Skocz do zawartości

Nasze muchy

Kuba Standera

Rekomendowane odpowiedzi

Darek, pytałem dlatego że wizualnie trochę za dużo sierści jest na muszce. To są te szerokie zonkery, do małych much lepsze będą węższe. Kupując skórkę możesz sam dociąć do rozmiaru haka. Następnym razem daj grubszy tułów, żeby skórka miała się na czym oprzeć. Im cieńszy tułów i szerszy zonker tym bardziej wokół haka się zawija, a to psuje nam efekt. 

Guzu, co do ciętych zonkerów to w sumie niema filozofii. Bierzesz ostry nóż, skalpel bądź żyletkę. Mocujesz do czegoś (prosisz kogoś o potrzymanie) sam koniec skóry od którego rozpoczynasz cięcie, a drugi napinasz ręką. Nie tniemy po stole bo wówczas utniemy sierść, a tego nie chcemy.

1-zonker-cutting.jpg?itok=_45IpynV

Można zrobić sobie taki przyrząd, którym utniemy na pożądaną szerokość - wcześniej ustawioną. Fotka poniżej.

DSCF0376.JPG

Co do długich cross cutów to próbowałeś Finn racoon ? Jest dostępny w mistpoolu. 

• Like 5

O, Piotrek jestem zaskoczony :).

Jeśli to Twoje pierwsze muchy to masz talent. Kształt jest fajny, w następnych próbach postaraj się utrzymać ten kształt ale przy użyciu 1/3 materiałów mniej.

To muchy numer 3 i 4, pierwsze dwie robiłem nie mając prawie materiałów.

post-46743-0-53751000-1520631138_thumb.jpegpost-46743-0-07523800-1520631214_thumb.jpeg

Jeśli chodzi o budowę takich stremerów to na początku najłatwiej załapać to w taki sposób, że:

W ogon dajesz długą sierść i flasz, który wcześniej trymujesz (dobrze jak flash wystaje nieco poza muchę.

Potem w połowie haka krótszą sierść w reversie i to samo przy główce z mieszanką flashy.

Jeśli hak ma długi trzonek, a materiał jest cienki to możesz rozłożyć trzonek na 3 części i wówczas 3x revers (zamiast dwóch razy).

• Like 1

Nie wiem tylko czy takie ustawienie główki nie jest błędne. Poppery szczupakowe powinny nurkować przy poszarpywaniu i zabierać bąbel powietrza. Twoje mogę wyskakiwać nad wodę ;P

Tomek , główkę budowałem według tego wzoru. A że to pierwszy raz , to i kształtem i malarsko-lakierniczo , nie do końcaomg.gif wyszło . :(

http://www.warmwaterflytyer.com/corner.asp?page=4

Edytowane przez pisarz

Im więcej dasz piórek i frędzli do tego popera tym gorzej to lata a nie ma żadnego wpływu na brania o kolorystyce nie wspomnę możesz tam nawet Jarka namalować a i tak będą w to bić.

Cenna uwaga :highfive:  , zwłaszcza że mam zamiar ten temat kontynuować . Dzięki. :)