Skocz do zawartości

Nasze muchy

Kuba Standera

Rekomendowane odpowiedzi

a pytanie z innej beczki.

Pojawiło sie kilka fotek MB, dlaczego panowie jezynkę robicie z jasnej piersiowej, skoro wszystkie recipe, łacznie z amerykańskimi wersjami muchy mówią o ciemno nakrapianym grzbietowym kuropatewki ??

Drobny bład, ale nagminnie powielany.

• Like 1

Radku dobra uwaga. Nad jeżynką pracuję stale :) . Długo wiązałem taką "parachute"a obecnie daję z podwójnego pióra.Jedno jest oliwkowe a drugie takie jarzębate. Celowo owijam je na długim fragmencie haka a nawet nieco przycinam. Dopiero wtedy udaje mi się uzyskać wariant w którym przód jętki nie leży na wodzie w jakby unosi ponad nią. Szczerze mówiąc to co roku coś tam w tych jętkach zmieniam.Dawniej tułowia robiłem z nici potem z sierści sarny, pianki...Wszyscy lubimy takie muszkowe eksperymenty.

"Szczegóły" w wędkarstwie (w sukcesie wędkarskim) są najważniejsze.    :good:  :good:  :good:

Standardy szybko się rybom "nudzą".

• Like 1

Pojawiło sie kilka fotek MB, dlaczego panowie jezynkę robicie z jasnej piersiowej, skoro wszystkie recipe, łacznie z amerykańskimi wersjami muchy mówią o ciemno nakrapianym grzbietowym kuropatewki ??

Az pobiegłem zajrzeć do swojego pudełka, ale są z ciemnego... :D

a tu fotka archiwalna z "fazy" na mokro, MB już przećwiczone przez rybki...

DSCN5631a_wrqrhwq.jpg

• Like 3

Grzegorz, tez taki kupiłem, czekam aż dojedzie ;P

PS. Marcin, wyjaśniam  jak to jest z mojej strony. Ten z zielonym korpusem to wersja V, zresztą to widać. Drugi zdjęcie jest po prostu prześwietlone ;) Tu masz takie jakie robię, czyli wg receptury. Niestety mam naprawdę znikome zdjęcia, a much w pudełku jak na lekarstwo.... Robię za to wersję całkowicie jasną (prawie białą) i polecam, bo letnią porą potrafi dać kilka fajnych ryb, jak nie działa klasyczny :)

post-46206-0-87399500-1516806874_thumb.jpg

• Like 4

Marianie, czasy mamy takie, że zgodność z oryginalną recepturą moglibyśmy leciutko i delikatnie przesunąć na bok, albo jakoś może na trochę później. Cieszmy się widokiem ładnych much :)

Grzegorz, tez taki kupiłem, czekam aż dojedzie ;P

PS. Marcin, wyjaśniam  jak to jest z mojej strony. Ten z zielonym korpusem to wersja V, zresztą to widać. Drugi zdjęcie jest po prostu prześwietlone ;) Tu masz takie jakie robię, czyli wg receptury. Niestety mam naprawdę znikome zdjęcia, a much w pudełku jak na lekarstwo.... Robię za to wersję całkowicie jasną (prawie białą) i polecam, bo letnią porą potrafi dać kilka fajnych ryb, jak nie działa klasyczny :)

Tomek, parujesz trochę pióra przed wycięciem pasm na skrzydełka i wymasowaniem ? Chodzi mi o traktowanie gorącą parą.

Poza tym jak się nie ma ciemnych piór to śmiało można dawać jasne, działa praktycznie tak samo, przynajmniej ja nie zauważyłem jakieś znaczącej różnicy. Co innego jak mamy zrobić muchę do gabloty, to warto się wtedy trzymać receptury, ciemne pióra, pięć przewinięć itp....

Nie ma potrzeby, jeśli masz dobry materiał, to wystarczy dobrze wymasować i odpowiednio przytrzymać w palcach podczas wiązania (dwie luźne pętle i dopiero zaciągasz) :) Mnie uczyli aby zaciągać w gorę ;)

Edytowane przez Tomek.M

Wczoraj miałem wieczór tzw. opieki,czyli miałem wolne,nudne 3 godziny,w tle na wizji i fonii leciała Esmeralada(telenowela).Wiec pokręciłem prawie 20 streamerów.Brzydale,ale takie są u mnie skuteczne.Na Gamakatsu T10-3H nr 4 i 2.

post-45930-0-06607100-1516825287_thumb.jpg

post-45930-0-03560900-1516825305_thumb.jpg

post-45930-0-47533100-1516825350_thumb.jpg

post-45930-0-40226100-1516825372_thumb.jpg

post-45930-0-22691700-1516825396_thumb.jpg

post-45930-0-68841600-1516825411_thumb.jpg

• Like 6

Nawijasz od kolanka pierwszy kolor, ale tak jak byś chciał żeby kończyła się nimfa, kończysz i obcinasz. Następnie drugi kolor, nawijasz formując od środka do przodu nimfy, pod koniec musisz wjechań nicią prawie do końca pierwszego kolory, ale nie do samego końca i musi to być dosłownie jeden nawój. A i do tego służą matowe jedwabie, cienutkie takie które nakładane daję prześwitywanie tego co pod spodem ;P Na to kładziesz lametę holo transparentną lub vinyl transparentny. Ot cała tajemnica ;)

• Like 2

ojtam ojtam. Fifke od Zulusa odróżnia głównie palmer i kolor ogonka ;)

Dlatego Twoje wykonanie można uznać za wariant jednego z nich ;)

Dlatego też apeluję zawsze by podając nazwę muchy trzymać się receptur, lub zmieniając materiał lub któryś z elementów dopisać "V", a czasami dobrze jest wpisać tą zmianę w nazwę.

Przykładowo rzeczony Red Tag - klasyczna mucha i można w niej stosować zasady jak w PArtridge&... czyli zmieniając kolor ogonka podać nazwę (kolor) Tag, czyli np. Yellow Tag, Green Tag czy inny Tag. Wiemy wtedy że jest to mucha z promienia pawia na tułowiu, złotą przewijką i brązową jeżynką, a kolor w nazwie określa kolor ogonka (tak jak w Partridge&... kolor w nazwie określa kolor tułowia).

Umikamy niedomówień, wszystko staje się jasne i kazdy wie o jaką muche chodzi ;)

• Like 2