pudełku, czasami się przydają. Do końca nie jestem też pewien, że jest to CS16, może to być równie dobrze M2. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Creek Opublikowano 19 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2016 A propos haków.Nie orientujecie się koledzy, gdzie można nabyć coś takiego jak Varivas 2200BL lub 2200BL-B. Świetne do wszelakich emergerów ! - szczególnie zależy mi na numeracji 16-18-20Niestety ...obdzwoniłem, wszystkie polskie sklepy, które teoretycznie posiadają je w swojej ofercie ...jednak tylko teoretycznie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ezehiel Opublikowano 19 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2016 Próbowałeś u Rafała? Team rapa sprowadza je.Ewentualnie caddis.pl ? Wysłane z mojego SM-G920F przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Creek Opublikowano 19 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2016 Tak, oczywiścieJednak jak wspomniałem wyżej, to co prezentują witryny obu sklepów to jedno, natomiast stany magazynowe to inna bajka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
janusz.walaszewski Opublikowano 19 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2016 Stany magazynowe poprawią się już niedługo, niech tylko skończy się rok i okres remanentów ... może po drugiej stronie Kanału ... http://www.fly-fishing-tackle.co.uk/acatalog/Varivas_Freshwater_Hooks.html 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ezehiel Opublikowano 19 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2016 Ceny idą w łeb... dostępne będzie ale czy nas będzie na nie stać Wysłane z mojego SM-G920F przy użyciu Tapatalka 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Creek Opublikowano 19 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2016 Ceny idą w łeb... dostępne będzie ale czy nas będzie na nie stać Świete słowa ...kursy walut (a co za tym idzie ceny) po prostu odjazdowe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TomCast Opublikowano 19 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2016 (edytowane) A propos haków.Nie orientujecie się koledzy, gdzie można nabyć coś takiego jak Varivas 2200BL lub 2200BL-B. Świetne do wszelakich emergerów ! - szczególnie zależy mi na numeracji 16-18-20Niestety ...obdzwoniłem, wszystkie polskie sklepy, które teoretycznie posiadają je w swojej ofercie ...jednak tylko teoretycznie.Proszę bardzo, od reki:http://fishclub.pl/1206-varivas-haczyki-muchowe A sorry, dzwoniłem i zmienili na stronie, brak na magazynie, dostawa po nowym roku Edytowane 19 Grudnia 2016 przez Tomek.M Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
live4flyfishing Opublikowano 19 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2016 A propos haków.Nie orientujecie się koledzy, gdzie można nabyć coś takiego jak Varivas 2200BL lub 2200BL-B. Świetne do wszelakich emergerów ! - szczególnie zależy mi na numeracji 16-18-20Niestety ...obdzwoniłem, wszystkie polskie sklepy, które teoretycznie posiadają je w swojej ofercie ...jednak tylko teoretycznie.535780220 działam od 10 do 22 codziennie. Zadzwoń to coś zmontujemy ;-)pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
live4flyfishing Opublikowano 20 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Grudnia 2016 Bardzo lubię te haki, szczególnie w rozmiarach od 18 do 24.Żeby zawiązana na nich mucha działała, trzeba starannie ją wykonać ze szczególnym uwzględnieniem materiałów na tułów.Sam haczyk jest bardzo lekki i materiały użyte do budowy tułowia takiego emergera, powinny pozwolić mu na swobodne "wbicie" się w wodę.Alternatywą dla tego haczyka jest Hanak 390. Haczyk z grubszego drutu a zatem cięższy. Mniejsze rozmiary z powodzeniem nadają się na suche muchy, te większe wykorzystuję do budowy kiełży. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
*WŁÓCZYKIJ* Opublikowano 20 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Grudnia 2016 Top fly Sanok - powinny być Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TomCast Opublikowano 20 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Grudnia 2016 March Brown #10 20 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sierżant Opublikowano 20 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Grudnia 2016 TomekM, może już to pisałem, chciałbym łowić na robione przez ciebie muchy!!!Ten March Brown to klasyka muszkarstwa. Duże brawa ! 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TomCast Opublikowano 20 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Grudnia 2016 Ryszard, problemu nie ma, po nowym roku odezwij się na pw. Porozmawiamy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
live4flyfishing Opublikowano 22 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Grudnia 2016 Dostałem ostatnio set haczyków od Mirka z Hendsa i muszę powiedzieć, że ten wyjątkowo przypadł mi do gustu.Model BL 450 bo o nim tu mowa, to mocny haczyk świetnie wyprofilowany ze stosunkowo cienkiego drutu. Kształtem bardzo podobny do sprawdzonego już Varivas IWI S-2000. 6 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
trout master Opublikowano 22 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Grudnia 2016 Większe chwytliwe. Od #18 w dół raczej kiepskie przy zacięciu. ???? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi