Gość Tomasz Bociek Opublikowano 22 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2017 Undertaker, mucha szczególnie popularna w Kanadzie.Twórcą oryginału legendarny Warren Duncan.Moja wersja różni się od oryginału. Skrzydło w tej muszce powinno być zawiązane z sierści czarnego niedźwiedzia.W mojej slow waterowej wersji niedźwiadka zastąpiłem oposem. Dopiero zaczynam przygodę z muchówką, ale już godzinami wpatruję się w Twoje dzieła. Zrozumiałem dziwną rzecz że bardziej od samego wędkowania kręci mnie kręcenie much Zamówiłem dziś narzędzia a w przyszłym tygodniu jadę do sklepu po materiały. Chyba wsyśnie mnie ten temat bez reszty MichałZ gratulacje, Twoje muszki są cudownie idealne 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fOkUsSsS Opublikowano 22 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2017 To i ja pokażę swoje wypociny Ps. Dopiero się uczę więc proszę o wyrozumiałość 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hansolo Opublikowano 22 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2017 Jeśli to wynik początków krętactwa, to moim zdaniem wypada pogratulować. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fOkUsSsS Opublikowano 22 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2017 Jeśli to wynik początków krętactwa, to moim zdaniem wypada pogratulować.Dzięki Hansolo w prawdzie nie pierwsze ale jedne z pierwszych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
randomrodmaker Opublikowano 22 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2017 Body z antronu przewiniętego futerkiem, Dark Hares Mask od Wapsi.http://to samo z pochewką z mylaru hol. silverhttp:// 9 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
live4flyfishing Opublikowano 22 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2017 Dopiero zaczynam przygodę z muchówką, ale już godzinami wpatruję się w Twoje dzieła. Zrozumiałem dziwną rzecz że bardziej od samego wędkowania kręci mnie kręcenie much Zamówiłem dziś narzędzia a w przyszłym tygodniu jadę do sklepu po materiały. Chyba wsyśnie mnie ten temat bez reszty MichałZ gratulacje, Twoje muszki są cudownie idealne Ano dzięki Tomek! Używając ulicznego żargonu, staram się nie kucać na robocie ;-). Cieszę się niezmiernie, że moje muszki Ci się podobają, takie słowa mocno pokrzepiają.Mnie również kręcenie mocno kręci, ale jak już sobie tak kilka miesięcy pokręcę i nadejdzie moment wyjazdu gdzieś nad wodę, to powiem Ci chłopie, że to najwspanialsza chwila jaka może się białemu człowiekowi przydarzyć:-)pozdrawiam 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cyfro68 Opublikowano 22 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2017 (edytowane) Jak się do tego doda fakt że łowi się na swoje przynety , a przy okazji całej tej "roboty" poznaje się pozytywnie nakręconych ludzi to już nic lepszego nie da się wymyślić ???? Edytowane 22 Lutego 2017 przez cyfro68 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ezehiel Opublikowano 22 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2017 Jak się do tego doda fakt że łowi się na swoje przynety , a przy okazji całej tej "roboty" poznaje się pozytywnie nakręconych ludzi to już nic lepszego nie da się wymyślić ????Uwierz, że się da 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cyfro68 Opublikowano 22 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2017 Nie mam podstaw by nie wierzyć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
undre Opublikowano 23 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2017 Kolejne kleniowce. 7 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
randomrodmaker Opublikowano 23 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2017 Fajne te kleniowce, z czego nóżki? Oto Klinkhamer na haku 16, body z antron sparkle dubbing w kolorze golden olive. 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
janusz.walaszewski Opublikowano 23 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2017 (edytowane) Ładne, takie trochę a la Doda kleniowce oczywiście bo ta powyżej, też pikna, to taki holenderski spadochroniarz Edytowane 23 Lutego 2017 przez janusz.walaszewski 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pisarz Opublikowano 23 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2017 Ładne, takie trochę a la Doda kleniowce oczywiście bo ta powyżej, też pikna, to taki holenderski spadochroniarz Janusz , ale masz skojarzenia. No to u Dody masz przewalone. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ezehiel Opublikowano 23 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2017 Udre swiss straw? Wysłane z mojego SM-G930F przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
janusz.walaszewski Opublikowano 23 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2017 Janusz , ale masz skojarzenia. No to u Dody masz przewalone. No Doda, w sensie, że złota Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pawgas Opublikowano 23 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2017 (edytowane) Dodam kilka moich kolejnych prób. Tym razem Black Marabou, Black Spider oraz nie wiem co dokładnie ale chodziło o próbę związania tułowia z dwóch piór. Cały czas mam problem z nie wjeżdżaniem na oczko haczyka Edytowane 23 Lutego 2017 przez Pawgas 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marszal Opublikowano 23 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2017 Niestety trochę materiału zmarnujesz, zanim dojdziesz co i jak. Nie startuj ze skomplikowanymi muchami. Spróbuj zacząć od chrusta z cdc z tułowiem z pawia i jeżynką z brązowego koguta. Jak złapiesz proporcje muchy i nauczysz się układać tak jeżynkę żeby nie wchodzić na oczko, weź się za następne. Jeden model aż do wykonania trzech pod rząd dobrych. Te dobre zostaw, te kiepskie zetnij i weź się za następny wzór. Cierpliwie, powoli, oszczędnie z nicią i grubością tułowia. 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pisarz Opublikowano 24 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2017 Niestety trochę materiału zmarnujesz, zanim dojdziesz co i jak. Nie startuj ze skomplikowanymi muchami. Spróbuj zacząć od chrusta z cdc z tułowiem z pawia i jeżynką z brązowego koguta. Jak złapiesz proporcje muchy i nauczysz się układać tak jeżynkę żeby nie wchodzić na oczko, weź się za następne. Jeden model aż do wykonania trzech pod rząd dobrych. Te dobre zostaw, te kiepskie zetnij i weź się za następny wzór. Cierpliwie, powoli, oszczędnie z nicią i grubością tułowia.Muchy kręcę dopiero od roku , dlatego doskonale pamiętam jak trudne są początki . Największą trudność sprawiało mi na początku uzyskanie odpowiedniego wyglądu i proporcji budowanej muchy , zresztą nawet teraz często miewam z tym problemy. Pierwsze w miarę przyzwoite muchy zaczęły mi wychodzić , kiedy zrozumiałem pewna zależność. Na to jak będzie wyglądać mucha na końcu ma wpływ już to , jak wykonam pierwszą czynność , czyli owinięcie haczyka nicią wiodącą . Wygląd każdego poszczególnego elementu budowanej muchy , uzależniony jest od tego jak starannie jest zrobiony poprzedni element . Jak spieprzysz coś na początku , zemści się to na końcu . Nie ma przebacz. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Guzu Opublikowano 24 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2017 Muchy kręcę dopiero od roku , dlatego doskonale pamiętam jak trudne są początki . Największą trudność sprawiało mi na początku uzyskanie odpowiedniego wyglądu i proporcji budowanej muchy , zresztą nawet teraz często miewam z tym problemy. Pierwsze w miarę przyzwoite muchy zaczęły mi wychodzić , kiedy zrozumiałem pewna zależność. Na to jak będzie wyglądać mucha na końcu ma wpływ już to , jak wykonam pierwszą czynność , czyli owinięcie haczyka nicią wiodącą . Wygląd każdego poszczególnego elementu budowanej muchy , uzależniony jest od tego jak starannie jest zrobiony poprzedni element . Jak spieprzysz coś na początku , zemści się to na końcu . Nie ma przebacz. Dodam od siebie, że zrozumienie tej zależności przychodzi przy imadleNie da się tego " zapamiętać" z lektury forum czy książek.Po prostu praktyka. Na pocieszenie :Ryby są mniej surowym jurorem oceniającym muchy niz forumowicze a często niż my sami.Tylko, kto jest w stanie cierpliwie i skutecznie łowić na przynętę, która go samego nie przekonuje ? 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hansolo Opublikowano 24 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2017 (edytowane) Dobra mucha to taka, którą żonka z kapciem po stole gania , a ładna to taka, którą chętnie jako broszkę do ubrania przypnie Co mi tam, śmiejcie się do woli. Nawet nie wiem co to za much, jakaś jętka , typowo użytkowa. Edytowane 24 Lutego 2017 przez Hansolo 12 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
thymalus Opublikowano 24 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2017 Takie skrzydełka fajnie wyglądają.... ale niestety krótko. Do pierwszej ryby, a bywa że i wcześniej zrobi się miotełka. co wcale nie przeszkadza w dalszym łowieniu. . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hansolo Opublikowano 24 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2017 Zawsze robię kilka sztuk. Dodatkowo te skrzydełka " furczą " przy zarzucaniu , lubią skręcać przypon, ale much dość łowny pod koniec rójki. Jeszcze jedne wypociny : 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
drago75 Opublikowano 24 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2017 Wiem, że to wątek nasze muchy i to nie moja, ale rozczuliło mnie to ogłoszenie jakże fantastycznie własnoręcznie ukręconej muchy (ktoś rozpoznaje jaki to wzór?) do odbioru przy remizie https://www.olx.pl/oferta/mucha-do-polowu-ryb-cena-dotyczy-jednej-muchy-CID767-IDkwjPs.html#87db7862d8 Nie chcę myśleć skąd się wzięło to pióro od papugi w ogonie 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marszal Opublikowano 24 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2017 (edytowane) Kurczę, dałbym te 3 PLN za takie dzieło, tylko mam 600 km z Jeleniej pod remizę w Wójtowej i muszę pomyśleć, czy odbiór zbyt drogo nie wyjdzie? Edytowane 24 Lutego 2017 przez Marszal Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hansolo Opublikowano 24 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2017 (edytowane) Ty się nie śmiej, to czołowy krętacz . Jak najbardziej do wątku się nadaje. Koleś po prostu skromny, a arcydzieła kręci. Trzeba szybko kupować, bo jak Angole zobaczą to cudo , to nową nazwę dadzą i jako własną w księgach opiszą. Nie wiem co on pali, ale zamawiam kilogram. Marszal, on napisał że dostarczy, tylko mu wentylki wykręcili w damce, nogawka w "ańcuch weszła " , " gumiaki " przetarte i trochę zejdzie. Edytowane 24 Lutego 2017 przez Hansolo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi