Łowię-bo-lubię Opublikowano 13 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2018 Dla mnie wszystko co ma tułów PT to PT Zresztą autor tej nimfy też ją tak nazwał, dodał tylko jeszcze :czarna i rzeczna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
venom_666 Opublikowano 13 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2018 Widzisz Grzegorz...PT to konkretny wzór plus ewentualnie warianty (ale wówczas zamaczamy w nazwie "v" i to tez niewielkie modyfikacje jak zmiana jednego z elementów na inny kolor czy powiedzmy zmieniony materiał (akurat przy PT to np. Dołożenie glowki, zrobienie na haku w wersji jig itp)To jest wada internetow ze ludzie wypisuja ewidentne bzdury, a inni to potem powielają, bo "było w Internecie". 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łowię-bo-lubię Opublikowano 13 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2018 Widzisz Grzegorz...PT to konkretny wzór plus ewentualnie warianty (ale wówczas zamaczamy w nazwie "v" i to tez niewielkie modyfikacje jak zmiana jednego z elementów na inny kolor czy powiedzmy zmieniony materiał (akurat przy PT to np. Dołożenie glowki, zrobienie na haku w wersji jig itp)To jest wada internetow ze ludzie wypisuja ewidentne bzdury, a inni to potem powielają, bo "było w Internecie". O widzisz, znowu się czegoś dowiedziałem, nauczyłem postaram się nie powielać błędów. Zawsze to tylko wzór muchy, każdy wie o co chodzi, a nazwa ma znaczenie drugorzędne...chyba? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TomCast Opublikowano 13 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2018 Grzegorz nimfa juz całkiem udana. Tylko troche nie taki hak. Zrob na prostym, a sam zobaczysz o ile lepiej bedzie sie prezentowała. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hi tower Opublikowano 13 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2018 (edytowane) (...)Zawsze to tylko wzór muchy, każdy wie o co chodzi, a nazwa ma znaczenie drugorzędne...chyba? No nie wiem czy takie drugorzędne. Ja tam chciałbym mieć komfort że jeśli Kumpel mi dzwoni ze brały na np. Black Zulu, to że myślimy o tej samej muszce. Edytowane 13 Stycznia 2018 przez hi tower Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łowię-bo-lubię Opublikowano 13 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2018 Grzegorz nimfa juz całkiem udana. Tylko troche nie taki hak. Zrob na prostym, a sam zobaczysz o ile lepiej bedzie sie prezentowała. Dzięki. Tak zrobię Cóż, uczę się metodą prób i błędów 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
venom_666 Opublikowano 13 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2018 Dokładnie tak - konkretna nazwa to konkretna mucha. Kiedyś jeszcze rozmiar był wielkością konkretną bez względu na rodzaj haka, i mucha #14 była muchą zawiązaną na haku #14, #16 long lub #12 short. Teraz i bajzel w rozmiarach hakow i ogólnie w nazewnictwie i wielkościach. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łowię-bo-lubię Opublikowano 13 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2018 (edytowane) Taka sama nimfa, tylko na prostym haku TMC #12: Edytowane 13 Stycznia 2018 przez Grzegorz78 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adrian Tałocha Opublikowano 13 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2018 Mi wersja na poprzednim bardziej się podoba, plus takie haki lepiej trzymają rybę moim zdaniem. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łowię-bo-lubię Opublikowano 13 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2018 Mi wersja na poprzednim bardziej się podoba, plus takie haki lepiej trzymają rybę moim zdaniem. Przyznam się nieśmiało, że uważam tak samo A tu w ramach praktyki popełniłem takie cuś: Hak TMC 122499SP-BLgłówka wolf. 2.5Nić Danvilles 70 Denier perłowaDanvilles mylar tinsel na grzbietDubbing z maski zająca(wybrałem najjaśniejsze włosy z ucha) 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
xionc83 Opublikowano 13 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2018 Pomału pudełko się zapełnia Raczej nie inaczej ps. hi_tower zadzwonię jutro jak wrócę znad wody 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TomCast Opublikowano 14 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2018 Grześ, na tamtym haku lepsza, bo bardziej się przyłożyłeś do niej A tu kilka uwag. Popracuj nad przejściem z dupki (akcentu) w tułów, żeby nie było takiego schodka. Buduj równy tułów z nici, wtedy materiał ładnie Ci sie ułoży. Pamiętaj o równych odstępach w przewijce (drut) i na koniec kołnierz dajesz przy samej główce. Tu jest go za dużo i za bardzo wjeżdża na tułów 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TomCast Opublikowano 14 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2018 Jeszcze jeden stimulator. W tym roku planuje połowić na nie pstrągi na Rządzy 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sierżant Opublikowano 14 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2018 Ten stimulator...chyba wiele pracy trzeba włożyć w wykonanie.Ale będzie skuteczny na pstrągi, zwłaszcza na odcinkach łąkowych. Na pewno. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łowię-bo-lubię Opublikowano 14 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2018 Mucha piękna[emoji106] to już wyższa liga flytyingu! Sent from my iPhone using Tapatalk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrzej Stanek Opublikowano 14 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2018 Może ktoś z Was zalinkować sprawdzone materiały na piankowce. Wybór w sklepach przeogromny i łatwo popaść w zakupoholizm. Chodzi o 3-4 podstawowe komponenty + odpowiednie haki w polskiej sieci sklepów. Koniki polne to podstawa... Z góry Dzięki za pomoc! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TomCast Opublikowano 14 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2018 Nie jest to takie skomplikowane jak się wydaje, Ważne, żeby sobie dobrze rozplanować materiały na haku. Staranność i brak pośpiechu, reszta przyjdzie z czasem 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łowię-bo-lubię Opublikowano 14 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2018 Właśnie ten pośpiech to coś z czym walczę[emoji4] Z tego właśnie bierze się brak staranności. Cierpliwości starcza na pierwszą muchę[emoji4] ale to pewnie zmora wszystkich początkujących... No cóż, trzeba to zwalczyć, miałem dzisiaj nie siadać do imadła, ale Twój Stimulator nie tylko na pstrągi działa stymulująco[emoji3] Trzeba będzie wygospodarować trochę czasu i coś pokręcić. Rzecz jasna nie ten wzór[emoji3]Pozdrawiam Sent from my iPhone using Tapatalk 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FoamFly Opublikowano 14 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2018 Jeśli chodzi o pianki to te empikowe w zupełności wystarczą, choć nie powalają różnorodnością kolorystyczną. Do tego mocne haki bezzadziorowe, chenille, odnóża, coś na skrzydła, indykatory i już można stworzyć masę wzorów. 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TomCast Opublikowano 14 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2018 Prosta nimfa widelnicy 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrzej Stanek Opublikowano 14 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2018 Nie jest to takie skomplikowane jak się wydaje, Ważne, żeby sobie dobrze rozplanować materiały na haku. Staranność i brak pośpiechu, reszta przyjdzie z czasem Tomek - muchy kręcę od '74 gdzie imadłem były palce... Prosiłem jedynie o linki na 3-4 sprawdzone pianki, nóżki, coś co Macie opanowane, stosujecie z dobrym skutkiem. Stojąc w sklepie przed ścianą regałów rozsądek umyka pierwszy.@FoamFly - podaj proszę grubość pianki jaka jest odpowiednia na "koniki" (może link), wielkość haków, model. Reszta materiałów pod ręką (sporo tego u mnie), do tej pory używałem jedynie naturalnych + synt. pod szczupaki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łowię-bo-lubię Opublikowano 14 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2018 Faktycznie Tomek bardzo prosty wzór widelnicy. Ukręcę kilka takich jutro rano przed wyjściem do pracy[emoji3][emoji6]PozdrawiamPs. Nimfa jak zwykle świetna[emoji106] Sent from my iPhone using Tapatalk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TomCast Opublikowano 14 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2018 Andrzeju, to zdanie skierowane było do Grzegorza 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FoamFly Opublikowano 14 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2018 @FoamFly - podaj proszę grubość pianki jaka jest odpowiednia na "koniki" (może link), wielkość haków, model. Reszta materiałów pod ręką (sporo tego u mnie), do tej pory używałem jedynie naturalnych + synt. pod szczupaki.bardzo proszę, grubość pianki to 2mm, taka głównie jest dostępna na rynku i taka też w zupełności wystarczy :http://www.empik.com/pianka-rozne-kolory-panon-limited,p1050999425,szkolne-i-papiernicze-p?gclid=Cj0KCQiAnOzSBRDGARIsAL-mUB1uQ4ewQqKbP8Uj1uQzgwWdGzCmi2USfcpki2TkPd7ywt-FHDpaJOEaAu35EALw_wcB&gclsrc=aw.dsja używam haków FoamFly głównie to modele z grubego drutu stosowane do streamera, nimfy czy też mokrej muchy 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
janusz.walaszewski Opublikowano 14 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2018 Trochę wzorów koników z YT https://www.youtube.com/results?search_query=grasshopper+fly+pattern 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi