Skocz do zawartości

Nasze muchy

Kuba Standera

Rekomendowane odpowiedzi

Janusz , posłuchałem zaleceń. ;)

Spróbowałem :)     i  kombinowałem :D

No i całkiem zgrabnie Ci to wyszło, tylko skrzydełko powinno być raczej białe a nie czerwone, ale rozumie, że to taka "próbka dla wprawy". Z drugiej strony z rybami nie ma reguł i nigdy nie wiadomo czy akurat nie mają w du... gdzieś koloru skrzydełka  ;)

• Like 1

Piotr, super Ci to wyszło, ale obawiam się, że może tonąć ;) Hak duży i gruby.

Od tygodni kilku dni siedzę w domu i walczę z grypą  , dlatego kręcę na tym co posiadam.

Hak mógłby być zdecydowanie  cieńszy , ale tragedii chyba nie ma ^_^  . Na zdjęciu wyszedł faktycznie grubaśnie :o

post-52308-0-02423900-1508081491_thumb.jpg

post-52308-0-65589200-1508082227_thumb.jpg

Edytowane przez pisarz
  • Like 1

Dokładnie biały krolik cross cut :) Można dodać na bokach jeszcze po pasemku jakiegoś flesha. Bedę jeszcze kombinował. Ale mucha fajnie pracuje i jest niesamowicie lekka, jak na strima :)

Edytowane przez Tomek.M
  • Like 2

Witam.

Szybkie pytanie - wpadła mi w ręce czapka z królika w idealnym stanie. Futerko piękne, lśniące i gładziutkie.

I co z tym zrobić ... ???

Pozdrawiam.

PS. W zanadrzu mam jeszcze kołnierz z nutrii ... też nie wiem ...

Witam.

No właśnie o dubbingu najbardziej myślałem, bo materiału na zonkery mam sporo, ale to moje futro w porównaniu z taką zającową maską jest jak jedwab przy zgrzebnym płótnie ... nie będzie króliczy "mientki" i w sumie nasiąkliwy materiał do bani na dubbing ?

Pozdrawiam.

90% dubbingów z zajaca, dostepnych na rynku, to tak naprawdę królik.

Na tułowie do suchych się nie nada, ale do mokrych i nimf jak najbardziej. Jest tez uzywany w róznych mieszankach jako składnik który zapobiega "sypaniu" się dubbingu.

Maska, podobnie jak ucho to już zupełnie inny i ciut "specjalnego stosowania" materiał ;)

Fajny materiał na woolheady w mniejszych streamerach i jesli odpowiednio długa sierść, to fajny jako podbudowa w zonkerach które mocujemy jedynie przy główce, lub wiązany małym pęczkiem na wierzchu, gdy chcemy uzyskać ładne przejście z główki w skrzydełko.

Dobrze też się sprawdza w muchach z lisa, jako miekka jezynka.

Tylko od Twojej wyobraźni zalezy gdzie i jak zastosujesz ;)

• Like 3

90% dubbingów z zajaca, dostepnych na rynku, to tak naprawdę królik.

Na tułowie do suchych się nie nada, ale do mokrych i nimf jak najbardziej. Jest tez uzywany w róznych mieszankach jako składnik który zapobiega "sypaniu" się dubbingu.

Maska, podobnie jak ucho to już zupełnie inny i ciut "specjalnego stosowania" materiał ;)

Napisz coś więcej o tym dlaczego zając jest lepszy od królika na suche (na co stosować) i do jakich "specjalności" stosować maskę i ucho (zająca, królika).

Nie mam żadnej wiedzy w tym temacie. 

Arek, Ty tak na poważnie??

Sierść na masce jak i na uchu jest króciutka, bardziej "oścista" daje zupełnie inny efekt w dubbingu na nimfach (cała seria GRHE + warianty), ma też inne kolory.

Z zająca z okrywowych po usunięciu podszerstka zrobisz w pętli jezynki do suchej lub spidera, w małych mokrych zastapisz wiewiórkę w podbudowie skrzydełek mokrych bezjezynkowych. Normalny dubbing z zająca, dzięki sztywnym okrywowym jest też własnie taki "ościsty" i dużo fajniejsze z niego wychodza kiełże, czy przy zastosowaniu na thoraxie nimf innych imitacje nóżek.

• Like 3

Arek, Ty tak na poważnie??

Sierść na masce jak i na uchu jest króciutka, bardziej "oścista" daje zupełnie inny efekt w dubbingu na nimfach (cała seria GRHE + warianty), ma też inne kolory.

Z zająca z okrywowych po usunięciu podszerstka zrobisz w pętli jezynki do suchej lub spidera, w małych mokrych zastapisz wiewiórkę w podbudowie skrzydełek mokrych bezjezynkowych. Normalny dubbing z zająca, dzięki sztywnym okrywowym jest też własnie taki "ościsty" i dużo fajniejsze z niego wychodza kiełże, czy przy zastosowaniu na thoraxie nimf innych imitacje nóżek.

A królik jest zły (gorszy)? Tez ma uszy, maskę, ....

Jeżeli zając jest lepszy to chyba zacznę zbierać "trupy" po drogach (jak wierwiórki). :)