Skocz do zawartości

Nasze muchy

Kuba Standera

Rekomendowane odpowiedzi

Pisarz, mucha bardzo ładna :-)

Takie powyginanie haka tak jak mówił Tomek często powoduje skręcanie żyłki, mucha potrafi się kręcić wokół własnej osie. Dodatkowa sprawa z mojej praktyki z takich powyginanych haków jest bardzo duża liczba spadów. 

• Like 1

Witam.

Ezehiel ... ta włóczka na Killer Bug to jakiś konfekcjonowany "prawie oryginał" 477 czy coś z pasmanterii ?

Janusz ... w swoich killerach co użyłeś ?

Szukam właśnie wełny w pasmanteriach, zbiżonej jak najbardziej do orygiału. Jest sporo informacji i porównań w internecie, ale pokazane tam włóczki też nie są już dostępne u nas w kraju ani poprzez internet. Jak by ktoś się chciał podzielić się informacjami w tej kwestii to będę ogromnie wdzięczny.

Pozdrawiam.

Edytowane przez Forest-Natura

Witam.

Ezehiel ... ta włóczka na Killer Bug to jakiś konfekcjonowany "prawie oryginał" 477 czy coś z pasmanterii ?

Szukam właśnie wełny w pasmanteriach, zbiżonej jak najbardziej do orygiału. Jest sporo informacji i porównań w internecie, ale pokazane tam włóczki też nie są już dostępne u nas w kraju ani poprzez internet. Jak by ktoś się chciał podzielić się informacjami w tej kwestii to będę ogromnie wdzięczny.

Pozdrawiam.

Cześć.

Foty nie są moje, dobra nie ważne.

Wełna to Jamieson’s Shetland Spindrift Yarn Color #290 (oyster).

Tu jest cały przepis step by step - http://tenkaratalk.com/2012/04/confessions-of-a-killer-bug-addict/

• Like 1

Witam.

Pozdrawiam.

Witam.

Użyłem, zupełnie przez przypadek, kiedyś kupionej wełny mohair, tureckiego producenta ALIZE w kolorze oznaczonym jako 541 - mint, w realu to jakby połączenie ciepłej szarości z odcieniem fioletu, szczególnie po namoczeniu ten fiolet "wychodzi". Nawijając korpus "robala" składałem nitkę podwójnie, potem trzeba dobrze wyczesać włoski/włókienka i ewentualnie przyciąć wedle uznania. 

W linku produkt na stronie producenta, nazywa się to Kid Royal 50 (u mnie na etykiecie jest bez "50")

http://www.alize.gen.tr/index_en.php?is=qualities_detail&id=114

kupiłem to w zwykłej pasmanterii, tak sobie patrzę na te kolory na stronie i myślę, że nr 62 - cream też byłby dobry na imitacje larw chrusta bez domkowego, u mnie takie kolory mają oryginały pływające w wodzie  ;)

Edytowane przez Janusz Wałaszewski
  • Like 1

A ja dalej kombinuję z robalami facepalm.gif :D  . Jaszcze ze 100 razy zmodyfikuje i będzie wersja ostatecznaomg.gif

Dobrze kombinujesz, właśnie coś takiego jest potrzebne na mój ciurek, tylko trochę mniejsze (1 - 1,5 cm) i ta zieleń powinna być taka "zgniło-brązowa". Takie są oryginały, ostatnio miałem okazję w piątek sprawdzić, przy okazji zaczepów i wyciąganych roślin z dna rzeczki...

Oczywiście chodzi o oryginały na moim ciurku, gdzie indziej kolorystyka może być odmienna, w większości przypadków są właśnie takie jak na Twojej fotce

Edytowane przez Janusz Wałaszewski
  • Like 2

Michał opiszesz skład tej muchy i tej ładnej nimfy strona wcześniej?

Czarny:

hook: Hanak 230 10-14

body: paw przewinięty spanflexem

egg sack: zielona metaliczna lametka zalana deer crrek uv

thorax: łapa śnieżnego królika barwiona na czarno

nić: veevus czarna G.S.P 50D

Split case:

Hook: Hanak 200 12-14

body: biot gęsi przewinięty drutem

Tail: CDL

Case: biot gęsi, shell back z Hendsa

Wings: kuropatwa