Skocz do zawartości

Nasze muchy

Kuba Standera

Rekomendowane odpowiedzi

Moment zachodu słońca (wschodu również) zależy od szerokości geograficznej a nie od długości, przykładowo w czasie kiedy słońce jest nad półkulą północną później zachodzi na północy niż na południu.

Dnia dzisiejszego zachód słońca w Grzybowie o 17:15 natomiast w Sanoku o 16:57  ;)

Kiedyś sprawdzałem różnice dla Białegostoku i Szczecina https://calendar.zoznam.sk/sunset-pl.php?city=3083829#June

I 15 czerwca wyszło coś koło 45 minut.

W Białymstoku zachód o 20,47, w Szczecinie o 21.30

A w przypadku rójki chruścika ..45 minut potrafi zrobić ogromną różnice.

• Like 1

Skoro już jesteśmy w temacie much, to ma ktoś jakaś tajna broń na maj-czerwiec na łowisko Rybnik-Bośnia? Poznałbym jakieś obce nowości mięsne które lubią tamtejsze duże potoki. I ukręcił oczywiście. :)

Mogą być nietypowe nimfy a najlepiej suche które mogą zaskoczyć (i zdziwić) moje polskie pudełka. :D

Z sucharów wszystko co małe i czarne. Z nimf sprawdzało mi się PT w żółtych kolorach. Za małe by moim aparatem dobre fotki zrobić. Rozmiary 18-20. Natomiast z podpatrzonych much to kiełże transparentne, robione praktycznie z żywicy i drutu, rozmiary ok 10, ewentualnie maźnięte mazakiem do nadania odcienia. Nie robiłem takowych, ale Słowacy  targali sporo pstrąga nie nie. Pamiętaj o zanęcaniu butem ;)

"Z sucharów wszystko co małe i czarne. Z nimf sprawdzało mi się PT w żółtych kolorach. Za małe by moim aparatem dobre fotki zrobić. Rozmiary 18-20. Natomiast z podpatrzonych much to kiełże transparentne, robione praktycznie z żywicy i drutu, rozmiary ok 10, ewentualnie maźnięte mazakiem do nadania odcienia. Nie robiłem takowych, ale Słowacy targali sporo pstrąga nie nie. Pamiętaj o zanęcaniu butem".

"Małe i czarne"? Z mojego zimowego (sanowego) doświadczenia małe to "komarek" na haku #24-22 wiec .... :(

Cholernie malutkie te muszki proponujesz. Nimfki 18-20?!?!?!?!!!! W okresie maj-czerwiec gdy już większe żarcie wylatuje w powietrze. ????

O neceniu zawsze pamietam. :)

Na Rybniku w tym okresie łowiłem i na glajchy nr 4, i na strimy nr 2-6, i na pupy 6-10.... Kwestia ile ryb na co wytargasz, jak mocno przekłutą wodę trafisz, co poleci.... Natomiast nimfy i suchary 18-20, poniżej nie schodziłem. 

• Like 1

Odnośnie tych kiełży było coś podobnego jak na zdjęciu. Jednak zdecydowanie transparentne. Dostałem w prezencie, ale zostały na rybach i w dnie...

attachicon.gif 7c56a874b1b3c23ee6d119e1fe87486b.jpg

Transparentne kiełże świetnie robi się z kleju na gorąco, step by step poniżej:

• Like 2

Na Rybniku w tym okresie łowiłem i na glajchy nr 4, i na strimy nr 2-6, i na pupy 6-10.... Kwestia ile ryb na co wytargasz, jak mocno przekłutą wodę trafisz, co poleci.... Natomiast nimfy i suchary 18-20, poniżej nie schodziłem.

Skoro 18-20 i wyżej to spokojny jestem. Pupy też zawsze na miejscu.

Za kiełżyki- kamyki również dziękuje. Nie będę takich robił bo w tym wszystkim chodzi chyba tylko o naj.

Odnośnie tych kiełży było coś podobnego jak na zdjęciu. Jednak zdecydowanie transparentne. Dostałem w prezencie, ale zostały na rybach i w dnie...

attachicon.gif 7c56a874b1b3c23ee6d119e1fe87486b.jpg

Kiełże jak najbardziej superowe, tylko nie mogą być zbyt ciężkie. Te stworzenia nie są stworzone do dużych uciągów wody. 

Nie są stworzone do dużych uciągów???? :(

A myślałem że to kamyczki. Tyle że nóżki maja chyba za długie.

Domyślam się że uwaga wiwaldi1970 dotyczyła biologii i miejsc bytowania żywych egzemplarzy. Jest jak najbardziej trafna..

Edytowane przez mack