Skocz do zawartości

Nasze muchy

Kuba Standera

Rekomendowane odpowiedzi

Michał, ta pianka je utrzymuje na powierzchni, czy są takie "zawieszone" w toni dzięki niej?

Płyną deczko pod powierzchnią z tendencją wolno opadającą opadającą.

Jeśli trafisz w odpowiednim momencie przed lipienia...... jeszcze się taki nie urodził, który by nie chapsnął ;-)

• Like 4

Przyszły nowe super kapska

http://jerkbait.pl/topic/92772-prośba-o-pomoc-w-identyfikacji-kapki/page-2#entry2168275

Trzeba było na biegu wypróbować...

Taka 10 cm konstrukcja rybkoksztaltna :)post-45573-0-40608300-1496860445_thumb.jpg

Może coś połowi ;)

Edytowane przez Guzu
  • Like 5

Przyszły nowe super kapskahttp://jerkbait.pl/topic/92772-prośba-o-pomoc-w-identyfikacji-kapki/page-2#entry2168275

Taka 10 cm konstrukcja rybkoksztaltna :)attachicon.gifIMG_20170607_165031855.jpg

Może coś połowi ;)

Na shanku namotałeś? Bo haczyk to nie jest. ..

Są dwa sposoby, albo zakładasz na tylne oczko przed wiązaniem - możesz wtedy robić muchy "przegubowe" czyli częśc na haku, część na trzonku, albo dowiązujesz na trzonku pętlę z dacronu, stalowej plecionki, grubej żyłki itp. a muchę wykonujesz na samym shanku. Hak możesz wtedy dowolnie wymieniać na nowy gdy się stepi, mocować go ostrzem w górę lub w dół, lub zakładać haki w róznych kolorach.

Drugi sposób stosuje się najczęsciej w intruderach.

Sposób z pętlą ma jeszcze jedną zalete - jesli sam robisz trzonki z drutu, nie musisz wyginać tylnego oczka ;-) połowa roboty mniej z wyginaniem.

• Like 1

Guzu jak łączysz hak z shankiem?

Jak wszystko u mnie = czyli niekoszernie :)

Zależy jaki długi ogon ma przynęta

Albo kółko i agrafka

Albo krętlik i agrafka

Oczywiście montuje to na etapie formowania stelażu. Po pierwszej paczce kupnych trzonków, wykonuje je sam.

A nawet jestem właśnie na etapie zakupu giętarki do drutu w tym celu :)

Tu rzut oka na przynete od dołu ( brzucha), widać co nie co...

post-45573-0-20288300-1496946352_thumb.jpg

Edytowane przez Guzu
  • Like 1

Przyszły nowe super kapska

http://jerkbait.pl/topic/92772-prośba-o-pomoc-w-identyfikacji-kapki/page-2#entry2168275

Taka 10 cm konstrukcja rybkoksztaltna :)attachicon.gifIMG_20170607_165031855.jpg

Może coś połowi ;)

Pokazywalem konstrukcje, to teraz przykladowa zdobycz w kropki na ta przynete.

Nie wyszla doskonala. Teraz bym pare szczegolow inaczej w niej rozegral.

Ale na zacienionej, szybkiej wodzie robila ...

Tak sie polubili z malym krolewiczem, ze ten nie chcial wogole wracac do siebie bez niej ;)

A8fpjHEAtJyGOX7oZ6E8lDm-4h7dmOsHlrTEulY-

• Like 4

Ostatnio łowię sporo jazików (takich ok 35-40 cm) na "moim" ciurku, specjalnie na tą okazję zrobiłem sobie kilka "robaczków, w ubiegłą sobotę były kilerem - ponad 40 rybek na haku  :P druga sprawa, ze na nic innego nie łowiłem. Jutro jadę na trzy dni na Odrę (Piaski-Bielinek) to przetestuję robaczki na odrzańskich mulakach ...

post-46382-0-97582500-1497450304_thumb.jpg

post-46382-0-86921400-1497450344_thumb.jpg

Edytowane przez janusz.walaszewski
  • Like 4

Ostatnio łowię sporo jazików (takich ok 35-40 cm) na "moim" ciurku, specjalnie na tą okazję zrobiłem sobie kilka "robaczków, w ubiegłą sobotę były kilerem - ponad 40 rybek na haku  :P druga sprawa, ze na nic innego nie łowiłem. Jutro jadę na trzy dni na Odrę (Piaski-Bielinek) to przetestuję robaczki na odrzańskich mulakach ...

attachicon.gifRobaczek_1.jpg

attachicon.gifRobaczek_1.2.jpg

Na Odrze atak z brzegu czy desant z wody ? 

Raczej z brzegu, choć desant też pewnie będzie możliwy bo zbiera się większa ekipa i ma być kilka łódek. Ale z tego co słyszałem to "chłopaki" chcą trolować, przepraszam, trolingować na Bielinku  ;) Zatem niczego wykluczyć nie można ...

Odnośnie tych spinnmuch, zrobię jeszcze w tym miesiącu krótkie fotostory i wstawię na Jerka.

Ale to na pewno po 20 czerwca, gdy wrócę do PL

Tak w ogóle to nam tu trochę oczy mydlisz  ;) czekamy na zdjęcia i wrażenia z połowów przy pomocy flymuch a nie spinnmuch  :P