Skocz do zawartości

Nasze muchy

Kuba Standera

Rekomendowane odpowiedzi

Zainspirowany szkołą muchową, ukreciłem coś takiego:

post-60067-0-93583500-1511304794_thumb.jpegpost-60067-0-74467400-1511304829_thumb.jpeg

Hak #12 kiełżowy

Główka 3mm wolfram pink

Nić wiodąca 8/0 olive dun UNI

Tłów : quill z stosiny pióra mieczowego bażanta, na podkładzie z flasha zielonego

Pochewka: promienie chorągiewki pióra ogonowego bocznego bażanta

Odnóża: maska zająca

A tu warianty tej samej idei:

post-60067-0-48023000-1511304987_thumb.jpegpost-60067-0-09106000-1511305008_thumb.jpeg

post-60067-0-76556800-1511305035_thumb.jpeg

• Like 24

https://bogdangawlik.pl/product-pol-7977-BG-Ogon-Koguta-Bazanta.html

Takie pióro, powszechnie używany PT. Centralne z ogona. Słyszałem określenie "mieczowe", co dobrze opisuje kształt. Lepiej niż to samo określenie w odniesieniu do pawia, które to pióra mnie przypominają raczej szablę...

Ogony w nimfach - mallard bronze, w ostatniej z pióra sikorki.

Lipień był spory, na przyponie 0,12, i po zacięciu poszedł w bystrze. Moze tonnie było całe 10 minut - wydawało mi się że trwa to długo, i pewnie dlatego poszedł " w długą", o jeden klik przykręciłem hamulec...

• Like 1

Takie pióro, powszechnie używany PT. Centralne z ogona. Słyszałem określenie "mieczowe", co dobrze opisuje kształt. Lepiej niż to samo określenie w odniesieniu do pawia, które to pióra mnie przypominają raczej szablę...

Ogony w nimfach - mallard bronze, w ostatniej z pióra sikorki.

Jak z tego robisz quill? Tak jak ze stosiny pawia?

Odrywasz 2-3 stosiny, przywiązujesz cienszym końcem do haka i nawijasz w strone oczka. Wczesniej warto z nici wiodacej utworzyć podstawe pod tułów oraz później przewinąć całość cieniotkim drutem lub jedwabiem dla wzmocnienia. Przewijamy w przeciwną stronę niż stosine.

Edytowane przez Tomek.M
  • Like 1

Panowie, rzućcie okiem na step#1 w nowej odsłonie szkoły kręcenia - wszystko jest opisane. Quill z stosiny robi się odrywając pasek "skórki". Niestety rzadko udaje się taki ładny jak na pierwszej nimfie. Zaletą nawet jednorodnego kolorystycznie, jest wypukły kształt, który już robi segmentację, a przewinąć mozna dodatkowo czymś kontrastującym. Np. izolacją z elektroniki (dławik toroidalny elektronicznego zapłonnika do świetlówki ma fajne kabelki :D)

• Like 5