Skocz do zawartości

Nasze muchy

Kuba Standera

Rekomendowane odpowiedzi

A tu niedawno skrecona propozycja 2 oczka mniejsza niz wczesniej pokazywany "Kryzak". 

W moim arsenale pstragowym to juz najmniejszy kaliber przynet, jakich uzywam.

Przewidziany jest do lowienia na niskich stanach wody, gdy przeswietlona woda sprzyja wszelkim refleksom i blyskom.

A ryby ustawiaja sie w grubych, zylastych nurtach i ponizej kaskadek i kamiennych progow.

Wtedy nieregularne prowadzenie i wiekszosc bran jest w takim tempie, ze ani pstrag nie moze zobaczyc ofiary, ani ofiara nie ma szansy uciec ;)

Czysty odruch ;)

n6CQj8JbdOFrpDZUqrzBofjaI-I9rCyBGt7m65tf

• Like 6

Guzu (pozdrawiam) o pstrągach, to i ja :)

Decyduje chyba wygląd "na mokro", i w związku z tym zamieszczam zdjęcie pstrągowego streamera po rzucie.

Jeśli było- sorry-stare oczy :rolleyes:

Ten zestaw kolorów jest ok. a drobny flash w grzbiecie pozwala śledzić ruch streamera w wodzie, nawet gdy jest daleko.To istotne gdy łowimy daleko - włókienko widzi ryba, ale i łowiący gdy błyśnie w słońcu. Można ominąć kamień lub zwalone drzewo gdy widzimy naszą przynętę.

post-46397-0-71677000-1512498702_thumb.jpg

• Like 10

Skoro muszki w kontakcie z rybami...proponuję opcję "Stendhal"-czerwone i czarne :)

Tym razem oczka z łańcuszka-podwójne i lekko dociążające.

post-46397-0-49706300-1512505827_thumb.jpg

• Like 11

Decyduje chyba wygląd "na mokro", i w związku z tym zamieszczam zdjęcie pstrągowego streamera po rzucie.

Jestem innego zdania. Wygląd na mokro, na dodatek z zaczeską włókien "do tyłu" to sprytny zabieg by dodać albo nawet nadać muchom "robaczliwości" nad wodą. Większość much będzie dobrze wyglądać na mokro. O skuteczności decyduje wygląd "po wodą" i tu może się okazać, że pięknie wyglądająca mucha "na mokro" straci nagle całą "robaczliwość", napuszy się i zacznie wyglądać jak szczotka.

• Like 1

Dzięki Pawle. A ja się zgadzam z Tobą, że decyduje wygląd na mokro.

Namoczenie muchy, nieważne czy obserwacja w szklance czy fota mokrej w imadle pozwala ocenić kolor i transparentoność

komponentów muszki po namoczeniu. Te potrafią się zmienić, a już catgut zyskuje robaczywość w sensie atrakcyjności wabika dla ryby,

właśnie po namoczeniu.

Przykład zmiany koloru:

em1.jpg

em4.jpg

Edytowane przez randomrodmaker
  • Like 13

Może moderator wybaczy - nie muchy, a mojej produkcji bobinki. W tych kupnych zawsze coś mi nie pasowało, albo rwały nici, albo naciąg nie ten.. znowu, dać te 50-80zł za bobinkę, jakoś mnie nie przekonywało. Wygrzebałem trochę śmieci z warsztatu i takie oto powstały:

post-60067-0-12552100-1512755144_thumb.jpg

post-60067-0-56566900-1512755173_thumb.jpg

Działają super. W ich skład weszły różne śmieci z elektroniki i elementy do produkcji biżuterii. Zakończenie rurek to szklane koraliki typu toho.

Edytowane przez etherni
  • Like 13

Też nie wiem, po co kiełżowi dłuższe nogi.

Długie nogi są potrzebne modelkom, jako że stanowią ich narzędzie pracy. Jednak ich przesadna długość jest wynikiem zaburzeń hormonalnych,

co z pewnością musi zmartwić lekarza, choć zapewne raduje menażera.

Sorry za offtop, miało być o sztucznym kiełżu, a wyszło o żywej dziewczynie, sam nie wiem czemu...

• Like 6