live4flyfishing Opublikowano 24 Stycznia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2017 March Brown -SpiderHaczyk: Akita 881 #10Nić: żółtaOgonek: brązowy mallard i promienie sterówki kuropatwy, dwa fleszeTułów: Mix dubbing z zająca w kolorze claret i podszerstek z oposa w kolorze burganyPrzewijka: żółte sznurowadłoJeżynka: kura w kolorze claret oraz kuropatwa 10 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
trout master Opublikowano 24 Stycznia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2017 Ooooooo!!!!! Kusząca. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wiwaldi1970 Opublikowano 25 Stycznia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2017 Całkiem ciekawy spider-ek. Na jaśniejszym tle widać byłoby go w pełnej krasie. Chociaż na tym ciemnym jest magia. Gratulacje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
live4flyfishing Opublikowano 25 Stycznia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2017 @wiwaldi dziękujęMarch brown, tym razem na suchoHaczyk: TMC 921 #10Nić: żółtaOgonek: dwa promienie z brązowego mallarda i dwa ze sterówki kuropatwyTułów: mix, dubbing z podszerstka oposa barwionego na kolor burguny i brązowy dubbing z jedwabiu przewinięty brudnożółtym spanflexemJeżynka: kogut furnace i jasnobrązowy grizzlySkrzydła: kura cree 7 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Buszmenek Opublikowano 26 Stycznia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2017 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
live4flyfishing Opublikowano 26 Stycznia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2017 "odpustówka" 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hi tower Opublikowano 27 Stycznia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2017 "odpustówka" Oooo! To mi się podoba, pozwolę sobie skopiować... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SzymonP Opublikowano 28 Stycznia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2017 Trociowe tubki... 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
venom_666 Opublikowano 29 Stycznia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2017 przygotowaniaSkończyły się kulki na tułowie, więc użyłem Heavy ConeHead 5mm + microbrite na tułów Będzie mniej więcej tak jak pierwsza z serii, choć w różnych kolorystykach: Długosc całej muchy od początku do końca skrzydła około 5cm.Rozmiar pstrągowy ;-)Przedni conhead w wersji light czyli pusta wydmuszka by nie podnosić wagi. 6 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kacper.K Opublikowano 29 Stycznia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2017 Bardzo fajna tuba, mimo niewielkiego rozmiaru na srebrniaki także się nada. Kotwiczka/double/hak w plastik na sztywno czy może luźno wiszący, albo przymocowany za pomocą gumki ? Jakie stosujesz? Przy okazji - jak tam sezon na Drwęcy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
venom_666 Opublikowano 29 Stycznia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2017 z tyłu jest rurka 3mm więc pojedyńczy hak/double lub co tam kto lubi w środek, ale można i w pętli powiesić poza muchą.Ja wsadzam pojedyńcze octopusy, albo karpiowe z oczkiem do góry i hak grotem w górę, choć przy tych małych to i zwykłe z prostym.Na Drwęcy nie miałem ryby na kiju, choć Kaziowi się chyba z tego co pamiętam udało dwie trafić 9no ale mieszkał nad rzeką u Bogdana i mieszał wodę non stop kilka dni).Sezon ogólnie taki sobie i chyba pozostały juz tylko pojedyńcze ryby. Miałem wstawić sierść z ogona lisa dla potomnych i tych co zaczynają: od lewej - okrywowe (odzrzucamy) - sierść do wykorzystania na skrzydełko - podszerstek (odrzucamy) Na upartego okrywowe możemy sobie wykorzystać do much typu Alys (shrimp, cascade) jako substytut bucktaila, a podszerstek pociąć do "ościstego" dubbingu 7 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Buszmenek Opublikowano 29 Stycznia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2017 7 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
thymalus Opublikowano 29 Stycznia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2017 Wydaje się niezła..."robaczywa". Z nimfami jest ten problem, że ostateczny wygląd można ocenić dopiero po namoczeniu. Bywa, że na sucho muszka znacznie różni się od tego jak wygląda i jakie kolorki dostaje po kontakcie z wodą. Ale na sucho ta jest ok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Buszmenek Opublikowano 29 Stycznia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2017 po namoczeniu niewiele odbiega od tej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
live4flyfishing Opublikowano 29 Stycznia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2017 (edytowane) Przeglądałem dzisiaj stare pudełka z muchami i znalazłem pupę z catgutu, na którą miałem swego czasu piękne ryby.To jedna z pierwszych catgutówek, które zawiązałem.Pamiętam, że równie skuteczne były te z żółtym i pomarańczowym podkładem.Mucha zawiązana na haku Hanak 360 w rozmiarze 12 Edytowane 29 Stycznia 2017 przez MichałZ 7 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
thymalus Opublikowano 29 Stycznia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2017 Catgut to historia. Ale robiło się również z naturalnych naciągów do rakiet tenisowych działało podobnie. Tylko najczęściej były grubsze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sebastian123 Opublikowano 30 Stycznia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2017 Witam, Przedstawiam moją wersję plecionki. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
venom_666 Opublikowano 30 Stycznia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2017 Były "korpusy" tubek przygotowanych pod muchy, była sierść lisa na skrzydełko.Teraz lecimy dalej, przy czym z góry przepraszam za jakość fotek - wykąpłem aparat w piwie i jeszcze nie wytrzeźwiał, znaczy nie wysechł ;-) Tubka nadziana na zamocowany w imadle hak "blindeye" (tutaj jakiś Partridge CS ale nie pamiętam ani rozmiaru ani dokładnie modelu, w każdym razie do tubek pasuje idealnie), choć można też użyć w przypadku braku specjalnego uchwytu do tubek, zwykłej igły do filcowania. Wiążemy pierwszą warstwę liska, w rewersie na zamek, czyli końcówkami do przodu, tył docinamy pod skosem, odwracamy końcówki do tyłu i mocujemy kilkoma nawojami nici: Pierwsza jeżynka: Druga warstwa lisa (tutaj czarna), dłuższa od pierwszej, znów w rewersie na zamek (choć w tej warstwie zamek już nie jest konieczny) + flaszyk (po przywiązaniu docięty do żadanej dlugości, czyli trzeciej warstwy: Kolejna jeżynka i jako ostatni element trzecia warstwa lisa, tym razem tylko w rewersie: Można teraz jak ktoś ma/chce/lubi przywiązać Jungle Cocka, ja nie wiązałem.kropla cjanopanu, doklejamy coneheada (lub lakierujemy tylko główkę jeśli mucha ma być bez, docinamy rurkę, przygrzewamy zapalniczką i mucha gotowa: W większych muchach i innych wzorach warstw skrzydełka może być więcej, podobnie jak i jeżynek.Tu miało być prosto, szybko i wkolorach mojej ulubionej Viwy ;-) Może komuś się przyda jak będzie zaczynał zabawy z tubkami ;-) 8 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ezehiel Opublikowano 4 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2017 Spider 6 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ezehiel Opublikowano 4 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2017 7 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adrian Tałocha Opublikowano 4 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2017 Ładne pajączki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pisarz Opublikowano 5 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2017 (edytowane) Spider Marcin , ładne te Twoje pajączki i fajne zdjęcia. \ Ja tak ładnie jeszcze nie potrafię Edytowane 5 Lutego 2017 przez pisarz 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ezehiel Opublikowano 5 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2017 Piter twoje też piękne są. Z czego jeżynka?Moje proste. Drut, nić, kuropatwa i ciut dubbingu.Dwa druty na raz kręcone.Pół pióra kuropatwy.12.02 warsztaty są na woli z kręcenia, piszesz się? Wysłane z mojego SM-G930F przy użyciu Tapatalka 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nick Opublikowano 5 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2017 Piter twoje też piękne są. Z czego jeżynka?Moje proste. Drut, nić, kuropatwa i ciut dubbingu.Dwa druty na raz kręcone.Pół pióra kuropatwy.12.02 warsztaty są na woli z kręcenia, piszesz się? Wysłane z mojego SM-G930F przy użyciu TapatalkaEj, zróbcie live a na Facebooku 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pisarz Opublikowano 5 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2017 Piter twoje też piękne są.Z czego jeżynka?Moje proste. Drut, nić, kuropatwa i ciut dubbingu.Dwa druty na raz kręcone.Pół pióra kuropatwy.12.02 warsztaty są na woli z kręcenia, piszesz się? Wysłane z mojego SM-G930F przy użyciu TapatalkaMarcin Priv. Ej, zróbcie live a na Facebooku O Facebooku , to ja wiem tylko ze słyszenia . 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi