Skocz do zawartości

Nasze muchy

Kuba Standera

Rekomendowane odpowiedzi

Kacprze Aleksandra i ogonek z pawia? A nie czerwony przypadkiem?

Pogrzebałem trochę, bo nie dało mi to spokoju ;)

W sumie ciężko doszukać się jakiegoś pewnego źródła, które w 100% potwierdziłoby oryginalną recepturę. 

Węglarski podaje, że w ogonku jest paw:

post-53391-0-60822800-1487606755_thumb.jpg

Według Favorite Flies and Their Histories (1894) również paw w ogonku występuje:

569px-Alexandra_from_Favorite_Flies_and_

Natomiast w Streamer Fly Tying and Fishing (1950) pawia nie ma, a jest gęś/ibis:

1280px-Alexandra_Fly_Bates_Tie.jpg

Szukając informacji na temat tejże muchy znalazłem kilka ciekawostek. 

Pierwotnie nazywana była jako "Lady of the Lake", później jej nazwa została zmieniona na Alexandra. Pochodzi od imienia duńskiej księżniczki - Alexandry Duńskiej, która w latach 1901-1910 została królową Wielkiej Brytanii (https://pl.wikipedia.org/wiki/Aleksandra_Du%C5%84ska)

Początkowo używana była głównie na pstrągi w jeziorach, później również w rzekach na trocie i łososie. Podobno przez jej niebywałą skuteczność, zakazano jej użycia na kilku wodach Wielkiej Brytanii. Jak widać, już wówczas (początek XX wieku) występowały spory na temat postrzegania flyfishingu ;)

Chyba nigdy nie próbowałem łowić na Alexandrę, choć o ile dobrze pamiętam kiedyś ją w pudełku miałem (skusiła mnie zza szklanej lady, kiedy zaczynałem przygodę z muszkarstwem)... 

Swoją drogą, niegdyś ciekawą stroną opisującą historie much był blog Maćka Pszczółkowskiego - https://muszkiipaluszki.wordpress.com 

Z tego co pamiętam podczas wchodzenia ACTA, autor zdecydował się na usunięcie wpisów z blogu w obawie o konsekwencjach wykorzystywania cudzych zdjęć. A szkoda... 

• Like 2

Jest propozycja spotkać się 4 marca

W Warszawie

Miejsce to sklep Raven fishing przy forcie wola.

Dużo miejsca

Parking

Oświetlenie

Gospodarz sklepu zainteresowany przyjęciem muchowych gości .

Pytanie ilu będzie chętnych i się stawi na taki Meeting z muchówka i imadlem.

• Like 2

I po co?

Co do eventu pogadamy.

Nie koniecznie raven, a trenerów idzie załatwić.

A koniec marca wypad wspólny nad wodę z muchiem

Wysłane z mojego SM-G930F przy użyciu Tapatalka

Miejsce dobre.

Przestronne

Wędkami można pomachac

Parking bez problemu .

Nie wiem jaka wizje spotkania masz, ale tam można się spotkać w 10-15-20 osób

Każdy coś przyniesie

Coś się ukreci

Można się wymienić materiałami itd

Taka propozycja dla zainteresowanych:)

• Like 1

Kolejna porcja moich wypocin. Na tapetę dziś wziąłem brązkę w wersji ala Dave McPhail.

Jedna z dubingiem jasnym a druga ciemnym. W tej z ciemnym zapodałem za mało dubbingu i prześwituje nieco nić wiodąca no ale to pierwsze muszki z użyciem dubbingu. Tym razem przewiązka nie z flossa ale srebrny drut. 

PS Macie sposób na bobinkę tnącą nitki? Kupiłem dziś bobinkę która ma niby mieć ceramiczne wkładki ale cholera tnie nicie jak żyletka, nawet przy delikatnym napięciu. 7 Euro w błoto. Musi tam być jakiś zadzior w środku czy coś. Może to spolerować czymś? Myślałem o użyciu igły i pasty do zębów/polerskiej.

post-57224-0-41710300-1487614022_thumb.jpg

post-57224-0-94338900-1487614027_thumb.jpg

• Like 4

Bobina - Stonfo patrz caddis.pl lub gawlik lub bierz tego tanie za 7 PLN.

W 1 Ogon ciut długi, dupka ok ale pupa gruba jak szafa. Musisz robić stożek od dupska.

Jedziesz do ogona nicią a później w górę robiąc podkład i grubość.

33c6b8f98ed1b36e7c6b14b6095f3fe9.jpg

Wysłane z mojego SM-G930F przy użyciu Tapatalka

• Like 2

na bobinki tnące nitki są dwa sposoby

1> nowa bobinka ;-)

2a> Jeśli masz taką z grubą rurką (uzywane do drutów, wełny, flosu itp) - wsuwasz w środek cienitką rurkę plastikową przygrzaną z jednej strony jak w muchach tubowych, obcinasz nadmiar i przygrzewasz drugi koniec. nie ma siły by cięłą nić.

2b> JEśli masz bobinkę z cienką rurką. Bierzesz cieniutką rurkę termokurczliwą i koralik szklany. Za pomocą rurki mocujesz koralik na końcu rurki.

Na zadziory w środku (zdarza się najlepszym) wykałaczka i pasta do zębów lub pasta lekko ścierna, a jeśli wykałaczka nie wchodzi to pasmo włóćzki nasmarowane pastą i na mokro spolerujesz, choć robota ciut żmudna.

• Like 4

na bobinki tnące nitki są dwa sposoby

1> nowa bobinka ;-)

2a> Jeśli masz taką z grubą rurką (uzywane do drutów, wełny, flosu itp) - wsuwasz w środek cienitką rurkę plastikową przygrzaną z jednej strony jak w muchach tubowych, obcinasz nadmiar i przygrzewasz drugi koniec. nie ma siły by cięłą nić.

2b> JEśli masz bobinkę z cienką rurką. Bierzesz cieniutką rurkę termokurczliwą i koralik szklany. Za pomocą rurki mocujesz koralik na końcu rurki.

Na zadziory w środku (zdarza się najlepszym) wykałaczka i pasta do zębów lub pasta lekko ścierna, a jeśli wykałaczka nie wchodzi to pasmo włóćzki nasmarowane pastą i na mokro spolerujesz, choć robota ciut żmudna.

Jest jeszcze jeden sposób - koralik plastikowy wklejony na końcówki przy pomocy lakieru UV. Trzyma jak cholera i rozwiązuje problem.

Trzeba tylko dobrać rozmiar koralika do średnicy bobinek.

• Like 3

Undertaker, mucha szczególnie popularna w Kanadzie.
Twórcą oryginału legendarny Warren Duncan.
Moja wersja różni się od oryginału. Skrzydło w tej muszce powinno być zawiązane z sierści czarnego niedźwiedzia.
W mojej slow waterowej wersji niedźwiadka zastąpiłem oposem.

post-53712-0-19372600-1487626091_thumb.jpg

• Like 6