Skocz do zawartości

Nasze muchy

Kuba Standera

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Tomasz Bociek

Undertaker, mucha szczególnie popularna w Kanadzie.

Twórcą oryginału legendarny Warren Duncan.

Moja wersja różni się od oryginału. Skrzydło w tej muszce powinno być zawiązane z sierści czarnego niedźwiedzia.

W mojej slow waterowej wersji niedźwiadka zastąpiłem oposem.

Dopiero zaczynam przygodę z muchówką, ale już godzinami wpatruję się w Twoje dzieła. Zrozumiałem dziwną rzecz że bardziej od samego wędkowania kręci mnie kręcenie much :lol:  :blink:  ;)  Zamówiłem dziś narzędzia a w przyszłym tygodniu jadę do sklepu po materiały. Chyba wsyśnie mnie ten temat bez reszty :D  MichałZ gratulacje, Twoje muszki są cudownie idealne :wub:

• Like 4

Dopiero zaczynam przygodę z muchówką, ale już godzinami wpatruję się w Twoje dzieła. Zrozumiałem dziwną rzecz że bardziej od samego wędkowania kręci mnie kręcenie much :lol:  :blink:  ;)  Zamówiłem dziś narzędzia a w przyszłym tygodniu jadę do sklepu po materiały. Chyba wsyśnie mnie ten temat bez reszty :D  MichałZ gratulacje, Twoje muszki są cudownie idealne :wub:

Ano dzięki Tomek! Używając ulicznego żargonu, staram się nie kucać na robocie ;-). Cieszę się niezmiernie, że moje muszki Ci się podobają, takie słowa mocno pokrzepiają.

Mnie również kręcenie mocno kręci, ale jak już sobie tak kilka miesięcy pokręcę i nadejdzie moment wyjazdu gdzieś nad wodę, to powiem Ci chłopie, że to najwspanialsza chwila jaka może się białemu człowiekowi przydarzyć:-)

pozdrawiam

• Like 2

Dodam kilka moich kolejnych prób. Tym razem Black Marabou, Black Spider oraz nie wiem co dokładnie ale chodziło o próbę związania tułowia z dwóch piór. Cały czas mam problem z nie wjeżdżaniem na oczko haczyka  ;)

post-57224-0-93966500-1487877518_thumb.jpg

post-57224-0-15138100-1487877526_thumb.jpg

post-57224-0-20834400-1487877556_thumb.jpg

Edytowane przez Pawgas
  • Like 1

Niestety trochę materiału zmarnujesz, zanim dojdziesz co i jak. Nie startuj ze skomplikowanymi muchami. Spróbuj zacząć od chrusta z cdc z tułowiem z pawia i jeżynką z brązowego koguta. Jak złapiesz proporcje muchy i nauczysz się układać tak jeżynkę żeby nie wchodzić na oczko, weź się za następne. Jeden model aż do wykonania trzech pod rząd dobrych. Te dobre zostaw, te kiepskie zetnij i weź się za następny wzór. Cierpliwie, powoli, oszczędnie z nicią i grubością tułowia.

• Like 4

Niestety trochę materiału zmarnujesz, zanim dojdziesz co i jak. Nie startuj ze skomplikowanymi muchami. Spróbuj zacząć od chrusta z cdc z tułowiem z pawia i jeżynką z brązowego koguta. Jak złapiesz proporcje muchy i nauczysz się układać tak jeżynkę żeby nie wchodzić na oczko, weź się za następne. Jeden model aż do wykonania trzech pod rząd dobrych. Te dobre zostaw, te kiepskie zetnij i weź się za następny wzór. Cierpliwie, powoli, oszczędnie z nicią i grubością tułowia.

Muchy kręcę dopiero od roku , dlatego doskonale pamiętam jak trudne są początki :( . Największą trudność  sprawiało mi na początku uzyskanie odpowiedniego wyglądu i proporcji budowanej muchy , zresztą nawet teraz często miewam z tym problemy. :(

Pierwsze w miarę przyzwoite muchy zaczęły mi wychodzić , kiedy zrozumiałem pewna zależność. ^_^ :)

Na to jak będzie wyglądać mucha na końcu  ma wpływ już to , jak wykonam pierwszą czynność , czyli owinięcie haczyka nicią wiodącą . Wygląd każdego poszczególnego elementu budowanej muchy , uzależniony jest od tego jak starannie jest zrobiony poprzedni element . 

Jak spieprzysz coś na początku ,  zemści się to na końcu . Nie ma przebacz. :D 

• Like 2

Muchy kręcę dopiero od roku , dlatego doskonale pamiętam jak trudne są początki :( . Największą trudność sprawiało mi na początku uzyskanie odpowiedniego wyglądu i proporcji budowanej muchy , zresztą nawet teraz często miewam z tym problemy. :(

Pierwsze w miarę przyzwoite muchy zaczęły mi wychodzić , kiedy zrozumiałem pewna zależność. ^_^ :)

Na to jak będzie wyglądać mucha na końcu ma wpływ już to , jak wykonam pierwszą czynność , czyli owinięcie haczyka nicią wiodącą . Wygląd każdego poszczególnego elementu budowanej muchy , uzależniony jest od tego jak starannie jest zrobiony poprzedni element .

Jak spieprzysz coś na początku , zemści się to na końcu . Nie ma przebacz. :D

Dodam od siebie, że zrozumienie tej zależności przychodzi przy imadle

Nie da się tego " zapamiętać" z lektury forum czy książek.

Po prostu praktyka.

Na pocieszenie :

Ryby są mniej surowym jurorem oceniającym muchy niz forumowicze a często niż my sami.

Tylko, kto jest w stanie cierpliwie i skutecznie łowić na przynętę, która go samego nie przekonuje ?

• Like 4

Dobra mucha to taka, którą żonka z kapciem po stole gania , a ładna to taka, którą chętnie jako broszkę do ubrania przypnie :)

Co mi tam, śmiejcie się do woli. Nawet nie wiem co to za much, jakaś jętka , typowo użytkowa. 7480882_WP_20170215_001.jpg

Edytowane przez Hansolo
  • Like 12

Wiem, że to wątek nasze muchy i to nie moja, ale rozczuliło mnie to ogłoszenie jakże fantastycznie własnoręcznie ukręconej muchy (ktoś rozpoznaje jaki to wzór?) do odbioru przy remizie :D

https://www.olx.pl/oferta/mucha-do-polowu-ryb-cena-dotyczy-jednej-muchy-CID767-IDkwjPs.html#87db7862d8

Nie chcę myśleć skąd się wzięło to pióro od papugi w ogonie ;)

• Like 1

Ty się nie śmiej, to czołowy krętacz . Jak najbardziej do wątku się nadaje. Koleś po prostu skromny, a arcydzieła kręci. Trzeba szybko kupować, bo jak Angole zobaczą to cudo , to nową nazwę dadzą i jako własną w księgach opiszą. ;)

Nie wiem co on pali, ale zamawiam kilogram.

Marszal, on napisał że dostarczy, tylko mu wentylki wykręcili w damce, nogawka w "ańcuch weszła " , " gumiaki " przetarte  i trochę zejdzie.

Edytowane przez Hansolo