Skocz do zawartości

Nasze muchy

Kuba Standera

Rekomendowane odpowiedzi

Pamiętam :) Nawet próbowałem na to łowić ok.1990r. "ruskie" to mieli na bazarach, które powstawały jak grzyby po deszczu, gdzie tylko się dało :) 

Łowiłem  w małym potoku w miejscowości Szyk, niedaleko Limanowej, podczas corocznych wakacji na wsi u dziadków.

Grzegorz, ogólnie pupa bardzo dobrze ukręcona, ale jest jeden mankament ;) Zdecydowanie za długie skrzydła.

o ile to skrzydła, a nie odnóża ;) (choć też ciut za długie) ;)

Dziękuję. Każde rady biorę sobie do serca :) To odnóża. Faktycznie ciut za długie. Wystają ok 6,7 mm za kolanko haczyka.  Na tym drugim zdjęciu to cienie je optycznie wydłużają. Następnym razem postaram się poprawić ten element.

Ezehiel, kręć, bo tylko tak nabiera się wprawy. W tych o połowę za dużo materiału ;)

Wiesz Tomku, czy za dużo, to kwestia dyskusyjna, raczej powiedziałbym że źle "wystopniowane". Przy tej długości całych skrzydełek, pierwsza o połowe za długa, druga proporcjonalnie też ;-)

Osobiście dałbym jeszcze jedną jeżynkę i kolejną cieniutką warstwę skrzydełek, ale połowę krótszych od wierzchniej obecnie.

No i wywaliłbym z pęczków, tej najsztywniejsze okrywowe.

Na zimę takie "mięsiste" muchy są dobre.

To w kwestii nauki, odejmij polowe tego co wziąłeś ;)  Ale masz racje, różne wody, różne muchy. Stopniowanie nieprawidłowe to prawda. Do wszystkiego dojdzie z czasem :)

Co do quilla ze stosiny, można zrobić tez takie fajne przejście kolorów, przy odpowiednim użyciu materiałów :)

post-46206-0-98535900-1514034275_thumb.jpg

• Like 5

Dzisiaj mam wolne, luz i ćwiczę :) Od imadła wstałem tylko raz, otworzyć listonoszowi- przyniósł notabene strusie pióra i haki, a więc do dzieła:

Rhyacophila Caddis Larvae by... Greg ;)

Materiały:

Haczyk Tiemco 200R #12

Nici Uni lt. olive i black

elastic cord 0.8 mm clear

2 promienie z białych piór strusia

kilka promieni z piór bażanta na odnóża i czułki

IMG_3760.jpg?dl=0

IMG_3761.jpg?dl=0

IMG_3754.jpg?dl=0

Oryginał dla ciekawych:

https://youtu.be/EhzthJ6EdMg?list=PLoToxPAyOpj7JrqKYDzLJXQgqytiyZ7Jd

Pozdrawiam

• Like 3

Ezekiel, gdzieś wklejałem sierść z lisa, jak podzielić (okrywowe, sierść, podszerstek) i wiązanie skrzydełka.

Postaram się znaleźć, może nie skasowałem fotek z kompa. Robione na szybko, przy wiązaniu muchy użytkowej, ale powinno dać pogląd.

Sunray Shadow, Dee Monkey i na sza krajowa MoonDi (wzór Mundka Antropika). cokolwiek w kolorach Flame Orange, Fluo Chartreuse i klasycznie białe lub burozielone. Maciek Kłysik łowi na czerwone duże i długie, z efektami.

Myslę że bardzie liczy sie trafienie w miejsce i odpowiednie prowadzenie niż sam wzór i kolorystyka (choc nie mozna jej nie doceniać).

• Like 1

Ezekiel, gdzieś wklejałem sierść z lisa, jak podzielić (okrywowe, sierść, podszerstek) i wiązanie skrzydełka.

Postaram się znaleźć, może nie skasowałem fotek z kompa. Robione na szybko, przy wiązaniu muchy użytkowej, ale powinno dać pogląd.

Marian zaganiany to Go wyręczę, chodzi o ten wątek, w którym jesteśmy, str.115 http://jerkbait.pl/topic/5375-nasze-muchy/page-115

i fotka

post-46382-0-26677300-1514063744.jpg

"Miałem wstawić sierść z ogona lisa dla potomnych i tych co zaczynają:

od lewej - okrywowe (odzrzucamy) - sierść do wykorzystania na skrzydełko - podszerstek (odrzucamy)

Na upartego okrywowe możemy sobie wykorzystać do much typu Alys (shrimp, cascade) jako substytut bucktaila, a podszerstek pociąć do "ościstego" dubbingu"

• Like 1

Dubbingi - własne mieszanki, z włóczek, zająca i królika.

Ten gładki odwłok, to linka elastyczna jubilerska, podmalowana markerem i przewinięta body strech'em.

Pochewki - bażant

Różki - mallard bronze

Odnóża, zalążki, jeżynki - maska zająca, kura, kuropatwa.

Klasyczne, znane materiały "pupowe".

• Like 1