Skocz do zawartości

Nasze muchy

Kuba Standera

Rekomendowane odpowiedzi

Elastic Caddis Pupa by Greg ;)

Czyli tania podróba wzoru pewnego znanego pana z YouTube.

Użyte materiały:

hak FD 10

drut miedziany

odwłok z elastycznej linki 0.8 mm w kolorze żółtym.

nici - Uni-8/0 Lt.Cahill i ciemny brąz

Dubbingi - peacock flash oraz, brązowy z sierści wiewiórki.

Odnóża -kuropatwa

Czułki -promienie z piór "letniej kaczki"

Materiały użyte takie same- w oryginale ciemniejszy odcień brązu dubbingu z wiewiórki, oraz haczyk nr 16, na którym na ten moment nie podjął bym się nic ukręcić :D

IMG_3738.jpg?dl=0

• Like 13

Również odniosłem takie wrażenie. Porównałem tułów wykonany z elastycznej mono-linki w stosunku do reszty haczyka i porównałem ze swoim- użyłem dokładnie tego samego "elastic cord"- jest podlinkowany w którymś z komentarzy, śr. 0.8 mm. Uważam że użył haczyka nr 12-noo góra 14 :)  ale być może się mylę.

Przymierzam się do ukręcenia kolejnej, właśnie na haczyku nr 12 Tiemco 2499 SP-BLB i zamiast dubbingu z wiewiórczej sierści użyję arktycznej foki-uchatki :D

Pozdrawiam

Panowie, jeszcze do tego dojdziecie, ale haczyki różnych producentów różnią się wielkością, mimo że rozmiar haka ten sam ;)

Masz absolutnie rację. Tylko Davie używa haków Fulling Mill

http://www.fullingmill.co.uk/Products-UK/Fulling-Mill-UK/FM-Czech-Nymph-Barbless-S10-UK

Dotychczas używałem much wiązanych tylko i wyłącznie na tych hakach i w tym przypadku producent trzyma się rozmiaru.

Poniżej na fotografi od lewej:

Hak FD 10, który użyłem, Tiemco nr 12, oraz imitacje zawiązane na hakach 12 i 14 Fulling Mill - dokładnie tych, które użył Davie - Czech Nymph. „Szesnastki” niestety nie mam, bo na pstrągi poniżej rozmiaru 14 nie schodzę. Dla mnie jest mikroskopijny[emoji3]

979adffaef28fae77b0ad2d9c5b42573.jpg

Pozdrawiam

Sent from my iPhone using Tapatalk