thymalus Opublikowano 5 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2017 Pisarz muszki ok. Ale mam wątpliwości co do haczyka. Gięte, kiełżowe haczyki mają tendencje do kręcenia i nie do końca wiem jak zadziałają przy mokrej muszce. Obawiam się, że mogą naśladować śmigiełko. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adrian Tałocha Opublikowano 5 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2017 Pupy kręci się na podgiętych i się nie kręcą tu też nie będzie problemu.Ładniej wygladałyby z krótszym tułowiem i ogonkiem i robione z połowy pióra ale ryby i tak na nie będą brały 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
live4flyfishing Opublikowano 6 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2017 Streamerki około 10-11cm. Działają wszędzie tam gdzie są głodne pstrągi. :-)Na tego z różowym, kolega w zeszłym sezonie złowił w Islandii w jeziorze pstrąga 11,5kgMuchy wykonane na haku Varivas 2500V-SE #0 8 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
live4flyfishing Opublikowano 7 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2017 Krtek Spider zawiązany na haku Akita 851 #12 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Buszmenek Opublikowano 7 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2017 PijawkaHak streamerowy8Ogon dwa pióra koguta czarne, czarny marabutTułów promienie pawia oraz czarny struśOwijka srebrny drutJeżynka dwa czarne pióra kogutaGłówka wolframowa kolor fioletowy 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ezehiel Opublikowano 7 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2017 IMHO ogon za gruby Wysłane z mojego SM-G930F przy użyciu Tapatalka 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Buszmenek Opublikowano 7 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2017 Chodzi super Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ezehiel Opublikowano 7 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2017 Nie idzie o pracę. Marabut dobrze pracuje. Po prostu jest za dużo na ogonie. Końce bym urwał pazurami broń boże nie obcinał. Powinno dać większy efekt puszenia się piór. Ale ja się nie znam Wysłane z mojego SM-G930F przy użyciu Tapatalka 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wiwaldi1970 Opublikowano 7 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2017 Czasami co za dużo to nie zdrowo (czytaj nie za grubo). 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
janusz.walaszewski Opublikowano 7 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2017 W tego typu muchach za "kanon" uznaje się ogonek o długości haka, poniżej step z kręcenia woolly bugger'a, fajny trik na zwiększenie puszystości ogonka 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
salmon1977 Opublikowano 9 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2017 Jutro je w Drawie pomoczę 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
live4flyfishing Opublikowano 9 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2017 Niezastąpiony oliwkowy bugger po mojemu.Robię też takie z przesadnie wielką jeżynką przednią.Zdjęcie stare, ale mucha na czasie :-) 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ezehiel Opublikowano 10 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2017 Mi jeżynki nie wychodzą... ale ja to nie michal Wysłane z mojego SM-G930F przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ezehiel Opublikowano 10 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2017 Zabawa z pianą. Przepraszam ale w pianie praktycznie nie robiłem 7 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pisarz Opublikowano 10 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2017 Mi jeżynki nie wychodzą... ale ja to nie michal Do Michała i wielu innych forumowych kolegów , to mamy Ho Ho Ho, albo jeszcze dalej. A ja siedzę w szkółce i odrabiam lekcje . 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
live4flyfishing Opublikowano 10 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2017 (edytowane) Zupełnie nie rozumiem tej Panów skromności.Czemu to ma służyć? Fly Tying to taka niekończąca się historia. I każdy tworzy ją na własny rachunek.Ja patrząc na siebie wstecz śmiało mogę powiedzieć, że jest to przygoda składająca się z etapów i fascynacji.Wszystko jest kwestią pracy nad warsztatem. Każdy z nas znajduje się w takim punkcie na jaki w danej chwili zapracował.Ja codziennie czuję niedosyt, bo do porzygania wykonuję muchy, które już mnie nie cieszą a które pewnie mógłbym wiązać z zamkniętymi oczami.Wzdycham nad zdjęciami pięknych much łososiowych I po cichu wierzę, że kiedyś znajdę czas aby spróbować swoich sił w tym temacie.Fajnie, że Wy nic nie musicie. Możecie usiąść codziennie do imadła i rozpocząć dzień kolejnym muchowym wyzwaniem.Ja z racji drogi jaką wybrałem, na takie luksusy pozwalam sobie jedynie od święta, bo po prostu brakuje mi na to czasu.Tak więc nie ma się co oglądać na kogoś, porównywać a już na pewni czegoś komuś zazdrościć! Wszystko jest w Waszych rękach dosłownie.Ta nasza zabawa wymaga wytrwałości i konsekwencji czego Wam Panowie życzę. Edytowane 10 Lutego 2017 przez MichałZ 10 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pisarz Opublikowano 10 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2017 Michał ,jesteśmy kolegami z forum , dlatego nie rozumiem tych "Panów"? W najlepszym sklepie w Warszawie , nie ma tylu materiałów muchowych które widzę w Twoim warsztacie . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
venom_666 Opublikowano 10 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2017 Niezastąpiony oliwkowy bugger po mojemu.Robię też takie z przesadnie wielką jeżynką przednią.Zdjęcie stare, ale mucha na czasie :-) czy za długa lub przesadnie wielka??Przednia jeżynka w wooly bugger powinna mieć długość odpowiadającą długośći tułowia.Jeżynka tułowia ma za zadanie złapać pęcherzyki powietrza powodujące migotanie i błyszczenie, a jeżynka odpowiedniej długości (miękka długści tułowia) dawać efekt "ruchu".Wooly bugger to imitacja pijawki a w szczególnych wypadkach wylęgu i ma pracować ogonem i jeżynką przednią....Tradycja i historia wzoru.... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
live4flyfishing Opublikowano 10 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2017 Bo Wa-wa to wielka wieś ;-)A tak zupełnie poważnie to oprócz tego, że Wa-wa to wielka wieś :-) ;-), to to wszystko co jest na tym obrazku, to nic innego jak wspomniana wcześniej konsekwencja, która jak widać kilka oblicz ma.A ci "Panowie" to tak z szacunku. lekko podnoszą rangę mego posta ;-) 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
live4flyfishing Opublikowano 10 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2017 czy za długa lub przesadnie wielka??Przednia jeżynka w wooly bugger powinna mieć długość odpowiadającą długośći tułowia.Jeżynka tułowia ma za zadanie złapać pęcherzyki powietrza powodujące migotanie i błyszczenie, a jeżynka odpowiedniej długości (miękka długści tułowia) dawać efekt "ruchu".Wooly bugger to imitacja pijawki a w szczególnych wypadkach wylęgu i ma pracować ogonem i jeżynką przednią....Tradycja i historia wzoru....Dobrze, że moja mucha jedynie udaje wooly buggera :-) 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hi tower Opublikowano 10 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2017 (...)Ja codziennie czuję niedosyt, bo do porzygania wykonuję muchy, które już mnie nie cieszą a które pewnie mógłbym wiązać z zamkniętymi oczami.(...)W Twoim warsztacie widzę "tradycyjne" krzesło biurowe. Jak plecy? Polecam piłkę pilates... naprawdę! 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
live4flyfishing Opublikowano 10 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2017 (edytowane) Wiesz co, z tymi plecami to bardzo różnie. Raz bolą a raz nie :-)To krzesło ma jedną wielką zaletę. Siedzisko i oparcie wykonane są z siatki. W lecie zdaje to egzamin na 5.Ma też kilka bajerów, które wydają się być pomocne w prawidłowym ustawieniu sylwetki, o ile w ogóle można o czymś takim myśleć pracując siedząc.Jak nie przegnę z robotą to jest ok. Jedno jest pewne. Bez 8km dynamicznego spaceru po całodziennym kręceniu, nie jestem w stanie funkcjonować normalnie. Edytowane 10 Lutego 2017 przez MichałZ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ezehiel Opublikowano 10 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2017 Hi tower dzień przy kompie...Przeprost szyjnego i piersiowego. Masakra... Wysłane z mojego SM-G930F przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
live4flyfishing Opublikowano 10 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2017 Każda siedząca robota to jest masakra i jak to mówi mój sąsiad ból w cyckach.Na stojąco jednak nie da się na dłuższą metę, ani wiązać much, ani wykonywać tabelek w excelu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hi tower Opublikowano 11 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2017 siedzenie na piłce wymusza od mięśni kręgosłupa i nóg stałą prace w utrzymaniu równowagi. Ja w pewnym momencie nie mogłem zrobić jednej muchy bez przerwy. Przesiadłem się na piłkę i problem znikł... czary-mary za 25 pln... 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi