Skocz do zawartości

Nasze muchy

Kuba Standera

Rekomendowane odpowiedzi

Dobrze kombinujesz, właśnie coś takiego jest potrzebne na mój ciurek, tylko trochę mniejsze (1 - 1,5 cm) i ta zieleń powinna być taka "zgniło-brązowa". Takie są oryginały, ostatnio miałem okazję w piątek sprawdzić, przy okazji zaczepów i wyciąganych roślin z dna rzeczki...

Oczywiście chodzi o oryginały na moim ciurku, gdzie indziej kolorystyka może być odmienna, w większości przypadków są właśnie takie jak na Twojej fotce

Janusz , ja Twój wpis potraktowałem jako wytyczne do ukręcenia następnej muchy .omg.gif

Będziesz Pan zadowolony? :D ;)

post-52308-0-31905700-1518251946_thumb.jpg

post-52308-0-24376600-1518251971_thumb.jpg

Edytowane przez pisarz
  • Like 12

Moje wariacje mokrej na wiosenne wzdręgi ;)

Przyglądam się od dłuższego czasu i powiem, że podobają mi się Twoje muchy. Jest tu prezentowanych wiele much, jedne lepsze inne gorsze bardziej lub mniej poprawnie wykonane. Twoje są przemyślane i dzięki temu mają ten element robaczywości, który mnie przekonuje. 

• Like 1

"Suszyło" mnie dziś trochę po weekendzie :)

Wally Wings Mayfly

Tiemco #14

Uni biała

ogonek: Hareline True tails ( light dun)

Hareline Superfine dry fly dubbing

(blue dun)

skrzydła: kaczka (natural)

jeżynka: kogut (pale watery dun)

IMG_3965.jpg?dl=0

IMG_3966.jpg?dl=0

• Like 9

Zamiast tego dedykowanego materiału na ogonki proponuję spróbować włosów z pędzla do golenia, taki ze szczeciny to koszt do 20 zł, z borsuka to już drogi "gips"   ;)

https://golibrodasklep.pl/pl/p/Pedzel-Omega-13522-szczecina/704

• Like 2

Być może kogoś zainteresuje taka ciekawostka entomologiczna
Podczas ostatniego weekendu udało mi się zdobyć kilka tego typu ozdób ściennych ;-)
Przesyłam również link do krótkiej relacji fotograficznej z naszego pobytu na tegorocznym British Fly Fair International.
https://www.facebook.com/pg/live4flyfishing/photos/?tab=album&album_id=902233633278758

post-53712-0-97508100-1518622210_thumb.jpg

• Like 7

Po kilku dniach kręcenia much z silikonu i na sporych haczykach , ukręcenie muchy  z piórek , na #12 jest zaskakująco :o  :)  miłą odskocznią. :doh:

Długość jeżynki jest jak najbardziej odpowiednia w przypadku mokrej muchy typu spey spider.

Popracuj nad tułowiem i jeżynką, wykonana troszkę "lżej" będzie bardziej rasowa.

• Like 1

Nie ma czegoś takiego jak spey spider. Nie wprowadzaj ludzi w błąd. Mogą być np wielkie spidery na steelheady, ale nadal jest to mucha typu spider. A spey to spey.

https://currentseams.com/2013/10/28/big-steelhead-spiders/

Edytowane przez Tomek.M