TomCast Opublikowano 14 Lutego 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2018 Andrzeju nie ma czegoś takiego jak "spey spider" . To że wyskoczy kilkadziesiąt much, nie oznacza że to jest to. Ludzie wstawiają i nazywają jak chcą, a później to wychodzi jak szukasz. Masz muchy typu spider i muchy spey. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
trout master Opublikowano 14 Lutego 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2018 Michał. Fajne te "British Mayflies". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
live4flyfishing Opublikowano 14 Lutego 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2018 Muchy typu spey spider charakteryzuje długość jeżynki, która jest około 2,5 raza dłuższa od długości ciała.Osobiście znam dwóch "zawodników", którzy wiążą tego typu muchy. Niestety ich prace nie doczekały się jeszcze oficjalnych publikacji, ale z pewnością tak się niebawem stanie.Obydwaj Panowie to znaczące postaci w świecie fly tyingu, specjalizują się w muchach typu spider i nie pochodzą z miasta stołecznego Warszawy.Ta Warszawa to tak na marginesie, żeby się komuś coś nie pomyliło. ;-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TomCast Opublikowano 14 Lutego 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2018 Czyli wg Ciebie Irlandzki wzór Goats Toe to spey spider? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
milupa Opublikowano 14 Lutego 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2018 Muchy typu spey spider charakteryzuje długość jeżynki, która jest około 2,5 raza dłuższa od długości ciała.Osobiście znam dwóch "zawodników", którzy wiążą tego typu muchy. Niestety ich prace nie doczekały się jeszcze oficjalnych publikacji, ale z pewnością tak się niebawem stanie.Obydwaj Panowie to znaczące postaci w świecie fly tyingu, specjalizują się w muchach typu spider i nie pochodzą z miasta stołecznego Warszawy.Ta Warszawa to tak na marginesie, żeby się komuś coś nie pomyliło. ;-)Tak na marginesie to masz coś do Warszawy, że tak to podkreślasz, czy po prostu prowokujesz?Proponuję skupić się na muchach, a nie na miastach. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hi tower Opublikowano 14 Lutego 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2018 Tak na marginesie to masz coś do Warszawy, że tak to podkreślasz, czy po prostu prowokujesz?(...)Uderz w stół a... :lol: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
milupa Opublikowano 14 Lutego 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2018 Uderz w stół a... :lol: Wybacz ale interesuje mnie to z powodu funkcji, wolę prewencyjnie zapytać. P.S. Prywatnie mam awersję do wszelkich animozji na punkcie miejsca zamieszkania, sam zresztą rozważam przeprowadzkę w Twoje rejony. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
janusz.walaszewski Opublikowano 14 Lutego 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2018 A mnie tak na marginesie, "abstra-chując" od Warszawy, spodobała się fotka jednego ... spidera, z linku, który wstawił Andrzej ... 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hi tower Opublikowano 14 Lutego 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2018 (...) sam zresztą rozważam przeprowadzkę w Twoje rejony. Bo to jedyny słuszny kierunek Z wędkarskiego punktu widzenia nie ma konkurencji w PL. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chub norris Opublikowano 14 Lutego 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2018 (edytowane) Jakiś czas temu "chwaliłem się" tutaj zastosowaniem wypreparowanej skóry z grzbietu łososia na pancerzyki larw. Tym razem przyszła pora na jaśniejszą skórkę z brzucha - banalnym kiełżom daje naturalną fakturę i unikalny deseń: Najbardziej transparentne, dokładnie wyszorowane fragmenty nadadzą się też chyba na zalążki skrzydełek w pupach (jakoś mi się nie widziały tam bioty z przepisu); oczywiście na sucho są sztywne, ale zaraz po zamoczeniu wiotczeją i powiewają ponętnie: Oczywiście moje "występy" (skromne, czyli właściwie "występki") w tym wątku należy traktować równie pobłażliwie, jak odważną deklarację babiny w dowcipie o cyrkowym numerze z krokodylem: "Ja by spróbowała, ino niech Pan Treser tak po głowie nie bije" Edytowane 14 Lutego 2018 przez chub norris 8 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
venom_666 Opublikowano 14 Lutego 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2018 Świat flytyigu schodzi na psy...Muchy typu spey, od początku były imitacjami (dość luźnymi) krewetek, długa jezynka, płasko ulozone skrzydełka + parę róznych "wariacji" funkcjonujących pod własnymi nazwami typów. Jezynki obowiązkowo z czapli, później stosowano rózne zamienniki. Amerykańce jak to oni dołozyli swoje kolorowe modele na steelheady dając też inne skrzydełka, często z całych piórek jak w streamerach. Oni tez wymyslili "steelhead spider" - duże z długimi jezynkami dobrze mieszającymi wodę.Czy to że obecnie ktoś, nawet znany próbuje je upchnąc do grupy much speyowych to dobry trend i coś zmienia??Najwyżej tyle że ktoś się poczuje lepiej bo uwiązał "speya"...Wolę chyba pozostać tradycjonalistą i dla mnie klasyką speya pozostanie Lady Caroline i Grey Heron... 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
live4flyfishing Opublikowano 14 Lutego 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2018 Tak na marginesie to masz coś do Warszawy, że tak to podkreślasz, czy po prostu prowokujesz?Proponuję skupić się na muchach, a nie na miastach.A Ty jak uważasz prowokuję, czy nie? :-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
milupa Opublikowano 14 Lutego 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2018 A Ty jak uważasz prowokuję, czy nie? :-) Uważam że wpis był nie w temacie i na tym skończmy ten wątek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
live4flyfishing Opublikowano 14 Lutego 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2018 Ja jeszcze nie skończyłem. W którym momencie był nie w temacie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
milupa Opublikowano 15 Lutego 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2018 Ja jeszcze nie skończyłem. W którym momencie był nie w temacie?Wiesz doskonale, jeżeli masz zamiar brnąć w temat miast to zaniechaj tego. Ten temat ostatecznie kończymy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hansolo Opublikowano 16 Lutego 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2018 Pomyślałem sobie że skoro Okrasa może łamać kulinarne przepisy, ja pomieszam i poplączę wszystkie zasady. Połączę królika z kuropatwą, kurę indyjską i drut z przewodu USB . Kropki atlasu nie mają, z litości może zaatakują. 9 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
trout master Opublikowano 16 Lutego 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2018 Jakiś czas temu "chwaliłem się" tutaj zastosowaniem wypreparowanej skóry z grzbietu łososia na pancerzyki larw. "Tym razem przyszła pora na jaśniejszą skórkę z brzucha - banalnym kiełżom daje naturalną fakturę i unikalny deseń".Powiedz nam, czy skóra łososia po wyschnieciu kiełżyka nie pęka pod przewijaką z żyłki czy drucika? Jak jest "preparowana"? Kładąc ja na pewno musisz robić to tez "na mokro". Pupy śliczne. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
janusz.walaszewski Opublikowano 16 Lutego 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2018 Takie sobie porobiłem w ramach ćwiczeń ... 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chub norris Opublikowano 16 Lutego 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2018 Powiedz nam, czy skóra łososia po wyschnieciu kiełżyka nie pęka pod przewijaką z żyłki czy drucika? Jak jest "preparowana"? Kładąc ja na pewno musisz robić to tez "na mokro". Pupy śliczne. Dziękuję, jakkolwiek niejeden z nas z pewnością oglądał śliczniejsze Skóra łososia, po oddzieleniu od mięsa i bardzo dokładnym wyszorowaniu szorstkim zmywakiem z płynem do mycia naczyń, jest nadal zaskakująco gruba i wytrzymała (nie pęka pod przewijką, nie przecina jej nawet cienka i mocno zaciągnięta nić). Szybko wysycha "na wiór", jednak po krótkim namoczeniu lekko puchnie i staje się mięsista, by po wyschnięciu ponownie zesztywnieć i trochę się skurczyć.Jestem bardzo zadowolony z tego łatwego do pozyskania i wdzięcznego w obróbce materiału, szczególnie ze względu na niełatwe do osiągnięcia przy użyciu "syntetycznych zamienników" połączenie częściowej transparentności z naturalną fakturą. 7 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pisarz Opublikowano 17 Lutego 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Lutego 2018 Ponieważ jętka , to taka gwiazdeczka wśród owadów związanych z wodą . Postanowiłem ukręcić "Narodziny gwiazdy" . 27 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piotrek111 Opublikowano 18 Lutego 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2018 Piankowce na nizinne rzeki i nie tylko niezastąpione 8 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
trout master Opublikowano 18 Lutego 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2018 Skoro już jesteśmy w temacie much, to ma ktoś jakaś tajna broń na maj-czerwiec na łowisko Rybnik-Bośnia? Poznałbym jakieś obce nowości mięsne które lubią tamtejsze duże potoki. I ukręcił oczywiście. Mogą być nietypowe nimfy a najlepiej suche które mogą zaskoczyć (i zdziwić) moje polskie pudełka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TomCast Opublikowano 18 Lutego 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2018 (edytowane) Dziś mi zabrakło tych kolorów ;P Więc trzeba było dorobić. Jęki na #18 Edytowane 18 Lutego 2018 przez Tomek.M 10 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TomCast Opublikowano 19 Lutego 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2018 Były małe teraz większe rozmiary. Łukasz tu masz strimka na odwróconym haku, tyle że mniejszego, bo 5cm 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Luka81 Opublikowano 19 Lutego 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2018 [quote name="Tomek.M"Były małe teraz większe rozmiary. Łukasz tu masz strimka na odwróconym haku, tyle że mniejszego, bo 5cm Dobry, kolor też petarda. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi