Skocz do zawartości

Nasze muchy

Kuba Standera

Rekomendowane odpowiedzi

"Zawsze zastanawiało mnie jak ludzie tak fajnie formują swoje streamery z syntetyków no i trafiłem na odpowiedni film, ktoś wrzucił na Jerka, zatrybiło. Miałem w domu z lat minionych sporo syntetyków co prawda znanej firmy jednak na moje oko pracowały średnio. Przez przypadek trafiłem na te “nowe j/w” i udało się namotać kilka muszek".

Podziel się z innymi linkiem z tego filmiku.  Proszę.  :)

E tam,dawaj red bulla

Mucha owiana legendą... 

Skąd owa legenda o skuteczności tej muchy się wzięła? 

Ano wzięła się od Witka Polakowskiego z Wejherowa, który na początku XXI wieku wymyślił tą nimfę. Witek w tamtych latach łowił na nimfę wybitnie, na północny mało kto mógł się z nim wówczas równać. Wtedy oryginał mało kto widział, kilku znało z opowieści, ludzie nędznie podrabiali ją, przeważnie z marnym skutkiem. Sam latami dochodziłem do łownej receptury, jednak dalekiej od orygnału.

Legenda o muszce poszła daleko w świat po pierwszym GPP na Łupawie,gdy Witek złowił w jednej turze 39 lipieni powyżej 30cm. Jednak prawda jest taka, że to nie mucha łowi ryby, a wędkarz. Ludzie zamiast zgłębiać technikę doszukiwali się cudownych własności w muchach. 

Witek jest autorem wielu kapitalnych wzorów. Świetne beżowe kiełże, kapitalne quille ze stosiny koguta, które sam długo próbowałem podrabiać bezskutecznie, aż pewnego czasu rozłożyłem oryginalną muszkę na czynniki pierwsze ;). Kolejna mucha to biskup, równie legendarna...  

Nie będę wrzucał zdjęcia tej muchy żeby zostawić tą legendarną tajemniczość. Dla Sherlock'ów dodam tylko, że zdjęcie "podróby" tej muchy zagościło w katalogu flyfishing już w 2005 roku. Dlaczego nazywa się red bull? Bo kolory tej muchy są takie jak barwy występujące na puszce napoju red bull :)

Ja dwa oryginalne Red Bull-e, biskupa i kolorową, dostałem od Witka przed moim pierwszym PZP. To był gest który doceniam do dziś. Mucha raczej nie do podrobienia bo jest tam specyficzna mieszanka materiałów, ponoć niedostępna w PL. Oczywiście z czasem wypracowałem swoją wersje, która dała wiele pięknych ryb. Choć, tak jak Kacper napisał,  jest to raczej efekt placebo...

DSCN8392b_shasrhs.jpg