venom_666 Opublikowano 24 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2018 a pytanie z innej beczki.Pojawiło sie kilka fotek MB, dlaczego panowie jezynkę robicie z jasnej piersiowej, skoro wszystkie recipe, łacznie z amerykańskimi wersjami muchy mówią o ciemno nakrapianym grzbietowym kuropatewki ??Drobny bład, ale nagminnie powielany. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
trout master Opublikowano 24 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2018 Radku dobra uwaga. Nad jeżynką pracuję stale . Długo wiązałem taką "parachute"a obecnie daję z podwójnego pióra.Jedno jest oliwkowe a drugie takie jarzębate. Celowo owijam je na długim fragmencie haka a nawet nieco przycinam. Dopiero wtedy udaje mi się uzyskać wariant w którym przód jętki nie leży na wodzie w jakby unosi ponad nią. Szczerze mówiąc to co roku coś tam w tych jętkach zmieniam.Dawniej tułowia robiłem z nici potem z sierści sarny, pianki...Wszyscy lubimy takie muszkowe eksperymenty. "Szczegóły" w wędkarstwie (w sukcesie wędkarskim) są najważniejsze. Standardy szybko się rybom "nudzą". 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hi tower Opublikowano 24 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2018 a pytanie z innej beczki.Pojawiło sie kilka fotek MB, dlaczego panowie jezynkę robicie z jasnej piersiowej, skoro wszystkie recipe, łacznie z amerykańskimi wersjami muchy mówią o ciemno nakrapianym grzbietowym kuropatewki ??Drobny bład, ale nagminnie powielany.Az pobiegłem zajrzeć do swojego pudełka, ale są z ciemnego... a tu fotka archiwalna z "fazy" na mokro, MB już przećwiczone przez rybki... 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TomCast Opublikowano 24 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2018 Grzegorz, tez taki kupiłem, czekam aż dojedzie ;PPS. Marcin, wyjaśniam jak to jest z mojej strony. Ten z zielonym korpusem to wersja V, zresztą to widać. Drugi zdjęcie jest po prostu prześwietlone Tu masz takie jakie robię, czyli wg receptury. Niestety mam naprawdę znikome zdjęcia, a much w pudełku jak na lekarstwo.... Robię za to wersję całkowicie jasną (prawie białą) i polecam, bo letnią porą potrafi dać kilka fajnych ryb, jak nie działa klasyczny 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dipper Opublikowano 24 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2018 a pytanie z innej beczki.Pojawiło sie kilka fotek MB, dlaczego panowie jezynkę robicie z jasnej piersiowej, skoro wszystkie recipe, łacznie z amerykańskimi wersjami muchy mówią o ciemno nakrapianym grzbietowym kuropatewki ??Drobny bład, ale nagminnie powielany. Marianie, czasy mamy takie, że zgodność z oryginalną recepturą moglibyśmy leciutko i delikatnie przesunąć na bok, albo jakoś może na trochę później. Cieszmy się widokiem ładnych much Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dipper Opublikowano 24 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2018 Grzegorz, tez taki kupiłem, czekam aż dojedzie ;PPS. Marcin, wyjaśniam jak to jest z mojej strony. Ten z zielonym korpusem to wersja V, zresztą to widać. Drugi zdjęcie jest po prostu prześwietlone Tu masz takie jakie robię, czyli wg receptury. Niestety mam naprawdę znikome zdjęcia, a much w pudełku jak na lekarstwo.... Robię za to wersję całkowicie jasną (prawie białą) i polecam, bo letnią porą potrafi dać kilka fajnych ryb, jak nie działa klasyczny Tomek, parujesz trochę pióra przed wycięciem pasm na skrzydełka i wymasowaniem ? Chodzi mi o traktowanie gorącą parą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TomCast Opublikowano 24 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2018 Poza tym jak się nie ma ciemnych piór to śmiało można dawać jasne, działa praktycznie tak samo, przynajmniej ja nie zauważyłem jakieś znaczącej różnicy. Co innego jak mamy zrobić muchę do gabloty, to warto się wtedy trzymać receptury, ciemne pióra, pięć przewinięć itp.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TomCast Opublikowano 24 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2018 (edytowane) Nie ma potrzeby, jeśli masz dobry materiał, to wystarczy dobrze wymasować i odpowiednio przytrzymać w palcach podczas wiązania (dwie luźne pętle i dopiero zaciągasz) Mnie uczyli aby zaciągać w gorę Edytowane 24 Stycznia 2018 przez Tomek.M Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dipper Opublikowano 24 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2018 Potrzymanie pióra nad parą zawsze pomaga. Haczyki na promieniach dużo lepiej się zazębiają i pasmo jest bardziej zwięzłe. Wypróbuj, a zobaczysz różnicę.Nawet gorsze pióra nabierają innej jakości Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TomCast Opublikowano 24 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2018 Znam ten sposób, ale korzystam z niego tylko jak już nie mam dobrego materiału Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
live4flyfishing Opublikowano 24 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2018 Trociowa mokra muszka zawiązana na haku TMC 7999 #2 7 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łowię-bo-lubię Opublikowano 24 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2018 Yellow Organza Ribbon Caddis Pupana haku #12 11 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Taps Opublikowano 24 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2018 Wczoraj miałem wieczór tzw. opieki,czyli miałem wolne,nudne 3 godziny,w tle na wizji i fonii leciała Esmeralada(telenowela).Wiec pokręciłem prawie 20 streamerów.Brzydale,ale takie są u mnie skuteczne.Na Gamakatsu T10-3H nr 4 i 2. 6 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TomCast Opublikowano 24 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2018 A mi się dziś mocno nudzi 15 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Forest-Natura Opublikowano 24 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2018 Witam.Tomku, zdradzisz jak zrobiłeś takie płynne przyjście kolorków ?Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hi tower Opublikowano 24 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2018 na moje to dubbing przewinięty czymś przeźroczystym, dlatego tak ładnie wyszło Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TomCast Opublikowano 24 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2018 Nawijasz od kolanka pierwszy kolor, ale tak jak byś chciał żeby kończyła się nimfa, kończysz i obcinasz. Następnie drugi kolor, nawijasz formując od środka do przodu nimfy, pod koniec musisz wjechań nicią prawie do końca pierwszego kolory, ale nie do samego końca i musi to być dosłownie jeden nawój. A i do tego służą matowe jedwabie, cienutkie takie które nakładane daję prześwitywanie tego co pod spodem ;P Na to kładziesz lametę holo transparentną lub vinyl transparentny. Ot cała tajemnica 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TomCast Opublikowano 24 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2018 (edytowane) Takich używam Są lekko rozciągliwe, co powoduje że ładnie i równo można uformować korpus, bo się "rozpłaszczają" Edytowane 24 Stycznia 2018 przez Tomek.M 6 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ezehiel Opublikowano 25 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2018 Trochę spadów 9 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ezehiel Opublikowano 25 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2018 I kolejna partia.Sorry za jakość nie chciało mi się rasować zdjęć. 6 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
janusz.walaszewski Opublikowano 25 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2018 (edytowane) Red Tagi z czarną jeżynką - niekoszernie ... emergery CDC fajne Edytowane 25 Stycznia 2018 przez janusz.walaszewski Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
venom_666 Opublikowano 25 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2018 Red Tagi z czarną jeżynką - niekoszernie ... emergery CDC fajneSrebrna przewijka i można uznać za Viwa Red v. lub Zulu v. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
janusz.walaszewski Opublikowano 25 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2018 Srebrna przewijka i można uznać za Viwa Red v. lub Zulu v.Przecież żartowałem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ezehiel Opublikowano 25 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2018 Red Tagi z czarną jeżynką - niekoszernie ... emergery CDC fajne Srebrna przewijka i można uznać za Viwa Red v. lub Zulu v. Ja wam dam Red Tag...Black Zulu i warianty.Czasem bez palmera, czasem inny kolor przewijki.Hak FD wet&nymph #12 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
venom_666 Opublikowano 25 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2018 ojtam ojtam. Fifke od Zulusa odróżnia głównie palmer i kolor ogonka Dlatego Twoje wykonanie można uznać za wariant jednego z nich Dlatego też apeluję zawsze by podając nazwę muchy trzymać się receptur, lub zmieniając materiał lub któryś z elementów dopisać "V", a czasami dobrze jest wpisać tą zmianę w nazwę. Przykładowo rzeczony Red Tag - klasyczna mucha i można w niej stosować zasady jak w PArtridge&... czyli zmieniając kolor ogonka podać nazwę (kolor) Tag, czyli np. Yellow Tag, Green Tag czy inny Tag. Wiemy wtedy że jest to mucha z promienia pawia na tułowiu, złotą przewijką i brązową jeżynką, a kolor w nazwie określa kolor ogonka (tak jak w Partridge&... kolor w nazwie określa kolor tułowia).Umikamy niedomówień, wszystko staje się jasne i kazdy wie o jaką muche chodzi 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi