ezehiel Opublikowano 31 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Grudnia 2017 Tuby to jednak wyższa szkoła jazdy. Zbyt dużo na główce, paw powiedział sajonara, cone heady nie pasują na wewnętrzne rurki i wyszedł dziób. 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pisarz Opublikowano 31 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Grudnia 2017 Tuby to jednak wyższa szkoła jazdy. Marcin , to może czas wrócić do SzWM. Jak będziesz dalej tak wagarował , to dyrektor wezwie rodziców na dywanik , a to grozi paskiem i bolącą d... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ezehiel Opublikowano 31 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Grudnia 2017 Marcin , to może czas wrócić do SzWM. Jak będziesz dalej tak wagarował , to dyrektor wezwie rodziców na dywanik , a to grozi paskiem i bolącą d... [emoji38]Aaaa... masz rację,Zapomniałem o step 2 i 3. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
peresada Opublikowano 1 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Stycznia 2018 witam!tu już klasyczny intruder, ale ciagle z gumy :-)shank 40mm, hak nr. 2.na dupie troche mieszanki dubingu czarnego z ice dub z blue steelie w petli, potem niebieskie gumowe nogi, następnie czarny ice dub.body zrobiłem z czarnego jedwabiu przewinietego salt water flashabou w kolorzeprzejżysto/perłowym co dało w wyniku niebiesko/perłowe body, potem znów czarny dubbing w petli na rusztowanie dla gumowych nóg czarno/niebieskich. jeżynka z czarnego szopa, którego wolę bardziej niż arctic fox bo jest odrobinę sztywniejszy. na koncu na górę dałem dwa pióra koguta w grizzy w kolorze niebieskim. z ołowianymi oczkami mucha waży 2.5g.pozdrówka darmowe forum bez reklam 13 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrzej Stanek Opublikowano 1 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Stycznia 2018 Wygląda jak murzynka w lateksie a ja wolę naturalne rude... 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TomCast Opublikowano 1 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Stycznia 2018 Wygląda jak murzynka w lateksie a ja wolę naturalne rude... jak się przyjrzeć to faktycznie 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hansolo Opublikowano 1 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Stycznia 2018 Zrobiłem po raz pierwszy w życiu dla próby na starym haku i ze ścinek zalegających na parapecie. Niby takie to trociowe , ale czy straszak czy prowokator nie sprawdzę. Choć do Łeby w zasadzie mam kilometr to jednak choroba zwana trocielozą mnie ominęła. 6 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
trout master Opublikowano 1 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Stycznia 2018 Niech no tylko na tego "straszaka" coś ci siądzie to ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hansolo Opublikowano 1 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Stycznia 2018 Ja nawet strzelby na te naboje nie mam. Jedynie jakiś stary Wychwood Trueflex 9' #6/7, ale jeśli przypadkiem kropek się zainteresuje to przyjmę go otwartymi szeroko ramionami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
live4flyfishing Opublikowano 3 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2018 Streamernia na Partridge'ach #2 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
etherni Opublikowano 4 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Stycznia 2018 Wszyscy grubo, to ja na przekór, coś subtelnego pokażę: Nie pierwsze moje spidery, ale te nie straszą ludzi Poprzednie - łowiły, ale małe ryby, i oka nie cieszyły (tylko kleni, co tam klusek wie o estetyce) 7 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TomCast Opublikowano 4 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Stycznia 2018 Sławek na drugi raz jak będziesz nawijał jeżynkę, to oberwij promienie z jednej strony pióra Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
etherni Opublikowano 4 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Stycznia 2018 Tak zrobię - widzę że ciut za bogate wyszły. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TomCast Opublikowano 4 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Stycznia 2018 Masz tak na szybko ukręcony, spróbuj, jeżynka lepiej sie układa i pamiętaj o podbiciu. Ja akurat ciut za dużo go dałem 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Guzu Opublikowano 4 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Stycznia 2018 Moze srednio na temat, ale pare osob czekalo na ten material... i jest : http://jerkbait.pl/blog/18/entry-477-przyn%C4%99ty-z-pi%C3%B3r-i-w%C5%82osia-w-moim-wykonaniu-2015-2017/ 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
orvis123 Opublikowano 4 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Stycznia 2018 Takie tam sucha i nimfa 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TomCast Opublikowano 4 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Stycznia 2018 Przycinałeś jeżynkę w suchej od dołu, czy tylko tak to wygląda na zdjęciu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SzymonP Opublikowano 6 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2018 (edytowane) Coś na zimowe sreberka Edytowane 6 Stycznia 2018 przez SzymonP 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zelo Opublikowano 6 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2018 Dzisiaj będąc nad woda znalazłem skórę chyba z jenota, i mam pytanie jak ją wysuszyć?jest to sama skóra z sierścią i z ogonem, czy któryś z kolegów miał już z takimi lub podobnymi skórami do czynienia?Wiem że może nie ten temat ale wolę zapytać tutaj, może to być dawca materiału do kręcenia much Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TomCast Opublikowano 6 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2018 Spodobały mi się i rybom , więc jeszcze dorobiłem inny kolor 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TomCast Opublikowano 7 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2018 Blood worm buzzers 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chub norris Opublikowano 8 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2018 (edytowane) Gdzieś tam się już przyznałem, że pokątnie raczkuję w temacie muszek. W nieocenionej jerkbaitowej szkółce, której zaległe zadania odrabiam po kolei, natrafiłem na rozdział "Olive Caddis Nymph" (tak, dla wielu stare dzieje, ale niektórzy wciąż tym żyją!) A tam - sławetna skórka z wędzonej makreli... Otóż w Finlandii, gdzie obecnie przebywam, wędzonej makreli nie znalazłem nigdzie (co w sumie nie dziwi - w opór tu o wiele smaczniejszej wędzonej siei, z której jednak nijak nie idzie zdjąć skórę). Są oczywiście różne folie, strecze (a nawet idealna do tego celu UV Chewee Skin, którą niedawno udało mi się kupić), jednak, jako pilny uczeń, chciałem jak najściślej trzymać się idei pierwowzoru. Stąd eksperyment, moim zdaniem całkiem udany, którego wynikiem chciałbym się tu podzielić (bo może nie tylko dla mnie to nowe doświadczenie): skóra z łososia. Przed Bożym Narodzeniem kupiłem łososia - całego, mniej więcej trzykilowego. Podzieliłem - część do pieczenia, część na tatara, głowa, ogon i kręgosłup na zupę. Pozostałą po części przeznaczonej na tatara skórę umyłem dokładnie płynem do mycia naczyń: jest gruba na tyle, że można ją dość brutalnie szorować zmywakiem do naczyń, usuwając z jednej strony tłuszcz, z drugiej - łuski. Tak spreparowaną skórę wysuszyłem: wyschła na wiór i nawet nie śmierdzi. Na sucho wycinam z niej paski (na razie z ciemnego grzbietu), które namaczam przez kilka minut w wodzie. Namoknięta, skóra staje się elastyczna i przyjazna w użytkowaniu - w miarę gruba, gumiasta, nie rwie się i nie ciągnie. Po wyschnięciu trochę się kurczy, "zapamiętuje" żyłkową przewijkę i zachowuje kształt nawet po jej zdjęciu i ponownym namoczeniu. Wzór łuski, wyraźny na większym kawałku skóry, "znika" na niewielkim pasku, pozostawiając po sobie tylko nieregularne zgrubienia i karbowania powierzchni, dodające jej wrażenia naturalności. Kolorystycznie niekoniecznie pasuje do nimfy ze szkółkowego zadania, jednak kolor i fakturę ma chyba całkiem ciekawe, szczególnie po namoczeniu. Postanowiłem się podzielić tym doświadczeniem także dlatego, że tym, co mnie urzekło w muchowaniu i wiązaniu much jest naturalność i prostota - staram się na tyle opanować warsztat, bym w razie potrzeby mógł sobie sam zrobić przynętę gdzieś na lapońskim zadupiu, gdzie łatwiej zdobyć łososia, niż flasze, szenile i bodystrecze. Edytowane 8 Stycznia 2018 przez chub norris 12 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ezehiel Opublikowano 8 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2018 Skóra sielawy i siei schodzi dobrze na ciepło. Użyj tego wzoru do kręcenia http://www.flies-stepbystep.com/en_scud-nymph,4000882.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łowię-bo-lubię Opublikowano 8 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2018 W ramach praktyki dwie wersje Pheasant Tail Nymph:W górnej tułów z elastycznej linki 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łowię-bo-lubię Opublikowano 8 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2018 I jeszcze takie tam "suche" muszydło na moje jeziorowe łowienieWszystko na hakach nr 12: 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi