Skocz do zawartości

Nasze muchy

Kuba Standera

Rekomendowane odpowiedzi

Linka elastyczna? Ona jest przeźroczystą czy wziąłeś jakiś kolor? Czy Body Strech robi jej kolor?

Przewinięta cała BS czy tylko pochewka górą jak przy kiełżu?

Co będziesz @ hi atakował?

Edytowane przez trout master

Pstrągi... mam nadzieje ;)

Szczęściarz.

U mnie post do końca stycznia. Później pytanie iść czy wyhamować (ograniczenie presji), 40 wjazdów na wszystkie wody górskie :( :( :( ). A małe potoczki kuszą pstrążkami. Czasami i gruby (50+) gdzieś się schowa. :)

Uwielbiam łowić w tak trudnych łowiskach, bardziej niż na Sanie. Byle tylko coś chciało skubnąć "pióro z niespodzianką".

Na tych Black Ghost dokleiłeś oczka do główki? Czy złudzenie na fotce?

Hi tower przypomniał mi o starym ale skutecznym strimku na trocie, Black Ghost w moim wykonaniu ;P Niestety skończyły mi się małe pióra JC i tak troche nie do końca mi się podoba to wykonanie ;)

Czy to w tych modelach można opcjonalnie podciąć od dołu to pióro, tak, by stosina leżała na trzonku?

Czy mylę światy?

Z góry dziękuję za wyrozumiałość i wybaczenie, jeśli pisze bzdury

Fajna mucha Tomek! Dobrze zawiązane klasyczne streamery są bardzo przyjemne w odbiorze. Skrzydełka koślawo nie sterczą, tylko ładnie leżą wzdłuż muchy - prawdziwa chorągiew :)

Szkoda, że takich muszek mało się u nas kręci

Wariują te skrzydełka i są nietrwale. Skuteczniejsza i trwalsza Matuka.

@Guzu

Chyba właśnie w Matuka tak się (możesz) robi.

• Like 1

Czy to w tych modelach można opcjonalnie podciąć od dołu to pióro, tak, by stosina leżała na trzonku?

Czy mylę światy?

Z góry dziękuję za wyrozumiałość i wybaczenie, jeśli pisze bzdury

Daniel można, aczkolwiek w tym wzorze daję się całe pióra :)

Linka zlozona z włókien - w terminologii kretaczy zwana spanflexem ;)

Daje się dzielić na cieńsze do najmniejszych much.

Jako jubilerska kilkakrotnie tańsza ;)

Materiał trudny w obróbce, ale dający ogromne możliwości. W swojej nauce kręcenia, dochodzę powoli do etapu, gdzie syntetyki są małym ale wieńczącym dzieło dodatkiem.

Body strech na przykład - no, świetny, trwały, gładziutki. Ale jak będę na bieżąco kręcił w czerwcu/lipcu "czeszki", Hydropsyche, Ryacophyla, do łowienia - to rodzina będzie karmiona makrelą wędzoną, bo ta skórka bije każdy syntetyk na głowę w wodzie. Tylko te muchy są na chwilę.

witam!

ja ostatnio mocno esperymentuje z gumowymi nogami. wzoruje się na squidro znanego łowcy steelheadów Scotta Howella

bardzo ciekawe to muchy, pieknie robiące w wodzie, dające naprawdę duży profil mimo tego ze są bardzo lekkie i w srodku puste. 

przez to bardzo szybko toną i łatwo się nimi rzuca. idelane na zimowe stalki. co ważne nie potrzebujemy żadnych drogich i egzotycznych materiałow.

poza tym te muchy są bardzo wytrzymałe, wiec starczą na długo :-)

tu wersja różowa. shank ok 40mm ( sam robię wiec rozmiar nie zawsze taki sam), dubbing ice dub uv, silly legs różowe i perłowe,  lameta perłowa, trochę arktycznego lisa w kolorze różowym oraz hak numer 2

pozdrówka

PC260209.jpg

Edytowane przez peresada
  • Like 16

Próbował ktoś takich konstrukcji na trocie?

Może nie aż takich, ale dodaję gumowe nóżki do trociowych wzorów temple dog. Muchy wyglądają ciekawie, jednak po kilku godzinach machania/uwalniania z zaczepów gumowe odnóża z reguły się urywają.

Edytowane przez SzymonP
  • Like 1