Skocz do zawartości

Nasze muchy

Kuba Standera

Rekomendowane odpowiedzi

Całkiem fajnie Ci to nudzenie się wychodzi  ;)

Efektów nudy powstało więcej . :D

Janusz pewnie się domyślasz , że z tym podejrzeniem o używki , to ................ ;)  :D

Zaawansowany

• photo-46382.png?_r=0
  • +Forumowicze
  • bullet_black.pngbullet_black.pngbullet_black.png
  • 3635 postów
  • LokalizacjaGrzybowo - Kołobrzeg

Napisano 12 listopad 2016 - 12:08

Piotr, gratuluję wyobraźni, to co bierzesz to musi być super towar  ;)  :D

Edytowane przez pisarz
  • Like 1

Fajne pudełko na te muchy, co to za firma za ile i czy zmieści mi muchy szczupakowe? :)

Dokładnie, to RM, są różne rozmiary, jednak wydaje mi się ze nadają się głównie do much zbrojnych stingerami albo do tubowych. Tradycyjne streamery kręcone na trzonkach haczyków wystają za mocno poza kolano haka i pokrywka będzie przycinać pierze czy flashe. ..

Michał, jako że twoje intrudery wyglądają na relatywnie niewielkie, mam pytanie o koncepcję jaka stoi za budową tych much w wersji "stinger". O ile dobrze się doczytałem, koncepcja zbrojenia much w ten sposób wywodzi się z połowów zimowych steelheadów, które łatwiej skusić do brania przez wywołanie odruchu agresji prezentując im wielką, kolorowa muchę. Aby zwiększyć efektywność C&R a jednocześnie ograniczyć ilość spadów, wymyślono tę koncepcję zbrojenia wielkiej muchy małym hakiem na elastycznej pętelce. W tym kontekście, wydaje mi się że twoje intrudery, zwłaszcza ten ostani, mogły by być spokojnie wykonane wprost na stosunkowo niewielkim haczyku ((gdzieś tak 2-4 bym powiedział) lub na tubce bez konieczności dość pracochłonnej zabawy w montaż (króciutkiej) pętli....

Michał, jako że twoje intrudery wyglądają na relatywnie niewielkie, mam pytanie o koncepcję jaka stoi za budową tych much w wersji "stinger". O ile dobrze się doczytałem, koncepcja zbrojenia much w ten sposób wywodzi się z połowów zimowych steelheadów, które łatwiej skusić do brania przez wywołanie odruchu agresji prezentując im wielką, kolorowa muchę. Aby zwiększyć efektywność C&R a jednocześnie ograniczyć ilość spadów, wymyślono tę koncepcję zbrojenia wielkiej muchy małym hakiem na elastycznej pętelce. W tym kontekście, wydaje mi się że twoje intrudery, zwłaszcza ten ostani, mogły by być spokojnie wykonane wprost na stosunkowo niewielkim haczyku ((gdzieś tak 2-4 bym powiedział) lub na tubce bez konieczności dość pracochłonnej zabawy w montaż (króciutkiej) pętli....

Zgadzam się, tej wielkości muchy spokojnie można zrobić na pojedynczym haku lub na tubie, ale...

No właśnie, w przypadku tych much to w jakiej kolorystyce i w jaki sposób muchy mają być wykonane zdecydował klient.

Mi jedynie pozostaje spełnić jego zachcianki.

a ja się zastanawiam nad uzyciem nazwy "Intruder" do tych much.

Zwłaszcza ostatnia prezentowana. Zwykła mucha ze skrzydełkiem i jezynką uwiązana na wadingtonie.

Intruder to jednak konkretny typ muchy z konkretną konstrukcją, a nie tylko shank i hak na troku...

Panie Marianie proszę zwrócić uwagę, że moja ostatnia prezentowana mucha, ta z piekła rodem, nie jest nigdzie podpisana.
Ta zwykła mucha ze skrzydełkiem ma w swojej konstrukcji charakterystyczne dla budowy intruderów elementy, które wprawione oko wypatrzy.
Dla mnie intruder to mucha, która dzięki swojej konstrukcji jest na maksa "mobilna", przy jednoczesnym oszczędnym zastosowaniu odpowiednich materiałów.
Według mnie nie każdy intruder musi być zlepkiem różnorakiej kolorowej sierści i piór tudzież silikonowych gumek.