Skocz do zawartości

Nasze muchy

Kuba Standera

Rekomendowane odpowiedzi

Widzisz Grzegorz...

PT to konkretny wzór plus ewentualnie warianty (ale wówczas zamaczamy w nazwie "v" i to tez niewielkie modyfikacje jak zmiana jednego z elementów na inny kolor czy powiedzmy zmieniony materiał (akurat przy PT to np. Dołożenie glowki, zrobienie na haku w wersji jig itp)

To jest wada internetow ze ludzie wypisuja ewidentne bzdury, a inni to potem powielają, bo "było w Internecie".

• Like 2

Widzisz Grzegorz...

PT to konkretny wzór plus ewentualnie warianty (ale wówczas zamaczamy w nazwie "v" i to tez niewielkie modyfikacje jak zmiana jednego z elementów na inny kolor czy powiedzmy zmieniony materiał (akurat przy PT to np. Dołożenie glowki, zrobienie na haku w wersji jig itp)

To jest wada internetow ze ludzie wypisuja ewidentne bzdury, a inni to potem powielają, bo "było w Internecie".

O widzisz, znowu się czegoś dowiedziałem, nauczyłem :) postaram się nie powielać błędów. Zawsze to tylko wzór muchy, każdy wie o co chodzi, a nazwa ma znaczenie drugorzędne...chyba? :)

(...)Zawsze to tylko wzór muchy, każdy wie o co chodzi, a nazwa ma znaczenie drugorzędne...chyba? :)

No nie wiem czy takie drugorzędne. Ja tam chciałbym mieć komfort że jeśli Kumpel mi dzwoni ze brały na np. Black Zulu, to że myślimy o tej samej muszce.

Edytowane przez hi tower

Dokładnie tak - konkretna nazwa to konkretna mucha. Kiedyś jeszcze rozmiar był wielkością konkretną bez względu na rodzaj haka, i mucha #14 była muchą zawiązaną na haku #14, #16 long lub #12 short. Teraz i bajzel w rozmiarach hakow i ogólnie w nazewnictwie i wielkościach.

• Like 1

Mi wersja na poprzednim bardziej się podoba, plus takie haki lepiej trzymają rybę moim zdaniem.

Przyznam się nieśmiało, że uważam tak samo :)

A tu w ramach praktyki popełniłem takie cuś:

IMG_3834.jpg?dl=0

Hak TMC 122499SP-BL

główka wolf. 2.5

Nić Danvilles 70 Denier perłowa

Danvilles mylar tinsel na grzbiet

Dubbing z maski zająca

(wybrałem najjaśniejsze włosy z ucha)

• Like 1

Grześ, na tamtym haku lepsza, bo bardziej się przyłożyłeś do niej ;) A tu kilka uwag. Popracuj nad przejściem z dupki (akcentu) w tułów, żeby nie było takiego schodka. Buduj równy tułów z nici, wtedy materiał ładnie Ci sie ułoży. Pamiętaj o równych odstępach w przewijce (drut) i na koniec kołnierz dajesz przy samej główce. Tu jest go za dużo i za bardzo wjeżdża na tułów :) 

• Like 1

Może ktoś z Was zalinkować sprawdzone materiały na piankowce. Wybór w sklepach przeogromny i łatwo popaść w zakupoholizm. Chodzi o 3-4 podstawowe komponenty + odpowiednie haki w polskiej sieci sklepów. Koniki polne to podstawa... Z góry Dzięki za pomoc!  ;)

Właśnie ten pośpiech to coś z czym walczę[emoji4] Z tego właśnie bierze się brak staranności. Cierpliwości starcza na pierwszą muchę[emoji4] ale to pewnie zmora wszystkich początkujących... No cóż, trzeba to zwalczyć, miałem dzisiaj nie siadać do imadła, ale Twój Stimulator nie tylko na pstrągi działa stymulująco[emoji3] Trzeba będzie wygospodarować trochę czasu i coś pokręcić. Rzecz jasna nie ten wzór[emoji3]

Pozdrawiam

Sent from my iPhone using Tapatalk

• Like 1

Nie jest to takie skomplikowane jak się wydaje, Ważne, żeby sobie dobrze rozplanować materiały na haku. Staranność i brak pośpiechu, reszta przyjdzie z czasem ;)

Tomek - muchy kręcę od '74 gdzie imadłem były palce... Prosiłem jedynie o linki na 3-4 sprawdzone pianki, nóżki, coś co Macie opanowane, stosujecie z dobrym skutkiem. Stojąc w sklepie przed ścianą regałów rozsądek umyka pierwszy.

@FoamFly - podaj proszę grubość pianki jaka jest odpowiednia na "koniki" (może link), wielkość haków, model. Reszta materiałów pod ręką (sporo tego u mnie), do tej pory używałem jedynie naturalnych + synt. pod szczupaki.

@FoamFly - podaj proszę grubość pianki jaka jest odpowiednia na "koniki" (może link), wielkość haków, model. Reszta materiałów pod ręką (sporo tego u mnie), do tej pory używałem jedynie naturalnych + synt. pod szczupaki.

bardzo proszę, grubość pianki to 2mm, taka głównie jest dostępna na rynku i taka też w zupełności wystarczy :

http://www.empik.com/pianka-rozne-kolory-panon-limited,p1050999425,szkolne-i-papiernicze-p?gclid=Cj0KCQiAnOzSBRDGARIsAL-mUB1uQ4ewQqKbP8Uj1uQzgwWdGzCmi2USfcpki2TkPd7ywt-FHDpaJOEaAu35EALw_wcB&gclsrc=aw.ds

ja używam haków FoamFly ;) głównie to modele z grubego drutu stosowane do streamera, nimfy czy też mokrej muchy

• Like 1