Skocz do zawartości

Nasze muchy

Kuba Standera

Rekomendowane odpowiedzi

(...), ale zdecydowanie lepiej smakuje od tych "zielonych" wynalazków naszprycowanych chińskimi ekstraktami i diabeł wie czym jeszcze.(...)

Na smak piwa wpływa nie tylko sam trunek, ale w znacznym stopniu również otoczenie... dlatego nawet zielona Perła Chmielowa wybornie smakowała, sączona na starym rynku w Izbicy...

• Like 1

Fajnie że zaczeliśmy o trailerach . To ciekawy temat. Ja podobnie jak Michał uzuwam 7xstrand na szczupaki powleczonej ( predator CarboFlex by Fox)

Uzywam bo została mi z czasów szupakowych. Tego Drennana też znam. Ogólnie to są niezłe rozwiazania ale nie idelane. Ja sam próbowałem wielu innych materiałow i ciągle nie trafiłem na cos w 100% odpowiedniego.

Napiszcie proszę jakich materiałow jeszcze używacie.

Sam trailer. Mam podobną opinię jak Michał. Powinna być wystraczająco długa do łatwej wymiany haka, ten w musze Kacpra wydaje się być lekko za długi. To tylko taka moja opina.

pozdrówka

Kolega zza wielkiej wody używa jakiegoś drutu od Rio. Bardzo sobie chwali. Jest podobno miękki. Nie wiem jeszcze nie używałem, ale jeśli jest tak jak on to opisuje, to 16papieru warto za to dać.

No właśnie, to jak to jest z zastosowaniem wzorów łososiowych na rzekach pstrągowych?

Ktoś coś próbował?

Bo zasadniczo to przecież te trociowe muchy, to są mokre, a nie streamery, zgadza się? I technika, przynajmniej ta pierwotnie szkocka, też w przybliżeniu sprowadza się do mokrej muchy (down& across)

Shank 25mm (Partridge)

Haczyk: Intruder Partridge #2
Trailer: Powlekany drut na szczupale
Materiały od strony zadniej: rusztowanie biała kura Metz koniecznie 2 grade, arctic fox w pętli kolor różowy, bażant diamentowy ogonowe barwiony na różowo, filetowe rhea
dalej,
tułów sparkle braid kolor fioletowy, następnie rusztowanie ta sama biała kura, biały arctic fox w pętli, diamentowy bażąnt naturalny ogonowe, fioletowy arctic fox w pętli, rhea fioletowe i czarne, główka paw barwiony na róż.

Radek, miałem sporą przerwę. Pierwszą muchówkę jaką miałem to stara germina z czeską linka. Na trocie zabierałem muchówkę i spinning. To były lata, gdzie jeździło się pociągiem i spało w ostawionym wagonie. Na nowo z muchą zacząłem się bawić ok 10 lat wstecz, tak jak sugerował to Olo. Lecz początki były dużo dużo wcześniej. Może gdybym mieszkał gdzie indziej i miał do dyspozycji osoby do porady, nauki, to pewnie nie przerwał bym tego, ale mogłem liczyć tylko na spotkania kilkudniowe raz, dwa razy w roku na rzekach pomorskich :)