Łowię-bo-lubię Opublikowano 23 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Grudnia 2017 Pamiętam Nawet próbowałem na to łowić ok.1990r. "ruskie" to mieli na bazarach, które powstawały jak grzyby po deszczu, gdzie tylko się dało Łowiłem w małym potoku w miejscowości Szyk, niedaleko Limanowej, podczas corocznych wakacji na wsi u dziadków. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ezehiel Opublikowano 23 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Grudnia 2017 Ehhh naoglądałem się much i trzeba było coś ukrecić 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TomCast Opublikowano 23 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Grudnia 2017 Grzegorz, ogólnie pupa bardzo dobrze ukręcona, ale jest jeden mankament Zdecydowanie za długie skrzydła. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
venom_666 Opublikowano 23 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Grudnia 2017 o ile to skrzydła, a nie odnóża (choć też ciut za długie) 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TomCast Opublikowano 23 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Grudnia 2017 Ezehiel, kręć, bo tylko tak nabiera się wprawy. W tych o połowę za dużo materiału Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łowię-bo-lubię Opublikowano 23 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Grudnia 2017 Grzegorz, ogólnie pupa bardzo dobrze ukręcona, ale jest jeden mankament Zdecydowanie za długie skrzydła. o ile to skrzydła, a nie odnóża (choć też ciut za długie) Dziękuję. Każde rady biorę sobie do serca To odnóża. Faktycznie ciut za długie. Wystają ok 6,7 mm za kolanko haczyka. Na tym drugim zdjęciu to cienie je optycznie wydłużają. Następnym razem postaram się poprawić ten element. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
venom_666 Opublikowano 23 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Grudnia 2017 Ezehiel, kręć, bo tylko tak nabiera się wprawy. W tych o połowę za dużo materiału Wiesz Tomku, czy za dużo, to kwestia dyskusyjna, raczej powiedziałbym że źle "wystopniowane". Przy tej długości całych skrzydełek, pierwsza o połowe za długa, druga proporcjonalnie też ;-)Osobiście dałbym jeszcze jedną jeżynkę i kolejną cieniutką warstwę skrzydełek, ale połowę krótszych od wierzchniej obecnie.No i wywaliłbym z pęczków, tej najsztywniejsze okrywowe.Na zimę takie "mięsiste" muchy są dobre. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TomCast Opublikowano 23 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Grudnia 2017 To w kwestii nauki, odejmij polowe tego co wziąłeś Ale masz racje, różne wody, różne muchy. Stopniowanie nieprawidłowe to prawda. Do wszystkiego dojdzie z czasem Co do quilla ze stosiny, można zrobić tez takie fajne przejście kolorów, przy odpowiednim użyciu materiałów 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łowię-bo-lubię Opublikowano 23 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Grudnia 2017 Dzisiaj mam wolne, luz i ćwiczę Od imadła wstałem tylko raz, otworzyć listonoszowi- przyniósł notabene strusie pióra i haki, a więc do dzieła:Rhyacophila Caddis Larvae by... Greg Materiały: Haczyk Tiemco 200R #12Nici Uni lt. olive i blackelastic cord 0.8 mm clear2 promienie z białych piór strusiakilka promieni z piór bażanta na odnóża i czułki Oryginał dla ciekawych: https://youtu.be/EhzthJ6EdMg?list=PLoToxPAyOpj7JrqKYDzLJXQgqytiyZ7Jd Pozdrawiam 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TomCast Opublikowano 23 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Grudnia 2017 Teraz jak obejrzałem film z linku, wiem już o jaka muchę chodzi Jak zrobisz ich tak z 50 to wyjdzie jak wyjść powinna 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łowię-bo-lubię Opublikowano 23 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Grudnia 2017 (edytowane) W tym wypadku trudno się z Tobą nie zgodzić[emoji3] Na wszelki wypadek tych haków kupiłem 100[emoji3] Sent from my iPhone using Tapatalk Edytowane 23 Grudnia 2017 przez Grzegorz78 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TomCast Opublikowano 23 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Grudnia 2017 Jak kręcisz, to nie spiesz się. Coś nie wyszło, to popraw, a jak nie da się to zetnij muchę i rób od nowa. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ezehiel Opublikowano 23 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Grudnia 2017 Macie jakieś materiały jak to powinno być wystopniowane etc...?Filmów jest kupa nie każdy jest dobry do obejrzenia nie mówiąc już o nauce. Ma któryś z was muchy łososiowe w domu? Chciałbym zobaczyć taką muchę na miarce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
venom_666 Opublikowano 23 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Grudnia 2017 Ezekiel, gdzieś wklejałem sierść z lisa, jak podzielić (okrywowe, sierść, podszerstek) i wiązanie skrzydełka.Postaram się znaleźć, może nie skasowałem fotek z kompa. Robione na szybko, przy wiązaniu muchy użytkowej, ale powinno dać pogląd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ezehiel Opublikowano 23 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Grudnia 2017 Venom, a masz jakieś wzory na troć z Drwęcy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
venom_666 Opublikowano 23 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Grudnia 2017 Sunray Shadow, Dee Monkey i na sza krajowa MoonDi (wzór Mundka Antropika). cokolwiek w kolorach Flame Orange, Fluo Chartreuse i klasycznie białe lub burozielone. Maciek Kłysik łowi na czerwone duże i długie, z efektami.Myslę że bardzie liczy sie trafienie w miejsce i odpowiednie prowadzenie niż sam wzór i kolorystyka (choc nie mozna jej nie doceniać). 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
janusz.walaszewski Opublikowano 23 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Grudnia 2017 Ezekiel, gdzieś wklejałem sierść z lisa, jak podzielić (okrywowe, sierść, podszerstek) i wiązanie skrzydełka.Postaram się znaleźć, może nie skasowałem fotek z kompa. Robione na szybko, przy wiązaniu muchy użytkowej, ale powinno dać pogląd. Marian zaganiany to Go wyręczę, chodzi o ten wątek, w którym jesteśmy, str.115 http://jerkbait.pl/topic/5375-nasze-muchy/page-115 i fotka "Miałem wstawić sierść z ogona lisa dla potomnych i tych co zaczynają:od lewej - okrywowe (odzrzucamy) - sierść do wykorzystania na skrzydełko - podszerstek (odrzucamy) Na upartego okrywowe możemy sobie wykorzystać do much typu Alys (shrimp, cascade) jako substytut bucktaila, a podszerstek pociąć do "ościstego" dubbingu" 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ezehiel Opublikowano 23 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Grudnia 2017 Tak układać na muszce? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TomCast Opublikowano 23 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Grudnia 2017 Na stronie 115, nad Twoimi spiderkami masz jak układać 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
janusz.walaszewski Opublikowano 23 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Grudnia 2017 (edytowane) Tak układać na muszce?Na stronie 115 jest dokumentacja fotograficzna jak układać na przykładzie muchy tubowej no dokładnie jak Tomasz napisał Edytowane 23 Grudnia 2017 przez janusz.walaszewski 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
etherni Opublikowano 23 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Grudnia 2017 Przyda się, dzięki - mam całą skórę z lisa, i na razie udało mi się wykorzystać tylko kawałki z łap na zonkery (którymi nb. nie bardzo umiem łowić) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
etherni Opublikowano 25 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Grudnia 2017 Święta z pupami - na sucho i na mokro 11 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
trout master Opublikowano 25 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Grudnia 2017 Miodzio. Materiały tułowia to? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
etherni Opublikowano 25 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Grudnia 2017 Dubbingi - własne mieszanki, z włóczek, zająca i królika.Ten gładki odwłok, to linka elastyczna jubilerska, podmalowana markerem i przewinięta body strech'em. Pochewki - bażantRóżki - mallard bronzeOdnóża, zalążki, jeżynki - maska zająca, kura, kuropatwa. Klasyczne, znane materiały "pupowe". 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hi tower Opublikowano 25 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Grudnia 2017 Jeszcze tylko kilka dni... :D 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi